Οικονομία

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για την χρήση του

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία για την χρήση του
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 152 επιχειρήσεις έχουν κάνει, έως σήμερα, χρήση του… κεφαλαίου εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Αυτό δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από το βήμα του 23ου Banking Forum, η κ. Απαλαγάκη χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικά» τα αποτελέσματα τόσο του Κώδικα Δεοντολογίας, όσο και του εξωδικαστικού μηχανισμού. «Λύση μέσω του Κώδικα αναζήτησαν περί τις 500.000 επιχειρήσεις. Εξ αυτών μόλις το 1/3 ανταποκρίθηκε στη ρύθμιση, διάρκειας έως τριών ετών», δήλωσε.

«Αντιστοίχως, στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις 152 επιχειρήσεις, ενώ δαπανήθηκαν μεγάλα ποσά για την πλατφόρμα», σημείωσε ο κ. Απαλαγάκη. Όσον αφορά στον Νόμο Κατσέλη, τόνισε πως το ύψος των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών ανέρχεται περίπου σε 20 δισ. ευρω, αντιστοιχώντας στο 22% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικά (NPEs).

Εξωδικαστικός μηχανισμός: 100 δισ. ευρώ καταθέσεις έφυγαν από τις τράπεζες

Στα 100 δισ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις που έχασε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα χρόνια της κρίσης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Από αυτά, οι τράπεζες κατόρθωσαν να ανακτήσουν μόνο το 9% (ήτοι 14,6 δισ. ευρώ) σε βάθος τριετίας. Σημειώνεται, βέβαια, ότι το σύνολο των καταθέσεων που χάθηκε από τις τράπεζες δεν αφορά μόνο σε μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά και σε κάλυψη (πληρωμή) υποχρεώσεων.

Σβήνονται χρέη χιλιάδων ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ! Ποιοι γλιτώνουν χρήματα

«Όσο δεν αίρονται τα capital controls δεν μπορούμε να μιλάμε για πλήρη συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ των Ευρωπαίων», κατέληξε η κυρία Απαλλαγάκη.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ απαιτούνται ως το 2030

«Με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% από τούδε και στο εξής και 20% ποσοστό επενδύσεων στο ΑΕΠ μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουν γίνει επενδύσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ». Αυτό τόνισε ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, τονίζοντας την ανάγκη να καλυφθεί το επενδυτικό κενο, που έχει συσσωρευτεί στην οικονομία τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε προ κρίσης ποσοστά επενδύσεων, τότε που άγγιζε το 22%», σχολίασε από την πλευρά του και ο Επκεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Alpha Bank, Παναγιωτης Καπόπουλος. Θυμίζεται ότι, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χαμηλότερο μερίδιο επενδύσεων – τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα – καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς ανέρχεται στο 12,6% εναντι 20,1% σε επιπεδο Ευρωπης.

Στα εν εξελίξει επενδυτικά σχέδια σε ενέργεια, logistics και τουρισμό,, τα οποία – εάν δεν «στραβώσει» το κλίμα – μπορούν να αποδώσουν εως και 65,5 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας εστίασε ο Group Chief Economist της Eurobank, δρ. Τάσος Αναστασατος.

«Κλειδί» η χρηματοδότηση από τις τράπεζες

Σύμφωνα με το insider.gr, το τραπεζικό σύστημα είναι εκείνο, που λόγω του ρόλου του καλείται και να σηκώσει το… βάρος των επενδύσεων, υποστήριξαν οι επικεφαλής οικονομικών μελετών των τεσσάρων τραπεζών. Ήδη, σημείωσαν, σχεδιάζεται η σταδιακή διοχέτευση κεφαλαίων -τρία δισ. ευρώ απο την Τραπεζα Πειραιώς και 6,5 δισ. ευρώ από την Alpha Bank σε βάθος τριετίας.

Έτσι απλά! Με μια αίτηση η διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών! Πώς θα γίνει

«Και ο επιχειρηματικός κόσμος, πάντως, θα πρέπει να συμμετέχει με μεγαλύτερο ποσοστό στα εκάστοτε επενδυτικά έργα, είτε με ιδία κεφάλαια είτε μέσω της συμμέτοχης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το πακέτο Γιούνκερ», κατέληξε ο κ. Λεκκός.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X