Οικονομία

Νουριέλ Ρουμπινί: Κατάρρευση της Credit Suisse όπως της Lehman Brothers

Νουριέλ Ρουμπινί: Κατάρρευση της Credit Suisse όπως της Lehman Brothers
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο γνωστός μάντης κακών για την οικονομία ο Dr Doom, κατά κόσμον Νουριέλ Ρουμπινί κρούει τον κώδωνα κινδύνου για τις τράπεζες. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κατάρρευση της Credit Suisse είναι «στιγμή αλά Lehman», αναφερόμενος στη χρεοκοπία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers τον Αύγουστο του 2007. Τότε που έγινε η αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Όπως επεσήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια «στιγμή Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. «Πολύ μεγάλη για να αποτύχει και πολύ μεγάλη για να σωθεί”. Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημίες τους από τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία».

Σημειώνεται ότι βαριές είναι οι απώλειες άνω του 8% – στο 8,44% έφτασε η «βουτιά»- για τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που ακολούθησε το νέο κύμα πωλήσεων στην Ευρώπη. Το ΧΑ αντέδρασε με πτώση κοντά στο 3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αντιδρώντας τόσο στην αναμενόμενη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, όσο και στις εξελίξεις που ήρθαν από την Credit Suisse: Αυτό συνέβη όταν ο βασικός της μέτοχος ανακοινώθηκε ότι δεν θα συνεισφέρει νέα κεφάλαια στην τράπεζα.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν επιταχυνόμενες οι ρευστοποιήσεις μετά τις 12:30 στην 4άδα των τραπεζών – Εθνικής (-4,52%), Alpha Bank -10,03% (-8,01%), Πειραιώς (-7,27%) και Eurobank (-7,31%).

Έκκληση από Credit Suisse για στήριξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

H Credit Suisse απηύθυνε έκκληση στην Ελβετική Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση στήριξης της τράπεζας. Το αίτημα της ελβετικής τράπεζας υποβλήθηκε μετά την ελεύθερη πτώση της μετοχής ώς και 25% και την αναστολή της διαπραγμάτευσης της στο ελβετικό χρηματιστήριο, όπως ανέφεραν πηγές στους Financial Times.

Παρόμοια στήριξη ζήτησε η Credit Suisse και από την Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA), όπως σημείωσαν πηγές. Προς το παρόν ούτε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ούτε η FINMA έχουν αποφασίσει αν θα παρέμβουν δημόσια.

Eν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αποκαλύψουν την έκθεσή τους στην Credit Suisse. H EKT εξέτασε αν θα έπρεπε να κάνει κάποια δημόσια δήλωση αλλά αποφάσισε να μην τον κάνει υπό τον φόβο ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο πανικό στην αγορά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελβετικές αρχές και η Credit Suisse συζητούν τρόπους σταθεροποίησης της τράπεζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg και έχουν γνώση του θέματος.

Οι επικεφαλής της εταιρείας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει για επιλογές που κυμαίνονται από μία δημόσια δήλωση υποστήριξης έως ένα πιθανό backstop ρευστότητας, είπαν οι πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς περιγράφουν ιδιωτικές συζητήσεις.

Παράλληλα, μεταξύ των ιδεών που εξετάζονται περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός (spin off) της ελβετικής μονάδας και (πιο μακρινό και δύσκολο σενάριο) η ενορχήστρωση μιας σχέσης με την ανταγωνίστρια και σε μέγεθος μεγαλύτερη τράπεζα, την UBS, σημείωσαν οι ίδιες πηγές προειδοποιώντας ότι δεν είναι σαφές ποια από αυτά τα βήματα θα προχωρήσει πραγματικά.

Ενώ ο σχεδιασμός των πιθανών σεναρίων βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, ο επείγων χαρακτήρας διεφάνη μετά την πτώση των μετοχών της τράπεζας σε ιστορικό χαμηλό και την εκτόξευση του κόστους ασφάλισης έναντι του χρέους της τράπεζας.

Moody’s: Αρνητικές οι προοπτικές του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος

Στις αγορές, ήταν άλλο ένα χτύπημα εμπιστοσύνης στον Τραπεζικό κλάδο και ήρθε μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. και Signature Bank.

Αυτό ανάγκασε τη Moody’s να αναθεωρήσει τις προοπτικές του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος, σε «αρνητικές» από «σταθερές». Επισήμανε δε, «την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στον κλάδο, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίση εμπιστοσύνης τόσο από τους επενδυτές, όσο και από τους καταθέτες».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X