Διεθνή

Ο κόσμος καταρρέει και η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτητα ρεκόρ

Ο κόσμος καταρρέει και η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτητα ρεκόρ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε έντονα το τρίτο τρίμηνο κατά 8,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο , όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βισμπάντεν βάσει προκαταρκτικών στοιχείων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι ακόμη στην κορυφή. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το τρίμηνο πριν από την παγκόσμια κρίση του COVI-19, το ΑΕΠ ήταν 4,2% χαμηλότερο.

Η αύξηση το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο φέρεται να οφείλεται στην αύξηση των ιδιωτικών καταναλωτικών δαπανών και στην απότομη αύξηση των εξαγωγών. Επιπλέον, οι εταιρείες επένδυσαν περισσότερα σε μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ κατέρρευσε δραματικά μετά από μεγάλο μέρος της δημόσιας ζωής που είχε κλείσει ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάκαμψης είχε επιβραδυνθεί πρόσφατα. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι αυξανόμενες νέες μολύνσεις και τα μινι-lockdown που αποφασίστηκαν πρόσφατα, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τον Νοέμβριο την ανοδική πορεία προς το τέλος του έτους. Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας, Gabriel Felbermayr, αναμένει σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη γερμανική οικονομία.

Η πρόβλεψη πάντως για το 2020 προσαρμόστηκε αναλόγως. Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier αυξάνει ελαφρώς τις οικονομικές προβλέψεις για το τρέχον έτος παρά το μερικό lockdown του Νοεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων στο Βερολίνο, αναμένεται μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη Γερμανία κατά 5,5% . Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει μείον 5,8%.

Ισχυρός σεισμός βόρεια της Σάμου -Αισθητός και στην Αττική -Τεράστιες ζημιές στη Σμύρνη 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X