Οικονομία

Σκυλακάκης: «Κίνητρα για να φύγουμε μακριά από το φυσικό αέριο»

Σκυλακάκης: «Κίνητρα για να φύγουμε μακριά από το φυσικό αέριο»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σκυλακάκης: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 86η ΔΕΘ εξειδίκευσε το οικονομικό επιτελείο.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι πόροι προκύπτουν από την καλή πορεία της οικονομίας. «Το σύνολο των μέτρων είναι προσεκτικά κοστολογημένο. Οι πόροι προκύπτουν από την καλή πορεία της oικονομίας. Το 7,8% ανάπτυξη είναι εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, σημαντικά παραπάνω απ’ όσα είχαμε προϋπολογίσει».

Ο κ. Σκυλακάκη είπε ότι από τα 2,9 δισ. του συμπληρωματικού προϋπολογισμού τα 1,7 δισ. θα πάει στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος για το 2022. Ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 2% παραμένει.

Συγκεκριμένα για το επίδομα θέρμανσης είπε, ότι είναι αρκετά μεγαλύτερο από πέρυσι, υπολογίζουμε 300 εκατ. ευρώ. «Δίνουμε κίνητρα για να μεταβούμε μακριά από το φυσικό αέριο που είναι πολύ ακριβό» είπε.

Το βασικότερο κίνητρο για την μετάβαση αυτή είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, αυτοί, δηλαδή, που θα φύγουν από την θέρμανση με ηλεκτρισμό θα πάρουν διπλάσια επιδότηση, αυξημένη 100% και θα είναι στα 700 ευρώ.

«Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι πως αυτοί που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για θέρμανση καταναλώνουν ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο», είπε.

Για τους μισθούς σε δημόσιο και για τους γιατρούς ο κ. Σκυλακάκης είπε πως:

«Οι παρεμβάσεις αφορούν 5% αύξηση του βασικού μισθού. Αύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης κατά 120 ευρώ και μια αύξηση επιδόματος θέσης ευθύνης κατά 30%. Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης δεν θα συγχωνευθεί με την προσωπική διαφορά. Όλοι οι γιατροί από την ώρα που δεν θα συγχωνευθεί θα δουν το επίδομα. Μιλάμε για 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ και η αύξηση είναι περίπου 200 – 300 ευρώ».

Νωρίτερα ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά ανά λίτρο, αύξηση του εισοδηματικού ορίου για το επίδομα θέρμανσης από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και ανάλογα για τον παντρεμένο προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης διαμορφώνονται ως εξής:

16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)
24.000 ευρώ για τον παντρεμένο (από 20.000 ευρώ)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X