Οικονομία

Προς αναβολή η έξοδος στις αγορές

Προς αναβολή η έξοδος στις αγορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναβάλλεται μάλλον η έξοδος στις αγορές. Ενώ όλα ήταν έτοιμα για να βγει ξανά στις αγορές η Ελλάδα, τελικά φαίνεται πως το χτεσινό μίνι-κραχ στη Wall Street, μεταθέτει το εγχείρημα για αργότερα.

Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει μια περιορισμένης κλίμακας «συμβολική» έκδοση (πχ για μόλις 1 δισ. ευρώ). Θα γίνουν δεκτές μόνον οι πλέον συμφέρουσες προσφορές με τα πιο χαμηλά  επιτόκια. Ετσι, θα κρατηθεί χαμηλά το κόστος χωρίς να αναβληθεί το εγχείρημα.

Πάντως, η εισήγηση των συμβούλων του Δημοσίου είναι να συνεχιστεί το marketing της έκδοσης έως ότου μειωθεί η μεταβλητότητα στις χρηματαγορές. Και το βιβλίο προσφορών να ανοίξει μετά. Αυτό προκειμένου να μην αυξηθεί το επιτόκιο της έκδοσης, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να είναι κοντά στο 3%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προετοιμαστεί επαρκώς  και οι κύριοι ανάδοχοι Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν καταγράψει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μίνι-κραχ στη Wall Street

Ωστόσο, το χθεσινό μίνι κραχ στη Wall Street ήλθε να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Μάλιστα, τα futures του Dow Jones δείχνουν πως ο δείκτης θα ανοίξει και σήμερα με πτώση 1.000 μονάδων, και συνεπώς δυσκολεύει η έξοδος στις αγορές.

Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν σημείωσαν χθες άνοδο, γεγονός που ερμηνεύθηκε θετικά από τους αναλυτές για έξοδο στις αγορές, μια πιθανή συνέχιση της αναταραχής θα μπορούσε να συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο κατά τη νέα έκδοση, κάτι που δεν είναι επιθυμητό σε αυτή τη φάση.

Σημειώνεται πως τα 3 δισ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει το Δημόσιο θα διοχετευθούν στο ταμειακό μαξιλάρι που σχηματίζει η κυβέρνηση για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Αυτό που καθιστά ελκυστικό το υπό έκδοση ελληνικό ομόλογο είναι η υψηλή του απόδοση, η ασφάλεια που προσφέρει στους επενδυτές το αγγλικό δίκαιο το οποίο το διέπει, αλλά κυρίως το γεγονός πως το 2025 που θα ωριμάζει το εν λόγω χρεόγραφο η Ελλάδα θα παραμένει στο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας στο οποίο την έχουν εντάξει οι δανειστές της.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X