Οικονομία

Σε επιδότηση 40 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια τη βδομάδα!

Σε επιδότηση 40 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια τη βδομάδα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει ταχύτητα η πλατφόρμα πρώτης κατοικίας, με 40 «κόκκινους» δανειολήπτες να αποδέχονται τις ρυθμίσεις των τραπεζών και 40 δάνεια να εγκρίνονται για κρατική επιδότηση κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 140 νέες αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι τράπεζες κατέθεσαν 82 προτάσεις ρύθμισης και 40 προτάσεις έγιναν δεκτές από τους οφειλέτες. Τα νούμερα αυτά, μπορεί να μοιάζουν μικρά μπροστά στις χιλιάδες των κόκκινων στεγαστικών δανείων, ωστόσο, είναι αισθητά βελτιωμένα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας.

Τα στοιχεία για τα δάνεια και το… αγκάθι

Το ζήτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι ότι η πλατφόρμα κατοικίας έχει «ζωή» μόλις τριών μηνών, αφού από την 1η Μαΐου θα λειτουργεί το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που καταρτίζουν πυρετωδώς το Υπουργείο Οικονομικών, η ΕΓΔΙΧ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ανώτατες τραπεζικές πηγές διαψεύδουν στο insider.gr ότι οι τράπεζες επιθυμούν την παράταση του μέτρου της κρατικής επιδότησης, αφού τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα ήταν πενιχρά. «Οι Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το σπίτι τους δεν κινδυνεύει, ακόμη και αν έχουν πολλά χρόνια να πληρώσουν δόση στεγαστικού», αναφέρουν χαρακτηριστικά «δείχνοντας» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Χάος από τις ρευματοκλοπές! Χάνονται κάθε χρόνο πάνω από 260 εκατομμύρια

Έτσι εξηγούν την περιορισμένη ανταπόκριση που είχε το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που βρίσκεται σε ισχύ από τον προηγούμενο Ιούλιο. Παρότι το Δημόσιο επιδοτεί τη μηνιαία δόση του στεγαστικού έως και σε ποσοστό 50%, η ανταπόκριση από τους οφειλέτες είναι απογοητευτική.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της στους δημοσιογράφους σχετικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα για ιδιώτες που βρίσκεται στα «σκαριά», η γενική γραμματέας της ΕΕΤ καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη  επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του πτωχευτικού πλαισίου στην πράξη. Όπως ανέφερε η κ. Απαλαγάκη οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα μέσα εναλλακτικής -εξωδικαστικής- επίλυσης των ιδιωτικού δικαίου διαφορών και για τον λόγο αυτό, το κυρίαρχο στοιχείο θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των εξωδικαστικών μηχανισμών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X