Οικονομία

Μοσκοβισί για συντάξεις και αφορολόγητο: Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές

Μοσκοβισί για συντάξεις και αφορολόγητο: Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη πως η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μακράς περιόδου ενισχυμένης εποπτείας, κατά την οποία οι δανειστές έχουν τους μηχανισμούς για να διασφαλίζουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Συντάξεις και αφορολόγητο στην ατζέντα του Μοσκοβισί πριν τις σημερινές του επαφές με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα.

Σημειώνεται πως ο Μοσκοβισί πέρασε το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών, στις 10:00, όπου συναντάται με τον  υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στις 13:15 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής», Φώφη Γεννηματά. Τέλος, θα συμμετάσχει και σε ανταλλαγή απόψεων με μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Μοσκοβισί και ο… ρεαλισμός

Μιλώντας στα Νέα ο Γάλλος Επίτροπος ζήτησε ρεαλισμό και όχι πανηγυρισμούς, δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις θα πρέπει να εφαρμοστούν.

«Είμαι πεπεισμένος ότι με το τέλος των προγραμμάτων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Όμως δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και συγχαρητήρια. Πρέπει να επιδειχθεί ρεαλισμός. Η πολιτική απόφαση του Eurogroup λέει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Ελλάδα θα είναι μόνη της. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σας. Η Ευρώπη θα παραμείνει δίπλα στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να ανταποκριθεί σε απαιτητικές δεσμεύσεις», τόνισε και προσέθεσε:

Πετρόπουλος: «Δεν θα έχουν μείωση σχεδόν το 50% των συντάξεων με τον επανυπολογισμό»

«Οι δεσμεύσεις στη μεταπρογραμματική περίοδο θα πρέπει να τηρηθούν. Καθώς η Ελλάδα παρέμεινε σε κρίση για μεγάλο διάστημα και έχει υψηλότερο χρέος, έναντι άλλων χωρών σε πρόγραμμα, οι μεταρρυθμίσεις είναι εκτενείς, απαιτητικές και η επιτήρηση στενότερη. Είναι κρίσιμο από την πλευρά της Ελλάδας να κινηθεί στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής με τους φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους και σε υπεύθυνο δημοσιονομικό δρόμο, και από τη δική μας πλευρά, η ενισχυμένη εποπτεία, η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».

Συντάξεις και αφορολόγητο

Ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση έχει περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο ως προεκλογικό αντιστάθμισμα στις περικοπές ο Επίτροπος απάντησε ως εξής: «Δεν θέλω να μπω στο παιχνίδι των υποθέσεων και της προεκλογικής περιόδου. Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές, και θεωρώ ότι θα γίνουν. Έχουμε τους μηχανισμούς να το διασφαλίσουμε. Θα συνεχίσουμε στο ίδιο εποικοδομητικό πλαίσιο αξιοπιστίας, που βασίζεται όμως σε γεγονότα.

Επιστροφή αναδρομικών θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι λόγω των επικουρικών!

Έχουμε το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που προβλέπει δεσμεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές και από τις δύο πλευρές. Από την ευρωπαϊκή πλευρά αποφασίσαμε ελάφρυνση χρέους, υψηλή δόση 15 δισ. ευρώ, δημιουργία ενός σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας 24 δισ. ευρώ, ικανού να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Οπότε θα πρέπει να χτίσουμε σε συνεργασία ένα ισχυρό μέλλον για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης. Οι περισσότερες δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιηθούν σε δύο χρόνια, αλλά αρκετές σε τέσσερα – πέντε».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X