Οικονομία

Τέλος επιτηδεύματος: Δείτε πώς θα απαλλάσσονται όσοι προσλάβουν προσωπικό

Τέλος επιτηδεύματος: Δείτε πώς θα απαλλάσσονται όσοι προσλάβουν προσωπικό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τέλος επιτηδεύματος: Πρωτοβουλία για την ενίσχυση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και των τόνωση των θέσεων πλήρους απασχόλησης ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 86ης ΔΕΘ.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από αύριο και έως τέλη του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Παράλληλα οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, αν αυτή αυξάνει το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος.

Έτσι αν ένας επιχειρηματίας απασχολεί σήμερα 5 εργαζόμενους και προβεί σε έστω και μία νέα πρόσληψη έως το τέλος του 2023, θα απαλλαχθεί από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που θα κάνει την επιπλέον πρόσληψη.

Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος είναι ίσο με 650 ευρώ ετησίως.

Για όσους διατηρούν υποκαταστήματα, ορίζεται σε 600 ευρώ ετησίως για κάθε υποκατάστημα.

Για όσους έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία (3) φυσικά ή / και νομικά πρόσωπα ή το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων σας προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος διαμορφώνονται σε:

400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα σας βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα σας βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και
300 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

 Πώς υπολογίζεται το όφελος

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζουν ότι:

κάθε χρόνο 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες πληρώνουν συνολικά 450 εκατ. ευρώ σαν «Τέλος Επιτηδεύματος». Αναλογούν δηλαδή 500 ευρώ «κατά κεφαλήν» σε κάθε επιτηδευματία.

από τις 900.000 επιχειρήσεις όμως, μόνον οι 270.000 απασχολούν προσωπικό, ενώ 630.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί επιτηδευματίες δεν εμφανίζουν κανέναν υπάλληλο.

περίπου 300.000 επιχειρήσεις έχουν έτσι κίνητρο να κάνουν νέα πρόσληψη, ή να μετατρέψουν θέση μερικής απασχόλησης σε πλήρη, ή να βγάλουν από τη «μαύρη εργασία» τους υπαλλήλους τους

 Ποιοι άλλοι απαλλάσσονται

Παράλληλα εντάσσονται και νέες κατηγορίες στη λίστα όσων επαγγελματιών εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Με νομοθετική διάταξη απαλλάσσονται από το τέλος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

Έτσι χιλιάδες επαγγελματίες απαλλάσσονται στο εξής από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος, καθώς η λίστα με τις εξαιρέσεις έχει διευρυνθεί. Και συγκεκριμένα:

1. Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

2. εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

3. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, για 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

4. επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

5. οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.

6. οι αλιείς παράκτιας αλιείας με σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

7. οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

8. οι συνεταιρισμοί εργαζομένων.

9. οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

10. οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

11. οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

12. οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με τη μορφή κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού εργαζομένων.

13. οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».

Ποιοι πληρώνουν – Πόσο κοστίζει

Για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, ανέρχονται σε:

400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.
ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X