Επιλογές

Έξοδος στις αγορές: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση!

Έξοδος στις αγορές: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις για την έξοδος στις αγορές από την Ελλάδα… τρέχουν. Ακόμη και σήμερα, Δευτέρα 28.01.2019, μπορεί να προχωρήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου λήξης το 2024.

Αυτό μένει για να γίνει η έξοδος στις αγορές

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως ήδη έχει ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία, έχουν καθοριστεί οι ανάδοχοι και πως το μόνο που απομένει είναι ο ΟΔΔΗΧ να δώσει το «πράσινο φως». Αυτό θα μπορούσε να γίνει σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Το κλίμα κρίνεται ως εξαιρετικά υποστηρικτικό, αφενός διότι η χώρα έχει συγκεντρώσει θετική δημοσιότητα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, αφετέρου διότι τα μηνύματα που έστειλαν οι θεσμοί μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης δεν ήταν ανησυχητικά για τους επενδυτές.

Παράλληλα, το momentum είναι καλό για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κάτι που αποτυπώνεται στις αποδόσεις τους οι οποίες κινούνται σταθερά πτωτικά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η έξοδος στις αγορές και οι στόχοι

Ο βασικός εισπρακτικός στόχος της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου είναι η άντληση 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εάν η προσφορά είναι μεγάλη και συνακόλουθα το επιτόκιο διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, τότε μπορεί να αυξηθεί και το προς άντληση ποσό.

Είναι ενδεικτικό πως η απόδοση του τετραετούς ομολόγου που λήγει στις 30 Ιανουαρίου 2023 διαμορφώνεται σήμερα στο 3,024%. Παράγοντες της αγοράς ομολόγων θεωρούν πως υπό τις βέλτιστες συνθήκες το πενταετές ομόλογο θα κλειδώσει περίπου 40 μονάδες βάσης υψηλότερα, δηλαδή κοντά στο 3,5%.

120 δόσεις: Πως θα κάνετε αίτηση και πόσα κερδίζετε (παραδείγματα)

Δεδομένου ότι τον Απρίλιο του 2019 ωριμάζει ομόλογο που φέρει επιτόκιο 4,7% και τον Ιούνιο 2019 ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ και έχει επιτόκιο 6%, όσο το νέο χρέος που εκδίδει το Δημόσιο είναι φθηνότερο από τα συγκεκριμένα επίπεδα, τόσο βελτιώνεται το προφίλ του δημοσίου χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το τέλος του 2020 ωριμάζουν ομόλογα του ΔΝΤ συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία φέρουν μέσο επιτόκιο 5,12%.

Δεδομένου ότι μέρος των χρημάτων που θα δανειστεί το Δημόσιο με το πενταετές ομόλογο, αλλά και τις εκδόσεις που θα ακολουθήσουν (επταετές και δεκαετές ομόλογο) θα διοχετευθούν για να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια, είτε πρόωρα, είτε όχι, το γεγονός ότι τα νέα δάνεια θα είναι πιο χαμηλότοκα από τα παλαιά θα βελτιώσει έστω και προσωρινά το προφίλ του ελληνικού χρέους.

Με τις σημερινές συνθήκες το Δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει επταετές ομόλογο με απόδοση 4,3% περίπου και δεκαετές ομόλογο με επιτόκιο 5,5%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X