Θέμα

Εφιάλτης! Κίνδυνος να μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά

Εφιάλτης! Κίνδυνος να μείνουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο κίνδυνο να βρεθούν χωρίς θέρμανση το χειμώνα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Το άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε συνδυασμό με το καιρικό φαινόμενο “Λα Νίνια”
κάνει το χειμώνα εφιαλτικό.

Εχουμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό πανάκριβης ενέργειας με υψηλό και παρατεταμένο κρύο που θα κοστίσει ακριβά στα ελληνικά νοικοκυριά. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε πριν από μερικές μέρες η ΕΛΣΤΑΤ το 98,6% των φτωχών νοικοκυριών δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες 350 ευρώ το μήνα και μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το ηλεκτρικό ρεύμα, γίνεται αντιληπτό ότι ο εφιάλτης του κρύου χειμώνα χτυπά την πόρτα εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών.

Ηδη η Ευρώπη και Ελλάδα βυθίζονται σε μια ενεργειακή κρίση χωρίς προηγούμενο. Την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπιασαν τα 100 ευρώ, σκαρφαλώνοντας σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, μετά την είδηση ότι η Κίνα διέταξε τις κρατικές επιχειρήσεις της να βγουν
στις αγορές και να αγοράσουν φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή προκειμένου να εξασφαλίσουν αποθέματα για τον επερχόμενο χειμώνα. Η κινέζικη ζήτηση εκτιμάται ότι θα αυξήσει άμεσα τη διεθνή ζήτηση, άρα και τις τιμές.

Η κατάσταση πάντως έχει επιδεινωθεί εδώ κι εβδομάδες για την Ευρώπη. Η κρίση μπορεί να αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Ελλάδα αποτελεί την πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στη μεταφορά των διεθνών ανατιμήσεων στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη η ελληνική μέση τιμή χονδρικής αυξήθηκε
κατά 26%, σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από ότι στη Γερμανία ή στη Γαλλία, φτάνοντας στα 168 ευρώ ανά Mwh. Αυτή η έκρηξη στην τιμή σημειώθηκε ενώ οι συνθήκες είναι ριζικά διαφορετικές από του καλοκαιριού με τους παρατεταμένους καύσωνες, δηλαδή χωρίς να υπάρχει υψηλή ζήτηση και με κανονική λειτουργία των ΑΠΕ, άρα μπορεί να αποδοθεί μόνο στην εκτίναξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, που συμμετέχει στο τελικό μείγμα κατά 34%.

Επιδότηση

Για να αντέξουν τα νοικοκυριά το κόστος των αυξήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο – που θα επιδεινωθούν περαιτέρω με την έλευση του χειμώνα – η κυβέρνηση, δια στόματος Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ανακοίνωσε μέτρα
επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και με τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που έφερε στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε, προχώρησε σε σύσταση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που με μόλις 200 εκατ. χρηματοδότηση θα αναλάβει να επιδοτήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Το μοντέλο της επιδότησης στο φυσικό αέριο προβλέπεται να είναι περίπου ανάλογο με αυτό που θα ισχύσει για τους λογαριασμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα (επιδότηση κατά 27% της κιλοβατώρας για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες) και να δοθεί χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Το θέμα όμως είναι ότι τα 200 εκατ. ευρώ είναι ψίχουλα μπροστά στα μεγέθη των ήδη καταγεγραμμένων – και επερχόμενων – αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Μάλιστα αν δεν βρεθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος ώστε να αυξηθούν τα σχετικά κονδύλια, το κόστος της ενεργειακής κρίσης θα κληθούν να το πληρώσουν εξολοκλήρου σχεδόν τα νοικοκυριά με τα μειωμένα τους εισοδήματα κι οι επιχειρήσεις με τους μειωμένους τους τζίρους, ένεκα της προηγηθείσας πανδημίας.

Ο χειμώνας στην Ευρώπη προβλέπεται πιο κρύος από πέρσι λόγω του φαινομένου Λα Νίνια, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να εμφανιστεί. Είναι ένα ωκεάνιο φαινόμενο που είναι το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X