Οικονομία

Έρχεται “τσουνάμι” αλλαγών στις Ανώνυμες Εταιρείες!

Έρχεται “τσουνάμι” αλλαγών στις Ανώνυμες Εταιρείες!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στη αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο αφορά στις Ανώνυμες Εταιρείες και την λειτουργία της προχωρά η κυβέρνηση. Κι αυτό σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας αλλά και οργάνωσής της με στόχο την μείωση της γραφειοκρατίας, περισσότερη διαφάνεια και την καλύτερη λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση «οι νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποβλέπουν σε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της  επιχείρησης, αξιοποιούν την τεχνολογία, βελτιώνουν τη θέση των μετοχών, απλοποιούν την εταιρική καθημερινότητα με αντίστοιχη εξοικονόμηση κόστους».

Τι αλλάζει στις Ανώνυμες Εταιρείες

Το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές αναφορικά με την ευθύνη των ιδρυτών μιας ΑΕ, την προστασία  των δανειστών μιας ΑΕ σε περίπτωση μείωσης κεφαλαίου, προβλέπει ότι το  Διοικητικό Συμβούλιο μιας ΑΕ : μπορεί για τις μικρές και πολύ μικρές εταιρείας να είναι και μονομελές από τριμελές που είναι σήμερα. Επίσης ότι εκλέγεται  η γενική συνέλευση, αν δεν ορίζεται κάτι άλλο στον νόμο.

Ωστόσο προβλεπεται ότι το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ορίζεται στο καταστατικό. Αν δεν έχει ορισθεί από το καταστατικό, το διοικητικό συμβούλιο εκλέγεται είτε με απόφαση γενικής συνέλευσης, είτε ορίζεται με δικαστική απόφαση κατά το άρθρο 69 του Αστικού Κώδικα.

Αναφορικά με τις ευθύνες που προκύπτουν στα μέλη μιας Α.Ε στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως πρόσωπα που έχουν ενεργήσει στο όνομα υπό ίδρυση εταιρείας ευθύνονται για τις πράξεις αυτές απεριόριστα και εις ολόκληρον. Ευθύνεται όμως μόνη η εταιρεία για τις πράξεις που έγιναν ρητά στο όνομά της κατά το ιδρυτικό στάδιο εάν, μέσα σε τρεις μήνες από τη σύστασή της, ανέλαβε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις πράξεις.

Οι Ανώνυμες Εταιρείες και η… υπεθυνότητα

Οι ιδρυτές είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη η εταιρεία ή οι καλόπιστοι τρίτοι, μέτοχοι ή μη, από τυχόν παράλειψη υποχρεωτικής διάταξης του καταστατικού ή ανακριβείς πληροφορίες που δόθηκαν κατά την εγγραφή στο κεφάλαιο ή περιλήφθηκαν στο καταστατικό, κ.ά. Η αξίωση αποζημίωσης της μετά παρέλευση πέντε ετών από την ίδρυση της εταιρείας.

Τι προβλέπει το Αναπτυξιακό Σχέδιο για υποδομές και μεταφορές

Σε άλλη διαταξη του νομοσχεδιου αναφερεται ότι το καταστατικό της ΑΕ μπορεί να προβλέπει ότι ορισμένος μέτοχος ή μέτοχοι έχουν το δικαίωμα να διορίζουν απευθείας μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όχι όμως πέραν των 2/5 του προβλεπόμενου συνολικού αριθμού αυτών, καθώς επίσης και να ορίζει τις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος, ιδίως σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής στο κεφάλαιο και τη δήλωση διορισμού. Ο μέτοχος ή μέτοχοι που ασκούν το παραπάνω δικαίωμα γνωστοποιούν με δήλωσή τους το διορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία 3 πλήρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης και δεν συμμετέχουν στην εκλογή του υπόλοιπου διοικητικού συμβουλίου.

Το ελάχιστο ύψος του κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας ορίζεται πλέον στο ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ και θα πρέπει να καταβάλλεται ολόκληρο κατά τη σύσταση της εταιρείας.

Και η ΕΕ στο… παιχνίδι

Ενσωματώνεται οδηγία της ΕΕ η οποία αφορά την ενεργό συμμετοχή των μετοχών ιδιαίτερα ως προς τα κεφαλαία που αφορούν την καταβολή αμοιβών σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και την διαφάνεια και εποπτεία των συναλλαγών συνδεδεμένων μερών.

Επίσης αυστηροποιούνται οι ποινές αναφορικά με την ψευδή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και συγκεκριμένα τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή από 10.000 μέχρι 100.000 ευρώ ο ιδρυτής, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή ο διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος εν γνώσει του προβαίνει σε ψευδή ή παραπλανητική δήλωση προς το κοινό,  που αφορά την κάλυψη ή την καταβολή του κεφαλαίου, ή  με σκοπό την εγγραφή σε τίτλους που εκδίδει η εταιρεία και αφορά στοιχεία αυτής, τα οποία ασκούν ουσιώδη επιρροή επί των εταιρικών υποθέσεων.

Επίσης στο νομοσχέδια περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία καταργούνται οι ανώνυμες μετοχές από την 1 Ιανουαρίου 2020. Σύμφωνα με το insider.gr, η ρύθμιση αυτή οδηγεί στη απλοποίηση αφού πλέον οι κανόνες  θα είναι ενιαίοι χωρίς διάκριση μεταξύ ονομαστικών και ανώνυμων μετοχών.

Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση  από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης  έως και τις 31 Μάιου 2018.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X