Οικονομία

Τιμολόγια ρεύματος: Την πάτησε η πλειοψηφία

Τιμολόγια ρεύματος: Την πάτησε η πλειοψηφία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τιμολόγια ρεύματος: Τον Μάρτιο, ενδέχεται να δούμε φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF παραμένει χαμηλή, κινούμενη κάτω από τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα.

Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην ελληνική αγορά, η οποία διαμορφώνεται στα 75,55 ευρώ/MWh το Φεβρουάριο από τα 93 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.

Εκτιμάται ότι η τιμή αυτή θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς η χαμηλή τιμή του φυσικού αερίου στον TTF καθυστερεί να επιδράσει στην ελληνική αγορά με μία μηνιαία καθυστέρηση.

Ακόμη και με τα τρέχοντα δεδομένα, οι πάροχοι μπορούν να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια ρεύματος για εξάμηνη διάρκεια στα 9 λεπτά ανά kWh και για δωδεκάμηνη διάρκεια στα 10-11 λεπτά ανά kWh.

Μάλιστα, η Protergia κυκλοφόρησε το πρώτο σταθερό μπλε τιμολόγιο για εξάμηνη διάρκεια στα 9,75 λεπτά ανά kWh και πάγιο 9 ευρώ, χωρίς καμία δέσμευση (έκπτωση συνέπειας ή πάγια εντολή) και με εφάπαξ επιβάρυνση 50 ευρώ σε περίπτωση αποχώρησης οποιαδήποτε στιγμή.

Νέο οικιακό σταθερό πρόγραμμα – Τι προσφέρει

Παρόλο που οι μειώσεις στις χονδρεμπορικές τιμές προβλέπονται, η αντίδραση των πράσινων τιμολογίων σε αυτές τις μειώσεις θα εξαρτηθεί από τις προσφερόμενες εκπτώσεις των παρόχων.

Η διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα ενεργοποιεί τον μηχανισμό διακύμανσης που προβλέπεται από τη φόρμουλα διαμόρφωσης της χρέωσης ανά κιλοβατώρα στα ειδικά τιμολόγια, ο οποίος ισχύει για έξι μήνες από τον Δεκέμβριο.

Παραδείγματος χάρη, η ΔΕΗ έχει θέσει ως όριο τιμής στα 85 ευρώ ανά MWh στο πράσινο τιμολόγιό της. Αυτό σημαίνει ότι εάν η χονδρεμπορική τιμή παραμείνει στα σημερινά επίπεδα τον Φεβρουάριο, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η τιμή χρέωσης ανά κιλοβατώρα θα κυμανθεί γύρω στα 9-10 λεπτά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο με έκπτωση 20% επί της αρχικής τιμής, φθάνοντας τα 12,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες και τα 13,67 λεπτά ανά κιλοβατώρα για μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 13,3 λεπτά ανά kWh σε σύγκριση με τα 14,7 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι – Αυτό είναι το φθηνότερο χρώμα
Η συνεχιζόμενη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια. Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ ανά MWh, αυτό θα «επιβραβεύσει» τους καταναλωτές που θα επιλέξουν αυτά τα τιμολόγια, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της διακύμανσης.

Πρόκειται για τη μεγάλη μειοψηφία, αφού η πλειοψηφία επέλεξε να παραμείνει στο πράσινο, ειδικό τιμολόγιο.

«Ακριβό» το ρεύμα για τους αγρότες
Η εξέλιξη των τιμών μπορεί να καταστήσει «ακριβή» τελικά την τιμή των 9,3-11 λεπτών ανά kWh που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες από την 1η Απριλίου, η οποία θα ισχύει σταθερά για δύο χρόνια.

Παράλληλα, το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίσει την προτεραιότητα σύνδεσης με το δίκτυο φωτοβολταϊκών για τις βιομηχανίες και τους αγρότες που θα συνάψουν συμβάσεις προμήθειας (PPAs). Πρόκειται για έργα χωρητικότητας 300-500 MWh για το πρόγραμμα φθηνού ρεύματος στους αγρότες και περίπου 550 MW για τις βιομηχανίες Βιοχάλκο, ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ, οι οποίες έχουν ήδη υπογράψει PPAs με τη ΔΕΗ.

Τιμολόγια ρεύματος: Εξοικονομήστε πάνω από 120 ευρώ ετησίως – Τα αποτελέσματα ανάλυσης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X