Οικονομία

Στουρνάρας: «Μέχρι 700 δισ. ευρώ το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα»

Στουρνάρας: «Μέχρι 700 δισ. ευρώ το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, και τους κινδύνους και τις προκλήσεις που εγκυμονεί αυτό στην ελληνική οικονομία μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο αμερικανικό κολλέγιο.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η Ελλάδα, μαζί με άλλες μικρές χώρες, στην κλιματικά ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου αναμένεται να υποστεί τις αρνητικές επιπτώσεις.

Ο Στουρνάρας και τα σχέδια για την κλιματική αλλαγή

Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι μία από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως που θα συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επενδύοντας σημαντικά στην έρευνα για το κλίμα. Τα τελευταία 10 χρόνια, η διεπιστημονική επιτροπή μελέτης της Τράπεζας  για τις επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος (CCISC) ασχολείται με όλες τις πτυχές του ζητήματος, από την κλιματική επιστήμη έως την περιβαλλοντική μακροοικονομία, τονίζοντας την αλλαγή του κλίματος ως βασικό παράγοντα που πρέπει να ενσωματωθεί στη χάραξη της πολιτικής καθώς επηρεάζει σχεδόν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Η συνειδητοποίηση της οικονομικής αξίας των αγαθών και υπηρεσιών του οικοσυστήματος, τα οποία αποτελούν τη βάση της παγκόσμιας οικονομίας, προωθεί την αειφόρο αξιοποίηση των φυσικών πόρων και την καλή διαχείριση των φυσικών συστημάτων.

Στο πλαίσιο της επιτροπής μελέτης των επιπτώσεων στην αλλαγή του κλίματος, οι οικονομολόγοι του περιβάλλοντος και της ενέργειας, που εργάζονται με κλιματολόγους, φυσικούς, βιολόγους, μηχανικούς και κοινωνικούς επιστήμονες, μελετούν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αναλύοντας τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για την Ελλάδα.

Οι μελέτες αναδεικνύουν τον πλούτο των φυσικών πόρων της Ελλάδας, αλλά και τους κινδύνους για το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον της χώρας. Η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως αποτελεί μείζουσα σημασίας απειλή, καθώς ο αντίκτυπος σε όλους σχεδόν τους τομείς της εθνικής οικονομίας αναμένεται να είναι αρνητικός.

Σύμφωνα με το σενάριο της αδράνειας («business as usual»), το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2% ετησίως έως το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ τοσυνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία θα φθάσει συνολικά τα 701 δισ. ευρώ έως το 2100.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X