Οικονομία

Το κινέζικο deal – μαμούθ των 11 δισ. δολαρίων που διχάζει την Ευρώπη

Το κινέζικο deal – μαμούθ των 11 δισ. δολαρίων που διχάζει την Ευρώπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Κίνα, η Λισαβόνα, οι Βρυξέλλες και οι διεθνείς μέτοχοι να τα βρουν για το deal;

Η πρόταση εξαγοράς της πορτογαλικής παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας EDP-Energias de Portugal από το μεγαλύτερο όμιλο καθαρής ενέργειας της Κίνας έβγαλε στην επιφάνεια ορισμένες αντιφατικές ατζέντες. Η Λισαβόνα  δείχνει απόλυτα ήρεμη με το σχέδιο εξαγοράς ύψους 9,1 δισ. ευρώ της China Three Gorges (CTG). Ωστόσο, οι μέτοχοι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πιθανοί ανταγωνιστές στις προσφορές ορθώνουν εμπόδια στο δρόμο της κινεζικής πλειοδότριας.

Η CTG επένδυσε για πρώτη φορά στην επιχείρηση κοινής ωφέλειας το 2012, όταν το σημερινό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ήταν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού. Έχοντας ήδη μερίδιο 23%, η κινεζική εταιρεία υδροηλεκτρικής ενέργειας επιθυμεί τώρα να αποκτήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, διατηρώντας παράλληλα τη συμμετοχή στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας και την έδρα της EDP. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία θα συνέχιζε να δείχνει πορτογαλική και να διατηρεί ένα ευρωπαϊκό νόμισμα εξαγοράς.

Η κρατικά ελεγχόμενη CTG ήταν εκεί όταν η Πορτογαλία είχε ανάγκη από φίλους κατά τη διάρκεια της διάσωσής της. Η EDP έχει συσσωρεύσει υπερβολικό χρέος που περιορίζει την ικανότητά της να αναπτυχθεί μόνη της. Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή εξαγορά – τα ονόματα που φημολογούνταν ήταν η Engie και η Gas Natural SDG- είναι πιθανό να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας ή σε μερική διάλυση. Συνεπώς η συγκατάθεση από το εσωτερικό της Πορτογαλίας για την κινεζική κίνηση φαίνεται εύκολη.

Αλλά αυτό που λειτουργεί για την Πορτογαλία ίσως να μην λειτουργεί για όλη την Ευρώπη, που σήμερα εμφανίζεται να είναι περισσότερο παρεμβατική στις ξένες άμεσες επενδύσεις. Τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία της EDP σημαίνουν ότι και οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν λόγο.

Ας υποθέσουμε ότι η CTG μπορεί να ξεπεράσει τα πολιτικά εμπόδια. Στη συνέχεια, πρέπει να πείσει τους κατόχους ποσοστού τουλάχιστον 27% του μετοχικού κεφαλαίου να αποδεχτούν την προσφορά της -ιδανικά όχι πολύ περισσότεροι- αποτρέποντας ταυτόχρονα οποιοδήποτε ανταγωνιστικό ενδιαφέρον.

Σενάρια προσφορών για το deal

Αυτοί οι στόχοι δεν συμφωνούνται εύκολα. Η τρέχουσα προσφορά των 3,26 ευρώ ανά μετοχή φαίνεται σκόπιμα μη γενναιόδωρη, καθώς η CTG δεν κυνηγάει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Το τίμημα αντιστοιχεί σε premium 5% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής και 9% περισσότερο σε σχέση με τον σταθμισμένο ως προς τον όγκο μέσο όρο.

Είναι αλήθεια ότι τα σενάρια εξαγοράς έχουν στρεβλώσει αυτή τη μετοχή τουλάχιστον από τα μέσα του περασμένου έτους και βρέθηκε στο χαμηλό 15 μηνών των 2,64 ευρώ το Φεβρουάριο. Επιπλέον, η τιμή αποτιμά την εταιρεία στη βάση μηδενικού χρέους σε 8,8 φορές το φετινό Ebitda. Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές  επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διαπραγματεύονται σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Παρόλα αυτά, δικαιολογείται ένα σωστό premium για τον έλεγχο πλειοψηφικού μεριδίου, παρά το υφιστάμενο μερίδιο της CTG. Ένας συμβατικός διαγωνιζόμενος που επιδιώκει πλήρη εξαγορά θα προσέφερε χωρίς αμφιβολία περισσότερα. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι η ανενόχλητη τιμή της μετοχής της EDP ανέρχεται στα περίπου 2,60 ευρώ, τα συνηθισμένα μαθηματικά θα υποδήλωναν προσφορά 3,40 ευρώ ανά μετοχή. Τη Δευτέρα, η μετοχή βρέθηκε να ενισχύεται 11% στα 3,45 ευρώ.

Η Πορτογαλία έχει πει ότι η μοίρα της EDP εξαρτάται από τους μετόχους της. Μια ανταγωνιστική προσφορά από έναν Ευρωπαίο αγοραστή ικανό να δικαιολογήσει μια υψηλότερη τιμή χάρη στις ενδεχόμενες περικοπές κόστους μπορεί να είναι αυτό που θέλουν οι επενδυτές και μπορεί να ευνοηθεί ευκολότερα στην Ευρώπη. Αλλά μάλλον θα είναι πιο δύσκολο να γίνει αποδεκτό στο εσωτερικό.

Άρθρο του Chris Hughes που δημοσιεύεται στο capital.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X