Οικονομία

Επίθεση από ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία και το…σαρδάμ

Επίθεση από ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία και το…σαρδάμ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε την τιμητική της, με δύο υποψήφιους βουλευτές του κόμματος (στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) να κάνουν σχετικές αναφορές, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Αρχικά είχαμε την τοποθέτηση (ΕΡΤ) της Ελένης Χρονοπούλου που επιχείρησε να ξεδιπλώσει μέρος του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΛΛ. Η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είπε πως «θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους».Στο άκουσμα των αυξήσεων ήρθε συμπληρωματική ερώτηση: «Ποιους θα αυξήσετε, μια και το λέτε…» με την κ. Χρονοπούλου να απαντά: «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».

Οι αντιδράσεις έπεσαν βροχή με την υποψήφια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να προχωρά σε ανάρτηση λίγο αργότερα, υποστηρίζοντας πώς όσα είπε ήταν σαρδάμ.

«Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral @omadaalithias αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Λίγες ώρες μετά το σαρδάμ της Χρονοπούλου είχαμε και δεύτερο «φορολογικό χτύπημα».

Αυτή τη φορά από τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ,. και υποψήφιο βουλευτή, Παναγιώτη Δουδωνή.

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι θα υπάρξει φορολόγηση με κλίμακα. Μίλησε για τρεις φορολογικές κλίμακες φορολόγησης των μερισμάτων, 5%, 10% και 15%. Σημείωσε ότι η κλίμακα θα είναι 15% για μερίσματα 100.000 ευρώ και πάνω.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Δημήτρης Μάντζος:

«Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής:

– για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%

– το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται –και μόνον αυτό- με συντελεστή 10%

– και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%», είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης.

Τόνισε δε πως «είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα-μαμούθ των εκατομμυρίων».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά από τη Νέα Δημοκρατία που δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει τον «οικονομικό ρεαλισμού και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα» υπενθυμίζοντας ότι «οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια (…)».

Όσον αφορά τις αναφορές των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ υποστήριξε πως «οι δυο νέοι ”μαρτυριάρηδες” -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα: 1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, 2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και 3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές» και επισήμανε: «Τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον ”αφελληνισμό” της ελληνικής οικονομίας.

Η δε πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X