Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Πάει προς τα 770 ευρώ μικτά λίγο πριν τις εκλογές

Κατώτατος μισθός: Πάει προς τα 770 ευρώ μικτά λίγο πριν τις εκλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κατώτατος μισθός: Αύξηση του κατώτατου μισθού ένα μήνα νωρίτερα, από την 1η Απριλίου του 2023 αντί της 1ης Μαΐου που ήταν η κανονική ημερομηνία με βάση το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων που θα υποβληθούν στο υπουργείο Εργασίας, προανήγγειλε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και αν η πρώτη έκπληξη είναι ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα κερδίσει την αύξηση ενός επιπλέον μήνα (Απριλίου), η δεύτερη μπορεί να είναι το ποσό της αύξησης το οποίο δεν αποκλείεται να είναι πέριξ των 770 ευρώ και όχι στα 751 ευρώ που ήταν πριν από τα Μνημόνια.

Το ποσό της αύξησης θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός προς τα τέλη Μαρτίου συνεκτιμώντας την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, η οποία θα βασιστεί στις προτάσεις των επιστημονικών φορέων.
«Την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός», ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «εκτός από το μισθό από την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους».

Η εκτίμηση που υπάρχει πάντως με βάση τις αυξήσεις που ήδη έχουν δοθεί σε εργαζομένους ιδιωτικών επιχειρήσεων και κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις της οικονομίας για το 2022, όπως η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση της ανεργίας, ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά και ο υψηλός πληθωρισμός είναι πως η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα κινείται μεταξύ 7,5% και 8%, δηλαδή μια αύξηση της τάξης των 53 ως 58 ευρώ το μήνα. Με ένα εύρος αύξησης 7,5%-8%, ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 766 και 770 ευρώ από τα 713 ευρώ (μικτά) που είναι σήμερα.

Στροφή

Σαφής ένδειξη ότι θα επιδιωχθεί μια σημαντική αύξηση είναι η στροφή που κάνει ένα κομμάτι των επιχειρήσεων δίνοντας μεγαλύτερη αύξηση στους χαμηλόμισθους ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την ακρίβεια.

Με την ίδια ή ανάλογη συνταγή αναμένεται να κινηθεί και η κυβέρνηση ξεκινώντας στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2023 τη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει από την Πρωταπριλιά του 2023.

Σημειώνεται ότι μαζί με τον κατώτατο θα αυξηθούν αυτόματα και 18 επιδόματα του ΟΑΕΔ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X