Ελλάδα

Καύσιμα: Στα… σχοινιά οι εταιρείες εμπορίας! Κινδυνεύουν από τις «πράσινες αποεπενδύσεις»

Καύσιμα: Στα… σχοινιά οι εταιρείες εμπορίας! Κινδυνεύουν από τις «πράσινες αποεπενδύσεις»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνδυνο τίθεται η βιωσιμότητα του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών με τις επιχειρήσεις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στην κυβέρνηση τα οποία θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ή και διορθωτικά ακόμη στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται για τα καύσιμα και όχι μόνο.

Παραβατικότητα, λαθρεμπόριο, υψηλή φορολογία και προκαταβολή φόρων φαίνεται ότι είναι τελικά μόνο η αρχή (του τέλους) για τις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία ακόμη πρόκληση, η οποία όπως αναφέρουν αποτελεί «ελληνική πρωτοτυπία».

Τα καύσιμα και οι εξελίξεις

Πρόκειται για τα καθεστώτα επιβολής τα οποία αποσκοπούν στην ενεργή δραστηριοποίηση των παρόχων και διανομέων ενέργειας στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας με σκοπό την υλοποίηση παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε καταναλωτές τελικής ενέργειας, την επίτευξη των δεσμεύσεων της χώρας για τον στόχο εξοικονόμησης ενέργειας.

Όπως ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΕΠΕ σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους την Δευτέρα, το μέτρο αυτό δεν είναι μόνο «τυφλό» καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν έχουν άμεση επαφή με τους τελικούς καταναλωτές και επομένως δεν μπορούν να τους επηρεάσουν ουσιαστικά στο να προβούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ αλλαγή καυστήρα ή κουφωμάτων) αλλά προβλέπει και πρόστιμα σε περίπτωση που οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν επιτύχουν τους στόχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΠΕ, για το διάστημα 2017-2020 η συνολική εξοικονόμηση που προβλεπόταν με τη συμβολή όλων των κλάδων ήταν 3.333 Ktoe (δηλαδή ο εθνικός στόχος) και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών είχαν αναλάβει το 6,1% της υποχρέωσης (περίπου 203 Ktoe).

Οι επιχειρήσεις

Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις όπως αναφέρουν ενημερώθηκαν με αρκετή καθυστέρηση για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, προχώρησαν σε σειρά δράσεων λαμβάνοντας επιπλέον συμπεριφορικά και τεχνικά μέτρα με σκοπό να εκπαιδεύσουν τους καταναλωτές να υιοθετούν συμπεριφορές εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, προώθηση εξειδικευμένων προϊόντων κλπ). Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να «σωθεί η παρτίδα» καθώς στο τέλος του 2020 θα γίνει ο πρώτος απολογισμός και σε περίπτωση που ο κλάδος «κοπεί», τότε απειλείται με πρόστιμα ύψους 102 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ, κ. Αληγιζάκης, ενδεχομένως στο πρώτο αυτό «crash test» ο κλάδος να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το ίδιο για την περίοδο 2021-2020 όπου οι στόχοι για εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι εκ των πραγμάτων πολύ υψηλότεροι και άρα θα απαιτηθούν μέτρα κυρίως τεχνικά και όχι συμπεριφορικά, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε υψηλότερους στόχους και θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα είναι ανταποδοτικές. Ο συνδυασμός υψηλών επενδύσεων και πτώσης της ζήτησης θα καταστήσουν τις εταιρείες μη βιώσιμες», επεσήμανε ο κ. Αληγιζάκης.

Όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι του κλάδου πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες δεν θα αποδώσουν αλλά αντίθετα, θα βάλουν τις επιχειρήσεις «μέσα». Για παράδειγμα, θα μπορούσε να απαιτηθεί από μια εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών να πείσει έναν καταναλωτή/πελάτη να αλλάξει καυστήρα , χωρίς ωστόσο να υπάρχει παράλληλη υποχρέωση από την πλευρά του πελάτη να αγοράζει καύσιμο από την εν λόγω εταιρεία. Και αν μάλιστα η αλλαγή γίνει σε φυσικό αέριο, η εταιρεία δεν θα μπορεί καν να του πουλήσει τα προϊόντα της.

Τι λέει το υπουργείο

Τα υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να μην έχει αποφασίσει ακόμη αν θα εξακολουθούν να ισχύουν τα καθεστώτα επιβολής για τον συγκεκριμένο κλάδο, για τα μέτρα που θα ληφθούν και για τον τρόπο που θα αξιολογούνται. Είναι ωστόσο, όπως σημειώνει ο ΣΕΕΠΕ στη διακριτική του ευχέρεια να εξαιρέσει τις επιχειρήσεις του κλάδου από το μέτρο αυτό, κάτι το οποίο συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντ’ αυτού ο Σύνδεσμος προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να γίνονται επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων προς αυτό το σκοπό και από την άλλη να μην λαμβάνονται μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. «Κινδυνεύουμε από πρόστιμα για την ενεργειακή απόδοση, μπορεί να κληθούμε να τα πληρώσουμε. Να τα πληρώσουμε. Όμως εμάς ποιος μας προστατεύει από το λαθρεμπόριο», αναφέρει η διοίκηση του ΣΕΕΠΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X