Οικονομία

Σε σταυροδρόμι οι τράπεζες για τη Forthnet

Σε σταυροδρόμι οι τράπεζες για τη Forthnet
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε γόρδιο δεσμό για τις τράπεζες αναδεικνύεται η υπόθεση Forthnet. Έπειτα από πολύμηνη αναβολή αποφασίστηκε να ανατεθεί στην Nomura International η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με στόχο την εύρεση αγοραστή για την εταιρεία. Από τον περασμένο Μάρτιο όταν και κατατέθηκαν οι δεσμευτικές προσφορές από πέντε ενδιαφερόμενους, έως σήμερα όμως δεν έχει καταγραφεί καμία ουσιαστική εξέλιξη.

Το αντίθετο, οι υποψήφιοι αγοραστές δεν έχουν ενημερωθεί για το εάν αξιολογήθηκαν οι προσφορές, κατά πόσον θα υπάρχει short list, εάν θα κληθούν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σύμβουλο και τις τράπεζες και, εν τέλει, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού που ξεκίνησε επισήμως τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι τράπεζες πλέον έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της Forthnet, στο πλαίσιο της κάλυψης, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μέρους του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εξέδωσε η εταιρεία το Φθινόπωρο του 2016. Άμεσα κατέχουν το 32,7% της εταιρείας και εάν μετατρέψουν και τις υπόλοιπες ομολογίες θα ελέγχουν συνολικά το 71,5%.  Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ήδη έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένες προσφορές σχετικά με τα ανοίγματά τους (exposures), συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών, έναντι της Forthnet και των θυγατρικών της.

Από αυτές, η προσοχή τους εστιάστηκε στην κοινή προσφορά των Vodafone – Wind και της Odyssey, εταιρείας συμβούλων συμφερόντων του Γ. Παλυβού, η οποία εμφανίστηκε να έχει εξασφαλίσει κάποια συνεργασία με την Leaderman NV του επενδυτή Stan Miller. Όπως από νωρίς έχει αναφέρει το Capital.gr., η πρόταση των Vodafone – Wind προτείνει την ενοποίηση της πελατειακής βάσης σταθερής τηλεφωνίας της Forthnet στις αντίστοιχες λειτουργίες των δύο εταιρειών (Vodafone και Wind), και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας για την ανάπτυξη και πώληση τηλεοπτικού περιεχομένου υψηλής ποιότητας και αξίας.

Αντίστοιχα, η πρόταση της Odyssey έχει αναφερθεί πως επιδιώκει μικρές αλλαγές στη λειτουργία της εταιρείας, προβλέπει την εξυπηρέτηση του δανεισμού της Forthnet (255 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2017 και συνολικές υποχρεώσεις 500 εκατ. ευρώ) χωρίς κούρεμα και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Δεδομένων των συνθηκών, οι τράπεζες έχουν ήδη ζητήσει proof of funds. Όσο για τις υπόλοιπες προτάσεις, περιλαμβάνουν μεγάλο “κούρεμα” δανείων, κάτι που οι τράπεζες δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να προσφέρουν.

Οι εναλλακτικές για την Forthnet

Έτσι, οι τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν το διαγωνισμό να έχει “παγώσει”, καθώς οι τράπεζες – για λόγους που ενδεχομένως να μην σχετίζονται με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια – εμφανίζονται να βρίσκονται σε αναζήτηση άλλων εναλλακτικών. Ήδη φέρεται να έχει προταθεί εν τέλει η ένταξη της Forthnet στην πλατφόρμα της Pillarstone, η οποία ενδεχομένως σε συνεργασία με τρίτο επενδυτή να αναλάβει το εγχείρημα αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Σε μια παράλληλη με το παραπάνω σενάριο εξέλιξη, υπήρξε η πληροφορία πως δρομολογείται και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας, μέσω ομολογιακού δανείου, της τάξης των 50 εκατ.ευρώ. Όπως αναφέρει το capital.gr, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου Forthnet, οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες ανέρχονται σε περίπου 50,9 εκατ.ευρώ.

Και όλα αυτά, όταν υπάρχει ακόμη μια πληροφορία, πως έχει διερευνηθεί η πιθανότητα να υπάρξει ενδιαφέρον και από νέους ενδιαφερόμενους, εκτός διαδικασίας, με έμφαση σε ορισμένα από τα μεγάλα funds που κινούνται στην ελληνική αγορά, όπως λ.χ. το Apollo.

Τούτων δοθέντων, οι υφιστάμενοι ενδιαφερόμενοι και κυρίως το σχήμα Vodafone – Wind έχει ασκήσει πιέσεις προς τις τράπεζες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του διαγωνισμού, υπό το φόβο απαξίωσης της Forthnet και της συμμετοχής τους στην εταιρεία. Ωστόσο, παρά την πιεστική κατάσταση, η επίλυση του γόρδιου δεσμού γύρω από τη Forthnet φαίνεται να δυσχεραίνει καθώς στην παρούσα φάση, αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση, απουσιάζει η βούληση να αναληφθεί το κόστος μιας απόφασης που θα οδηγήσει σε οριστική λύση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X