Οικονομία

Καθαρά κέρδη 57 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο για την Eurobank!

Καθαρά κέρδη 57 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο για την Eurobank!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με απόλυτα θετικό τρόπο ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο η Eurobank. Η οποία σημείωσε καθαρά κέρδη ύψους 57 εκατ. ευρώ, έναντι 34 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τα 33 εκατ. εξ αυτών προήλθαν από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 22%. Σταθερά διατηρήθηκαν τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων, στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Eurobank μείωσε περαιτέρω την εξάρτησή της από τον ELA κατά 4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, σε 3,9 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις στα ταμεία της ενισχύθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και κατά 1,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

«Εφικτοί οι στόχοι των κόκκινων δανείων»

Την πεποίθησή της για επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η τράπεζας έναντι του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ (SSM) εμφανίστηκε η διοίκηση σε ενημέρωση ξένων αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε αισίοδοξη ότι ο στόχος μείωσης των NPEs κατά 2,5 δισ. ευρώ είναι εφικτός, μετά την ισόποση μείωση που κατέγραψε το 2017, υπερβαίνοντας μάλιστα τους στόχους του επόπτη.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα μείωσε τον όγκο των επισφαλειών της κατά 210 εκατ. ευρώ, μετά από συμψηφισμό με τα νέα ανοίγματα το α’ τρίμηνο. Τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ έναντι του Δ΄ τριμήνου 2017.

Προχώρησε δε σε αύξηση των προβλέψεων επί των NPEs κατά 60 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο, σε 56,1%.

Eurobank: «Αναμένουμε διπλασιασμό της συμβολής των πλειστηριασμών»

Ειδικά για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η διοίκηση εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμβολή τους στη μείωση των NPEs θα διπλασιαστεί τα επόμενα τρίμηνα, από 10% σήμερα, όσο βελτιστοποιείται η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ενεργοποιείται η αγορά ακινήτων.

Σημειώνεται ότι από τις 28 Μαΐου όπου ξεκίνησε η απρόσκοπτη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η Eurobank επίσπευσε τον πλειστηριασμό 1.043 ακινήτων. Από αυτούς, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 55% των πλειστηριασμών και από τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν, το 13% αγοράστηκε από τρίτους αγοραστές και το 87% από την ίδια.

Νέα πώληση κόκκινων δανείων εντός του 2018

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, η τράπεζα «πακετάρει» κόκκινα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πωλήσει εντός του 2018, όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση στους αναλυτές.

Στα σχέδιά της περιλαμβάνεται και πώληση ενυπόθηκων δανείων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί αυτή η πώληση, καθώς είναι πιθανό να δρομολογηθεί για το 2019.

Σημειώνεται, τέλος, η θετική έκβαση των stress tests, τα οποία δεν ανέδειξαν ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας. «Η κεφαλαιακή μας βάση, η οποία αποδείχθηκε ανθεκτική στην πρόσφατη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, διαμορφώθηκε σε 15,1% (δείκτης βασικών κυρίων κεφαλαίων), με το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται σε 17,8%, από τους υψηλότερους στον κλάδο», σχολίασε σχετικά ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας.

«H διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Ο σχηματισμός νέων NPEs παρέμεινε αρνητικός άνω των €200εκ. το Α΄ τρίμηνο, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε, ενώ οι προβλέψεις προς τα NPEs αυξήθηκαν. Βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και στις επερχόμενες αλλαγές του Νόμου 3869/2010, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

«Στον τομέα της ρευστότητας, οι πρώτοι τρεις μήνες τους 2018 ήταν εξαιρετικοί, καθώς η εξάρτηση από τον ELA μειώθηκε στο μισό, σε λιγότερο από €4δισ.  Οι καταθέσεις αυξήθηκαν, ενώ στις χορηγήσεις, η τάση αύξησης των επιχειρηματικών δανείων, που είδαμε το 2017, επιβεβαιώθηκε και στο Α΄ τρίμηνο 2018», κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X