Επιλογές

ΕΛΠΕ: Ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών και υψηλότατη κερδοφορίατο 2018!

ΕΛΠΕ: Ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών και υψηλότατη κερδοφορίατο 2018!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τόσο το σύνολο της χρονιάς που πέρασε, όσο και μεμονωμένα το τέταρτο τρίμηνο του 2018 χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών αλλά και από υψηλή κερδοφορία για τα ΕΛΠΕ.

Με λίγα λόγια ήταν μια χρονιά… να την πιεις στο ποτήρι για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος. Κι εδώ θα πρέπει να σημειωθεί κάτι σημαντικό: Ότι η επιτυχία αυτή ήρθε παρότι η ίδια χρονική περίοδος χαρακτηρίστηκε από τα χαμηλότερα διεθνή περιθώρια διύλισης σε σχέση με πέρυσι.

Τι “δείχνουν” τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ

Πιο συγκεκριμένα, τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA του 2018 ήταν στα 730 εκατ. ευρώ (-12%).

Μάλιστα, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 296 εκατ. ευρώ (-20%), ενώ την ίδια στιγμή τα ισχυρά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ για το 2018 ήρθαν κατά κύριο λόγο χάρη στην καλύτερη λειτουργία των διυλιστηρίων σε σχέση με το 2017.

Δηλαδή αντιστάθμισαν κατά ένα μεγάλο μέρος την -αναμενόμενη- πτώση στην κερδοφορία. Κι αυτό εξαιτίας του δυσμενέστερου διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης σε σχέση με πέρυσι. Κάτι το οποίο έχει καταγραφεί και από την υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων Μεσογείου και την ισχυροποίηση του ευρώ.

Ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές ιστορικά από πλευράς επιδόσεων διυλιστηρίων συνολικά. Και μάλιστα με υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων καθώς και αυξημένη υπερ-απόδοση.

Ο Όμιλος ΕΛΠΕ το 2018 κατέγραψε ιστορικά υψηλά όσον αφορά στην παραγωγή με 15,5 εκατ. τόνους (+3%). Επίσης κατέγραψε ιδιαίτερα αυξημένες πωλήσεις με 16,5 εκατ. τόνους (+4%).

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές των ΕΛΠΕ κατέγραψαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα ρεκόρ των 9,4 εκατ. τόνων! Κάτι που φυσικά ανέδειξε την θέση που έχουν… κατοχυρώσει τα ΕΛΠΕ ως ένας από τους ισχυρότερους εξαγωγείς στην Ελλάδα.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός για τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ

Τα αποτελέσματα για τα καθαρά κέρδη

Συνεχίζοντας την “ανάγνωση” των Δημοσιευμένων Αποτελεσμάτων, σύμφωνα με ΔΠΧΠ, τα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα 215 εκατ. ευρώ (-44%).

Το 2018 -εκτός από την υψηλότατη κερδοφορία- χαρακτηρίστηκε και από την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση του ισολογισμού του Ομίλου των ΕΛΠΕ. Κάτι που ήρθε πρώτον με εξομάλυνση παλιών οφειλών προς προμηθευτές και δεύτερον με σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Πώς έγινε αυτό; Κατά ένα μεγάλο ποσοστό με το “κλείσιμο” της πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ από τους πωλητές ΤΑΙΠΕΔ (31%) και Ελληνικά Πετρέλαια (35%) στο κοινοπρακτικό σχήμα SENFLUGA, των Ευρωπαϊκών εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A..

Αλλά και με την είσπραξη του αναλογούντος τιμήματος των 284 εκατ. ευρώ για την ΕΛΠΕ στο Δ’ τρίμηνο.

“Ψηλά” και η ανταγωνιστικότητα για τα ΕΛΠΕ

Παράλληλα, το 2018 ήταν χρονιά κατά την οποία ο Όμιλος των ΕΛΠΕ έκανε… φόκους και σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Έτσι, έθεσε τις βάσεις για ένα πρόγραμμα ενίσχυσής της. Στην κατεύθυνση αυτή, άρχισαν πρωτοβουλίες που αναμένεται να αποτελέσουν μέρος της στρατηγικής του Ομίλου τα επόμενα χρόνια.

