Διεθνή

Moody’s: «Καμπανάκι» για το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο!

Moody’s: «Καμπανάκι» για το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο ευάλωτη από όλα τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης είναι η κυπριακή οικονομία, λόγω της υψηλής της έκθεσης σε πιστωτικούς κινδύνους. Αυτό επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση η Moody’s.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην Κύπρο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση στην Ευρωζώνη, είναι ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ιδιωτικού χρέους στη διάρκεια της κρίσης ενώ, αντιθέτως, σημειώθηκε αύξηση 21% τα έτη 2007-2017, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, οι δείκτες ιδιωτικού χρέους εκτοξεύτηκαν το 2008, πριν την εκδήλωση της χρηματοοικονομικής κρίσης, και κατόπιν παρατηρήθηκε πτωτική τάση ειδικά στα κράτη που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ισλανδία. Η μείωση αυτή συνοδεύτηκε από παράλληλη αύξηση του δημόσιου χρέους με εξαίρεση την Ιρλανδία όπου σημειώθηκε σημαντική μείωση και του δημόσιου χρέους.

Η Moody’s και τα… ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου

Η Moody’s επισημαίνει, επίσης, μια σειρά από ιδιαιτερότητες που εντοπίζονται στην κυπριακή αγορά, όπως ο υψηλός δείκτης καταναλωτικών δανείων που αναλογούν στον μισό περίπου δανεισμό των νοικοκυριών. Επιπλέον, το 100% περίπου των στεγαστικών δανείων στην Κύπρο είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ η κυπριακή οικονομία στο σύνολό της είναι λιγότερο διαφοροποιημένη.

«Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, χρηματοοικονομικά στοιχεία όπως οι αποταμιεύσεις, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά αποθέματα, καθώς και τα στέρεα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας προστατεύουν τα κράτη από τους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό ιδιωτικό κέρδος», εξηγεί η Σάρα Κάρλσον, αντιπρόεδρος της Moody’s και συντάκτρια της έκθεσης.

Στους παράγοντες ευπάθειας της κυπριακής οικονομίας περιλαμβάνονται το μικρό μέγεθος της οικονομίας, ο εξασθενημένος τραπεζικός κλάδος και τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. «Οι πιο ανθεκτικές οικονομίες στην Ευρωζώνη μπορούν να αντέξουν υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικού χρέους χωρίς αυτό να επηρεάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα», σημειώνεται στην έκθεση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X