Οικονομία

Ρυθμίσεις δανείων: Τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο

Ρυθμίσεις δανείων: Τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμίσεις δανείων: «Τέλος διαδρομής» για μια σειρά εκκρεμοτήτων σε θέματα κυρίως διαχείρισης και ρύθμισης δανείων επιφέρει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας που θα παρουσιασθεί και θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Η αγορά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την έκβαση και την οριστικοποίηση διαφόρων ανοιχτών θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων τη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και τη νέα οδηγία για τις Εταιρείες Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (γνωστές ως servicers), καθώς οι τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι κομβικής σημασίας για την περαιτέρω εξυγίανση του συστήματος, όσον αφορά εν γένει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ευθύς αμέσως μετά την παρουσίαση των κείμενων διατάξεων στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού, θα ακολουθήσει η περίοδος της διαβούλευσης που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για ένα δεκαήμερο. Στη συνέχεια, το νομοσχέδιο θα κατευθυνθεί για κατάθεση στη Βουλή, με χρονοδιάγραμμα ψήφισης, όπως όλα δείχνουν, περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που έχει επιμεληθεί μαζί με την ομάδα εργασίας του υπουργείου και τη γενική γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, όλο το σχέδιο νόμου, αναμένεται να διευκρινίσει μια σειρά από θέματα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που προγραμματίζεται για μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού.

Πρώτης προτεραιότητας είναι η βελτίωση της εγκρισιμότητας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, η οποία αν και έχει βελτιωθεί σημαντικά (στο 71%) μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του Φεβρουαρίου (που αφορούσαν και τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης μιας μόνο οφειλής και χαμηλό επιτόκιο ρύθμισης κ.α.) σκοντάφτει σε διάφορες στενωπούς, που κάνουν αυτό το πολυεργαλείο να μην γίνεται αποδεκτό στο βαθμό που δύναται. Με το νέο πλαίσιο, έχουν επέλθει βελτιώσεις και στον τρόπο λειτουργίας του αλγορίθμου ώστε να υπερισχύουν οι βιώσιμες προτάσεις.

Ενδεικτικά, ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί και ενδεχομένως αποσαφηνισθούν άμεσα, ήταν η δυνατότητα να μπορεί ένας οφειλέτης να δώσει προκαταβολή προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερο κούρεμα στο σύνολο της οφειλής του, με την προϋπόθεση ότι το ποσό της ανάκτησης δεν θα είναι μικρότερο από την εμπορική αξία του ακινήτου ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν εγγύηση στο δάνειο.

Βέβαια, μέσω Εξωδικαστικού και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του θεσμού οι οφειλέτες μπορούν να εξασφαλίσουν ένα γενναιόδωρο κούρεμα, το οποίο με βάση πρόσφατα στοιχεία υπερβαίνει το 30% για το 45% των ρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Ένα άλλο υπό συζήτηση θέμα αφορά στους Εκτελεστούς τίτλους, που παρέχουν στο Διαχειριστή της ρύθμισης την εξασφάλιση μιας πιο άμεσης εκτέλεσης δικαστικής εντολής σε περιπτώσεις αθέτησης των ρυθμίσεων. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως επιπλέον κίνητρο για συνέπεια στην αποπληρωμή των ρυθμίσεων.

Από τις καινοτόμες αλλαγές στην αγορά του ιδιωτικού χρέους είναι το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους που για πρώτη φορά χτίζεται στη χώρα, καθώς δεν υπήρχε συγκεντρωτική αντικειμενική καταγραφή- κάθε φορέας είχε τα δικά του στοιχεία.

Στα εδάφη του πολυνομοσχεδίου σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν επιγραμματικά:

Εξωδικαστικός Μηχανισμός και βελτιώσεις
Μητρώο Πιστώσεων- πλήρης ψηφιοποίηση ιδιωτικού χρέους
Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Παροχή άδειας για μικροπιστώσεις (ΜμΕ και στεγαστικά) σε μη τραπεζικού οργανισμούς
Εναρμόνιση κοινοτικής οδηγίας που αφορά τη σχέση των servicers με τους δανειολήπτες (deadline31/12/2023).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X