Οικονομία

«Γκανιάν» τα ελληνικά ομόλογα με το… βλέμμα στην Ουάσιγκτον!

«Γκανιάν» τα ελληνικά ομόλογα με το… βλέμμα στην Ουάσιγκτον!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συντηρείται το θετικό κλίμα στην αγορά για τα ελληνικά ομόλογα, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 12-14 Απριλίου όπου αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα

Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,260% και “χτυπά” και πάλι νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ να θυμίσουμε πως το επιτόκιο της έκδοσής του στα τέλη Ιανουαρίου ήταν στο 3,60%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,446% και διατηρείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2006, με το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου να είναι στις 345 μονάδες βάσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως παρά τη βελτίωση, το ελληνικό spread παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, ενώ πριν 13 χρόνια όπου η απόδοση του 10ετούς ήταν στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, το spread διαμορφωνόταν μόλις στις 21 μονάδες βάσης.

Με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να έχει ήδη δώσει τη στήριξη του σε αυτό το σχέδιο στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής και με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προχωρά σε καθημερινή σχεδόν βάση σε δηλώσεις σχετικά με τα επιχειρήματα που έχει η κυβέρνηση υπέρ της πρόωρης εξόφλησης μέρους του δανείου του Ταμείου, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Τσακαλώτος με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της Συνόδου το Σάββατο.

Τα… ραντεβού του Τσακαλώτου και τα ελληνικά ομόλογα

Πιθανή, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, είναι και η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ με τον Ρέγκλινγκ ο οποίος θα συμμετέχει – όπως άλλωστε κάνει πάντα – στη Σύνοδο και ο οποίος θα βρίσκεται ήδη από αύριο στην Ουάσιγκτον για να παρευρεθεί σε φόρουμ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Bruegel.

Τσακαλώτος – Λαγκάρντ: Τα… δάνεια στο μενού της συνάντησης

Το γεγονός ότι μία τέτοια κίνηση, εάν πάρει το πράσινο φως των θεσμών και εγκριθεί στη συνέχεια από τον ESM, θα βοηθήσει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διατηρώντας ωστόσο παράλληλα και τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα – το οποίο και θέλει η Γερμανία – στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές ενώ λειαίνει ακόμη περισσότερο το έδαφος για την επόμενη έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. Οι αναλυτές πάντως αναμένουν ότι οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον θα είναι θετικές με την Societe Generale να εκτιμά πως πλέον μετά την έγκριση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των ANFAs/SMPs, ο δρόμος για την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει άδεια από τον ESM για να εξοφλήσει πρόωρα μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ είναι ανοιχτός.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η Ελλάδα οφείλει στο Ταμείο συνολικά 9,7 δισ. ευρώ και στοχεύει στο να αποπληρώσει τις δόσεις του  2019 και του 2020, δηλαδή 3,8 δισ. ευρώ περίπου τα οποία φέρουν πολύ υψηλό επιτόκιο 5,13%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X