Οικονομία

Μειωμένος ΦΠΑ για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις!

Μειωμένος ΦΠΑ για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά μειωμένους ή ακόμη και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ και για τις ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, θα μπορούν να εφαρμόζουν εφεξής τα κράτη της ΕΕ.

Κι αυτό μετά την οδηγία που εκδόθηκε και αφορά στην ευθυγράμμιση των κανόνων ΦΠΑ για τις ηλεκτρονικές και έντυπες δημοσιεύσεις.

Τι ισχύει και τι αλλάζει στον ΦΠΑ

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (οδηγία 2006/112/ΕΚ), η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών φορολογείται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ήτοι 15% τουλάχιστον, ενώ για τις έντυπες εκδόσεις μπορούν να ισχύουν διάφοροι συντελεστές.

Για τις έντυπες εκδόσεις – βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά – τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν «μειωμένο» συντελεστή Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, δηλαδή τουλάχιστον 5%. Ορισμένα έχουν δικαίωμα να εφαρμόζουν εξαιρετικά μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (κάτω του 5 %) ή και μηδενικό συντελεστή (που συνεπάγεται έκπτωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας).

Εξαιρετικά μειωμένοι και μηδενικοί συντελεστές θα επιτρέπονται μόνο στα κράτη μέλη που τους εφαρμόζουν επί του παρόντος στις έντυπες εκδόσεις.

Όμιλος Κόκκαλη: Ετοιμάζει…. ντου με νέα ξενοδοχεία!

Η οδηγία έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 2 Οκτωβρίου.

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν προσωρινά. Κι αυτό εν αναμονή της θέσπισης ενός νέου, «οριστικού» συστήματος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Η Επιτροπή εξέδωσε προτάσεις για το νέο σύστημα. Χάρη στο οποίο τα κράτη μέλη θα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ό, τι σήμερα. Αυτό βέβαια όσον αφορά τον καθορισμό των συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X