Οικονομία

Ποιος είναι ο πιο φθηνός τρόπος θέρμανσης

Ποιος είναι ο πιο φθηνός τρόπος θέρμανσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Ο χειμώνας έφτασε και οι θερμοκρασίες έπεσαν σχεδόν ραγδαία σε όλη τη χώρα. Ποια θέρμανση τελικά συμφέρει για να ζεσταθείτε, ρεύμα, πετρέλαιο, τζάκι ή φυσικό αέριο.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης εξηγεί πόσο κοστίζει η κάθε μέθοδος θέρμανσης ώστε να διαπιστώσουν οι πολίτες τι συμφέρει.

 

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη, που μίλησε στην τηλεόραση του star, σε μια οικογένεια με τέσσερα μέλη, για σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων  με σύστημα θέρμανσης 10 ώρες την ημέρα με θερμοκρασία χώρου 20 βαθμούς το κόστος είναι:

  • Με καυστήρα πετρελαίου 195 ευρώ τον μήνα
  • Με καυστήρα φυσικού αερίου 142 ευρώ
  • Με κλιματιστικά 130 ευρώ
  • Με τζάκι 120 ευρώ και
  • Με αντλία θερμότητας 95 ευρώ.

 

Πώς θα ζεσταθούν τα σπίτια με… οικονομικό τρόπο

Ένας πιο οικονομικός τρόπος για να ζεσταθούμε είναι ένα κλιματιστικό που να μην καίει πολύ.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε: «Καλό είναι το κλιματιστικό να το σετάρουμε στους 22 βαθμούς Κελσίου γιατί για κάθε ένα βαθμό πάνω από τους 22 βαθμούς αυξάνεται η κατανάλωση γύρω στο 10%. Από εκεί που θα πληρώναμε 130 ευρώ τον μήνα τώρα θα πληρώνουμε 142 ευρώ».

Ένας τρόπος εξοικονόμησης για να κρατήσουμε το σπίτι ζεστό είναι να ξεκινήσουμε καίγοντας το τζάκι πέντε ώρες. Στη συνέχεια ανάβουμε το κλιματιστικό στους 22 βαθμούς Κελσίου για τις υπόλοιπες πέντε ώρες.

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στα κόστη μετατροπής των πηγών θερμότητας σε κάθε σπίτι ή στις πολυκατοικίες.
Για παράδειγμα για μία πολυκατοικία το κόστος μετατροπής από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή και το αντίστροφο μπορεί να φτάνει και τα 1.000€ – 1.200€.

Από την άλλη, για ένα σπίτι 100 τ.μ. το κόστος φτάνει τις 4.500€ και μπορεί να κάνει απόσβεση σε 4 χρόνια. Ενώ με την αντλία θερμότητας μπορούμε να παράγουμε και ζεστό νερό για χρήση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X