Οικονομία

Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη -Οι διαφορές μεταξύ των χωρών

Πετρέλαιο: Σε υψηλό δύο ετών οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη -Οι διαφορές μεταξύ των χωρών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο: Οι εισαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη παρουσίασαν σημαντική αύξηση για τον μήνα Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι το μερίδιο της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ έχει αρχίσει να συρρικνώνεται σημαντικά.
Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων πετρελαίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο (εξαιρουμένης της Τουρκίας) αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο σε περισσότερα από 8,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας τον υψηλότερο μηνιαίο όγκο από τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa Ltd.

Παράλληλα, βάσει των ίδιων στοιχείων, η Ρωσία εξακολουθεί να κυριαρχεί όσον αφορά στις εξαγωγές πετρελαίου στην Ευρώπη, αφού οι εισαγωγές αντιστοιχούν στο 21% επί του συνόλου για τον περασμένο μήνα.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ανήλθαν σε 1,75 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ τον Αύγουστο ο αριθμός ήταν στα 1,69 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2016.

Αξίζει να τονισθεί ότι πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό πετρέλαιο ανερχόταν στο 34% των συνολικών εισαγωγών της Ευρώπης.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016 οι εισαγωγές εκτός Ρωσίας

Εκτός Ρωσίας, οι εισαγωγές πετρελαίου διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, με το 37% των εισαγωγών της Ευρώπης για τον Σεπτέμβριο να έρχεται από την Αφρική.

Οι εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή ανήλθαν σε υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο τους από τον Ιανουάριο.

Τιμή του ντίζελ, 10-Οκτώβριος-2022

Η κατά μέσο όρο τιμή του ντίζελ στον κόσμο είναι 1.31 (U.S. Dollar) για λίτρο, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Τα πλουσιότερα κράτη διατηρούν υψηλότερες τιμές και τα φτωχότερα, όπως και οι χώρες που παράγουν και εξάγουν πετρέλαιο, διατηρούν σημαντικά χαμηλότερες τιμές.
Εξαίρεση αποτελούν οι ΗΠΑ που είναι οικονομικά προηγμένο κράτος, αλλά διατηρούν χαμηλές τις τιμές του ντίζελ.
Οι διαφορές στις τιμές του ντίζελ στις επιμέρους χώρες οφείλονται στους διαφορετικούς φόρους και στις διαφορετικές επιχορηγήσεις όσον αφορά το ντίζελ.
Όλες οι χώρες αγοράζουν πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές στις ίδιες τιμές, αλλά επιβάλλουν διαφορετικούς φόρους. Γι’ αυτό η λιανική τιμή του ντίζελ είναι διαφορετική.

Τιμές ντίζελ, λίτρο, 10-Οκτώβριος-2022

Πηγή: gr.globalpetrolprices.com/diesel_prices/

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X