Οικονομία

Μεγάλη προσοχή στις φορολογικές δηλώσεις! Αυτά αλλάζουν στις αποδείξεις!

Μεγάλη προσοχή στις φορολογικές δηλώσεις! Αυτά αλλάζουν στις αποδείξεις!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλα είναι, πλέον, έτοιμα για να ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι υπάρχουν αλλαγές στο έντυπο Ε1 για τις αποδείξεις.

Οι χάρτινες αποδείξεις δεν πλέον μετρούν. Κι αυτό διότι το αφορολόγητο οικοδομείται μόνο με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι… μαγικοί κωδικοί για τις αποδείξεις που οδηγούν σε έμμεσο αφορολόγητο!

Μετά από δύο χρόνια ενεργοποιούνται οι κωδικοί 049-050 για τις αποδείξεις και περιλαμβάνουν τις δαπάνες που έγιναν με πλαστικό χρήμα. Οι κωδικοί αυτοί εξασφαλίζουν σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες την έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ. Η οποία με την σειρά της οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 8.636 – 9.550 ευρώ.

Στο έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050. Αφορά στις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του σύμφωνου συμβίωσης.

Τσακαλώτος: Λάθος οι ισχυρισμοί Βίζερ για «κόστος 200 δισ. ευρώ»!

Οι κωδικοί 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένοι. Δηλαδή θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να τροποποιήσουν τα προσυμπληρωμένα ποσά. Και αυτό καθώς ορισμένες συναλλαγές (μεταφορά χρημάτων) που έγιναν απευθείας σε κάποιους λογαριασμούς μπορεί να μην περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες.

Στην περίπτωση αυτή ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεστεί τα ενημερωτικά που αποστέλλουν κάθε μήνα οι τράπεζες.

Σημαντικά για τις φορολογικές δηλώσεις

Αυτά είναι μερικά από τα… SOS για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις:

– Για εισόδημα ως 10.000 ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει το 10%, δηλαδή ως 1.000 ευρώ σε δαπάνες που έχουν πληρωθεί με ηλεκτρονικό τρόπο.

– Για εισόδημα από 10.001 ως 30.000 ευρώ ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων που αντιστοιχεί στο 15% του εισοδήματός.

Κέρδη €982 εκατ. η Τράπεζα Πειραιώς! Τι «λένε» τα οικονομικά αποτελέσματα

– Για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ το ποσοστό που απαιτείται είναι 20%.

Σημειώνεται εδώ πως αν δεν συμπληρωθεί το ποσό για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, τότε… κουράγιο! Κι αυτό διότι τον φορολογούμενο περιμένει πρόστιμο ίσο με το 22% του φόρου για το ποσό που δεν έχει συμπληρωθεί.

Κώστας Νικολαΐδης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X