Όπως για παράδειγμα ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά και το πρόγραμμα προμηθειών (BEST) και τέλος η ανάπτυξη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Με όλα τα παραπάνω στο… τραπέζι, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ έδωσε το “πράσινο φως” στην πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση για τη διανομή το 2018 συνολικού μερίσματος 229,2 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί το εξής σημαντικό: Από το τελικό μέρισμα ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή, ποσό 0,25 ευρώ αφορά έκτακτη διανομή από τα έσοδα της πώλησης ΔΕΣΦΑ. Κατά συνέπεια, το υπόλοιπο του τιμήματος της πώλησης είναι βέβαιο πως θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείων και την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.

Αποτελέσματα ΕΛΠΕ – Μικρή αύξηση ζήτησης καυσίμων κίνησης

Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων το 2018 ήταν στα 6,7 εκατ. τόνους.

Αυτό σημαίνει πως κατέγραψε μία μικρή μείωση κατά ποσοστό της τάξης του 3% συγκριτικά με το 2017. Ο κύριος λόγος γι’ αυτή τη μείωση ήταν η υποχώρηση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Στον αντίποδα, η ζήτηση για καύσιμα κίνησης έδειξε… αύξηση, ενώ η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων ανήλθε στους 1,3 εκατ. τόνους (+11%). Κάτι που επίσης σημαίνει αύξηση και μάλιστα για έκτη διαδοχική χρονιά.

Έτσι, ήταν… φυσικό τα ναυτιλιακά καύσιμα να κινούνται κι αυτά ανοδικά, κατά ποσοστό της τάξης του 4%. Και πιο συγκεκριμένα στους 2,9 εκατ. τόνους.

Δείτε τον κατατοπιστικό πίνακα

Στόχοι χρηματοοικονομικής στρατηγικής… επετεύχθησαν – Ο παράγοντας ισολογισμός

Στα χρηματοοικονομικά έξοδα τώρα: Τη χρονιά που μας πέρασε, ανήλθαν στα 146 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πτώση κατά ποσοστό 32% τα τελευταία 4 χρόνια. Κάτι που ήρθε ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης υλοποίησης του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού του Ομίλου των ΕΛΠΕ.

Ένας σχεδιασμός που είχε στο επίκεντρο αναχρηματοδοτήσεις τραπεζικών δανείων αλλά και ομολόγων με στόχο την βελτίωση των όρων και φυσικά την μείωση του κόστους. Μέσα στο 2018, “έκλεισε” και η αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων ύψους 900 εκατ. ευρώ. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν σημαντικά οφέλη στο κόστος, αλλά και την διάρκεια και βέβαια την ευελιξία χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι λειτουργικές ταμειακές ροές (Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα το 2018. Ανήλθαν -πιο συγκεκριμένα- στα 572 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΣΦΑ, οδήγησαν τον Καθαρό Δανεισμό στα 1,5 δισ. ευρώ. Και μοιραία τον Συντελεστή Μόχλευσης στο 38%. Ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών, επιτυγχάνοντας τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου.

Έρχονται… εξελίξεις!

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι που αφορά στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων. Συνεχίζονται οι προγραμματισμένες περιβαλλοντικές μελέτες και ερευνητικές εργασίες στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου.

Παράλληλα, έχουν αρχίσει και αντίστοιχες εργασίες τόσο στο Block 2, όσο και στις χερσαίες περιοχές Άρτας – Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου.

Επιπρόσθετα, με βάση την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΔΕΠΑ, ολοκληρώθηκε και η μεταβίβαση του 49% των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής από την Attiki Gas (θυγατρική της Shell Gas BV), μετά τις σχετικές ρυθμιστικές εγκρίσεις.

Συνδυαστικά με την αποχώρηση από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης αλλά και την πώληση της ΔΕΣΦΑ, είναι ξεκάθαρο πια πως η θέση του Ομίλου ΔΕΠΑ στους τομείς εμπορίας και διανομής φυσικού αερίου αποσαφηνίζεται και βεβαίως αναδεικνύεται.

