Οικονομία

Γιώργος Ζαββός: Ο τεχνοκράτης που «αναλαμβάνει» τις τράπεζες στην κυβέρνηση

Γιώργος Ζαββός: Ο τεχνοκράτης που «αναλαμβάνει» τις τράπεζες στην κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έναν τεχνοκράτη καθηγητή, νομικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ, επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των τραπεζών. Σύμφωνα με τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε εχθές, Δευτέρα, τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναλαμβάνει ο καθηγητής Γιώργος Ζαββός, ο οποίος κατέχει τη θέση του ανώτατου συμβούλου σε θέματα Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών (CEPS)και είναι σύμβουλος του Μητσοτάκη επί Οικονομικών Θεμάτων την τελευταία διετία.

Ποιος είναι ο Γιώργος Ζαββός

Ο κ. Ζαββός δεν είναι «ουρανοκατέβατος» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, είναι ο άνθρωπος που συμμετείχε στις κρίσιμες διαβουλεύσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων με την Τράπεζα της Ελλάδος τους τελευταίους μήνες ως σύμβουλος του Μητσοτάκη. Τραπεζικά στελέχη μεταφέρουν μια θετική εικόνα για τον νέο υφυπουργό, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που γνωρίζει τον χρηματοοικονομικό κλάδο σε βάθος και παίρνει δύσκολες αποφάσεις. «Είναι γνώστης του χώρου και doer», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή του κλάδου.

Οι Θεσμοί… περιμένουν Μητσοτάκη! Πού είναι αμείλικτοι, πού… θετικοί

Ο διάδοχος του Αλέκου Φλαμπουράρη έχει ένα τιτάνιο έργο μπροστά του, αφού είναι επιτακτική η ανάγκη της εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της ανάπτυξης στη χώρα. Τα σχέδια που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) προβλέπουν μείωση των NPEs στους ισολογισμού τους κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2021 -ένας στόχος φιλόδοξος και για πολλούς αμφίβολος με βάση τα εργαλεία που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους τα τραπεζικά ιδρύματα.

Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο  να προωθηθούν οι δύο συστημικές λύσεις που έχουν «υιοθετηθεί» ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση, το Σχέδιο του ΤΧΣ και η Σχέδιο της ΤτΕ, τα οποία αναμένεται να διευκολύνουν και επισπεύσουν τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η πρώτη λύση βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχει λάβει ακόμη το «πράσινο φως», και η δεύτερη παραμένει στο συρτάρι του ΥΠΟΙΚ.

Η σταδιοδρομία που έχει διαγράψει ο Γιώργος Ζαββός

Ο Γιώργος Ζαββός γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει θητεία 30 χρόνων στις Βρυξέλλες ως Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διακρίνεται για την άριστη γνώση του στα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο της Bruges. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και επισκέπτης καθηγητής στο Queen Mary.

Το 1990 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Στη διάρκεια της θητείας του, ήταν εισηγητής για την Οδηγία για την επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών και των επιχειρήσεων επενδύσεων, καθώς και για τον Δημοσιονομικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Το Eurogroup «μίλησε», ο Κυριάκος «άκουσε»! Ποιον κάλεσε αμέσως και τι ζήτησε

Κατά το διάστημα 1991-1993 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και του Χρηματιστηρίου. Υπήρξε ο πρώτος Πρεσβευτής και Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβακία, ενώ αργότερα κατείχε τη θέση του Συμβούλου στη Γεν. Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση και το Σύμφωνο Σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα τελευταία 15 χρόνια είναι Νομικός Σύμβουλος στη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που αφορούν στην ευρωπαϊκή τραπεζική πολιτική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ενώ έχει εκδώσει και 2 βιβλία. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει τιμηθεί με τον Διπλό Σταυρό της Δημοκρατίας της Σλοβακίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X