Οικονομία

Ελλάκτωρ: Η επόμενη μέρα

Ελλάκτωρ: Η επόμενη μέρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με μία σιβυλλική δήλωση «θα επανέλθω», σχολίασε μετά το τέλος της μαραθώνιας γενικής συνέλευσης, τις επόμενες μέρες στην Ελλάκτωρ, ο βασικός μέτοχος του, Λεωνίδας Μπόμπολας.

Ελλάκτωρ: Η γενική συνέλευση

Η γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με θέμα την ανάκληση του διοικητικού συμβουλίου που σήμανε το τέλος εποχής του Μπόμπολα στον Ελλάκτωρα, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα.

Ικανοποίηση από την πλευρά όσων συντάχθηκαν και πίστεψαν την πρόταση των αδερφών Καλλιτσάντση, αγωνία από την πλευρά των εργαζομένων και αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον Ελλάκτωρα.

Το ερώτημα μάλιστα της «επόμενης μέρας» στον Όμιλο τέθηκε και από μικρομέτοχο του Ομίλου, ερώτημα όμως το οποίο δεν απαντήθηκε, αφού η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους, αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Τέλος της εποχής Μπόμπολα στον Ελλάκτωρα – Καλλιτσάντσης στο τιμόνι

Μπορεί η πλευρά Καλλιτσάντση να ανέλαβε τα ηνία του Ομίλου δίνοντας στην παρούσα φάση λύση στο διοικητικό αδιέξοδο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεπεράστηκαν και τα προβλήματα ασυνεννοησίας και συγκρουσιακού περιβάλλοντος που επικρατεί στον Ελλάκτωρα τα τελευταία χρόνια.

Τι θα γίνει;

Με 28% περίπου η κάθε πλευρά, ήτοι Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης και Λεωνίδας Μπόμπολας με Δημήτρη Κούτρα, η ομαλή συγκατοίκηση παραμένει ακόμη αβέβαιη.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Ελλάκτωρα το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Οποιοδήποτε θέμα φέρνει η μία πλευρά, μπορεί να καταψηφιστεί από την  άλλη.

Κάποιοι δε, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η πλευρά Μπόμπολα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της νέας διοίκησης του Ομίλου και ως εκ τούτου να προκύψει διοικητικό κενό.

Ο παράγων ρευστότητα

Επίσης ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που συνεχίζει να παραμένει στον Όμιλο και το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο που απέσπασε την πλειοψηφία των μετόχων της γενικής συνέλευσης, είναι πώς θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα του Ομίλου και με ποιο τρόπο θα μειωθεί το μεγάλο δανειακό άνοιγμα του Ομίλου που ξεπερνάει το 1,2 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί η πρόταση των αδερφών Καλλιτσάντση δεν περιλαμβάνει την πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά αναδιοργάνωση του Ομίλου, το οποίο όπως είπε ο Σάκης Καλλιτσάντσης, μιλώντας στη γενική συνέλευση θα εξοικονομήσει 12 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση, σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο μεγάλο δανειακό άνοιγμα του Ομίλου.

Οι κατασκευές

Επίσης σημαντικό κομμάτι θεωρείται το τι θα γίνει με το κατασκευαστικό κομμάτι του Ομίλου, στο οποίο ηγείται ο Δημήτρης Κούτρας και η ηγετική του παρουσία είναι αδιαμφισβήτητη ακόμη και από την πλευρά των αδερφών Καλλιτσάντση.

Και αυτό γιατί όπως ο ίδιος ο κ. Κούτρας υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του είναι ότι είτε θα αγοράσει τον Ακτωρα είτε θα φτιάξει έναν καινούργιο, τονίζοντας μάλιστα ότι εάν από τη σύγκρουση βγει κερδισμένη η πλευρά Καλλιτσάντση ο ίδιος θα θέσει εαυτόν εκτός ομίλου την επόμενη κιόλας μέρα.

Ο κ. Κούτρας χαρακτήρισε «αγεφύρωτες» τις διαφωνίες με τους πρώην συνεταίρους του και όπως είχε αναφέρει αν αναλάβουν το τιμόνι του Ελλάκτωρα, ο όμιλος κινδυνεύει να αποδομηθεί, με τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον τόσο της εταιρείας όσο και των εργαζομένων.

Όλα ανοιχτά!

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το insider.gr, πολλά είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα στον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν ανατροπές. Και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα», υποστηρίζει στέλεχος το οποίο  παρακολουθεί από κοντά τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του Ομίλου το τελευταίο διάστημα. «Αν βρεθούν τα χρήματα κάποια από τις δύο πλευρές θα φύγει», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η εμπειρία όταν οι έριδες και οι κόντρες επικρατούν σε μία επιχείρηση, μόνο αίσια δεν είναι η έκβαση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X