Οικονομία

«Βουτιά» στα κέρδη για τις τράπεζες και «φρένο» στην εξυγίανση

«Βουτιά» στα κέρδη για τις τράπεζες και «φρένο» στην εξυγίανση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη πτώση 87% κατέγραψε η κερδοφορία στις τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2020, στα 18 εκατ. ευρώ, με την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων ιδρυμάτων ωστόσο να μην έχει υποστεί πλήγμα από την πανδημία του covid-19.

Σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020, πάντως, οι επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνέχισαν να μειώνονται.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, τον Μάρτιο καταγράφηκε πτώση αλλά αυτή τη τάση «αναμένεται να αντιστραφεί εξαιτίας της πανδημίας», προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα. Τα NPEs διαμορφώθηκαν σε 61 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου, μειωμένα κατά 7,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2019. Για πρώτη φορά, όμως, ο δείκτης NPEs υποχώρησε κάτω του 40% με την ΤτΕ να επισημαίνει ότι «ο εν λόγω δείκτης είναι χαμηλότερος από ό,τι θα αναμενόταν για ένα τραπεζικό κλάδο με σημαντικά προβλήματα ποιότητας ενεργητικού».

Επιβράδυνση στα σχέδια εξυγίανσης για τις τράπεζες

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας άλλαξαν τις συνθήκες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να έχουν αναθεωρήσει τα σχέδια υλοποίησης τιτλοποιήσεων, γεγονός που θα καθυστερήσει την αποκλιμάκωση των NPEs που παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, σημειώνει η ΤτΕ, παρά τα θετικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία και τις τράπεζες, αναμένεται εισροή νέων κόκκινων δανείων, ιδίως από τις αρχές του επόμενου έτους. Το ύψος της νέας γενιάς NPEs θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας το τρέχον έτος, καθώς και την επακόλουθη ανάκαμψη.

Στην έκθεση τονίζεται, τέλος, ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. Το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρει.

Οι… λύσεις

Στις λύσεις που προκρίνει, μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα περιλαμβάνεται η στήριξη των τραπεζών ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αύριο, που αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία και, κυρίως, τη χρηματοδότηση δυναμικών κλάδων και επιχειρήσεων.

Ειδικά για την απομείωση των κόκκινων δανείων, αυτή απαιτεί να υλοποιηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση όχι μόνο του υψηλού υφιστάμενου υπολοίπου των NPEs, αλλά και την πολύ πιθανή καταγραφή και νέων NPEs λόγω της επίπτωσης της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ επαναφέρει την πρόταση της bad bank (εταιρεία διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού -Asset Management Company), η οποία θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το σχέδιο «Ηρακλής», θα αναλάβει τη διάθεση μέρους των NPEs, ενώ θα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Αποκαλύπτει δε ότι επεξεργάζεται ένα σχήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X