Οικονομία

Τέρνα Ενεργειακή: Περιμένει το “πράσινο φως” για επενδύσεις 800.000.000 ευρώ!

Τέρνα Ενεργειακή: Περιμένει το “πράσινο φως” για επενδύσεις 800.000.000 ευρώ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ σε μονάδες αντλησιοταμίευσης, οι οποίες αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγονται από ΑΠΕ αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητά τους προωθεί η Τέρνα Ενεργειακή. Μόνο που όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης οι καθυστερήσεις στο θεσμικό πλαίσιο κρατούν πίσω αυτές τις επενδύσεις.

Τι λέει η Τέρνα Ενεργειακή για τις επενδύσεις

O διευθύνων σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακή Μάνωλης Μαραγκουδάκης μιλώντας στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων για τις επενδύσεις της εταιρείας στην αντλησιοταμίευση, σημείωσε πως το υβριδικό έργο στο Αμάρι Κρήτης (93 ΜΣ υδροηλεκτρικό και 90 MW αιολικό) είναι ώριμο. Ο ίδιος θεωρεί πως παρά την πρόσφατη αρνητική γνωμοδότηση από την περιφέρεια Κρήτης για τους περιβαλλοντικούς όρους, τελικά θα αδειοδοτηθεί.

«Η απόφαση βασίστηκε στις αντιδράσεις μιας μικρής μερίδας κόσμου και η ψηφοφορία έγινε επί τη βάσει αυτών των αντιδράσεων. Πιστεύουμε πως τελικά θα πάρουμε την άδεια περιβαλλοντικών όρων. Υπάρχει ενδιαφέρον και ξένων οίκων. Θα είναι το μεγαλύτερο υβριδικό στην Ευρώπη και πιθανώς του κόσμου», τόνισε.

Παράλληλα υπογράμμισε πως γα τα δύο έργα στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 MW, «έχουν τελειώσει όλες οι μελέτες και έχουμε πάρει και όλες τις άδειες» αλλά «το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει πως θα λειτουργήσουν αυτές οι εγκαταστάσεις. Είμαστε σε επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές. Από τις μελέτες που έχουμε στα χέρια μας προκύπτει πως το κόστος λειτουργίας είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα οφέλη που παρέχει στο σύστημα».

Οι προϋποθέσεις

Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης τόνισε πως η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ παγκοσμίως προϋποθέτει να αρχίσουν να λειτουργούν παραλλήλως και συστήματα αποθήκευσης και πρόσθεσε πως πολλές χώρες προάγουν διάφορα συστήματα αποθήκευσης, είτε με μπαταρίες είτε με αντλησιοταμίευση σε χώρες όπου το επιτρέπει η τοπογραφία τους.

Μοιράζουν χρήμα! 13η σύνταξη και στεγαστικό επίδομα στο τραπέζι

Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε σύμφωνα με το insider.gr, πως η Ελλάδα είναι μια από τις πιο προικισμένες χώρες για τέτοιους είδους αποθήκευση είναι. «Οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σύγκριση με τις εισαγώμενες μπαταρίες. Η πολιτεία πρέπει να βάλει ένα χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου το κανονιστικό πλαίσιο να είναι νομοθετημένο ώστε να αρχίσουμε τις επενδύσεις», τόνισε.

Νέες ΑΠΕ 300 MW

Μιλώντας για τις νέες επενδύσεις σε μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ο κ. Μαραγκουδάκης σημείωσε πως προωθούνται νέα έργα συνολικής ισχύος 300 MW σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Πέρσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξεπέρασε το ορόσημο των 1000 MW με τα 552 MW να βρίσκονται στην Ελλάδα, τα 298 MW στις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Μάλιστα ο κ. Μαραγκουδάκης είπε πως αποφασίστηκε τα παλαιότερα αιολικά πάρκα της εταιρείας, που λειτούργησαν το 1999, να εξακολουθήσουν να λειτουργούν πέραν του ορίου των 20 ετών ωφέλιμης ζωής που προβλέπονται από τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών. Ετσι η διάρκεια ζωής τους θα αυξηθεί σε 25 χρόνια με κάποιες μικρές επενδύσεις συντήρησης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X