Ε. Τσοτσορός: Διεθνώς ανταγωνιστική η παρουσία του Ομίλου στη ΝΑ Ευρώπη

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Πρόεδρος και Διευθύνονων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια, Ευστάθιο Τσοτσορός επεσήμανε ότι το Πενταετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2023, εξασφαλίζει στον Όμιλο μια ενεργό και διεθνώς ανταγωνιστική παρουσία στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Τσοτσορός τονίζει τα εξής:

«Η ισχυρή κερδοφορία του Ομίλου ΕΛΠΕ διατηρήθηκε και το 2018 παρά τους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες, όπως η υποχώρηση ενδεικτικών περιθωρίων, η ισχυροποίηση του Ευρώ έναντι του 2017, η σημαντική πτώση των διεθνών τιμών αργού το Δ’ Τρίμηνο και η συνακόλουθη μείωση αξίας αποθεμάτων, αλλά και οι αυξημένες τιμές ρύπων CO2.

Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν στα €730 εκατ., διαμορφώνοντας τον μέσο όρο της 4ετίας 2015-2018 στα €763 εκατ. έναντι €350 εκατ. της περιόδου 2011-2014. Τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη διατηρήθηκαν, επίσης, στο υψηλό επίπεδο των €296 εκατ., διαμορφώνοντας αντίστοιχα τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων στα €300 εκατ., έναντι €63 εκατ. της προηγούμενης τετραετίας.

Η επίτευξη των ανωτέρω θετικών αποτελεσμάτων βασίσθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις των διυλιστηρίων που επέτυχαν υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, ρεκόρ παραγωγής 13,5 εκατ. τόνων και εξαγωγών 9,4 εκατ. τόνων, αλλά και ιστορικό υψηλό της τελευταίας δεκαετίας σε όγκους πωλήσεων, που ανήλθαν συνολικά σε 16,5 εκατ. τόνους.

Εξυγίανση και εξελίξεις

Παράλληλα, το 2018 συνεχίστηκε η περαιτέρω εξυγίανση της χρηματοοικονομικής δομής και η βελτίωση του ισολογισμού του Ομίλου. Οι συνολικές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά €1.635 εκατ., ή ποσοστιαία κατά 26% έναντι του 2015. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €1.500 εκατ., ενώ ο συντελεστής μόχλευσης στο 38%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών.

Επετεύχθη, επίσης, περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους που περιορίστηκε στα €146 εκατ. σημειώνοντας συνολική μείωση κατά 32% έναντι του 2014. Η σημαντική αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών στα €570 εκατ., σε συνδυασμό με τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, διαμόρφωσαν ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα για τον Όμιλο στη χρηματοοικονομική αγορά.

Οι ιδιαίτερα θετικές αυτές εξελίξεις και κυρίως, η εξυγίανση της χρηματοοικονομικής δομής, η βελτίωση του ισολογισμού και η σταθεροποίηση ισχυρής κερδοφορίας στον Όμιλο για τέταρτο συνεχή χρόνο, έδωσαν τη δυνατότητα στο ΔΣ της εταιρείας να προτείνει για το 2018 τη συνολική διανομή μερίσματος €229,2 εκατ., ήτοι €0,75 ανά μετοχή.

Με στόχο την διατήρηση των συνολικών θετικών αποτελεσμάτων και την περαιτέρω βελτίωσή τους, ο Όμιλος σχεδίασε και υλοποιεί ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και βελτίωσης ανταγωνιστικότητας, με κύριους άξονες της στρατηγικής τον ενεργειακό μετασχηματισμό, τη δραστική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των εκπομπών ρύπων και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παράλληλα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βελτιστοποίηση του Προγράμματος Προμηθειών και τον εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων.

Το Πρόγραμμα αυτό, σε συνδυασμό με το Πενταετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2023, εξασφαλίζει στον Όμιλο μια ενεργό και διεθνώς ανταγωνιστική παρουσία στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης.»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X