Επιλογές

Βρούτσης: Δεν καταργείται το εφάπαξ

Βρούτσης: Δεν καταργείται το εφάπαξ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ έδωσε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σε συνάντηση που είχε με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσίων υπαλλήλων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και στο τραπέζι έπεσαν όλα τα ανοιχτά θέματα του ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε τους συνδικαλιστές πως:

  • Θα αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει, από τώρα, το πόσο.
  • Θα καταργηθεί το πλαφόν των 1300 ευρώ για το άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης.
  • Θα επανανομοθετηθεί η επικουρική ασφάλιση, με βάση αναλογιστικές μελέτες και δεν θα υπάρξει καμία μείωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου, ο υπουργός Εργασίας απαντώντας στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ να μην ιδιωτικοποιηθεί η επικουρική ασφάλιση, δήλωσε ότι καμιά ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει και το σύστημα θα παραμείνει ως έχει. Δήλωσε, δε, ότι η ασφάλιση πρέπει να είναι Δημόσια, Καθολική και Υποχρεωτική. Δήλωσε, επίσης, ότι δεν θα καταργηθεί το εφάπαξ.

Ο ίδιος ανέφερε στους συνδικαλιστικές πως οι καταγεγραμμένες εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 1.058.000 και για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα δήλωσε ότι ενίσχυσε τη Διεύθυνση συντάξεων του ΕΦΚΑ με 86 υπαλλήλους και θα ενισχύσει και το Γενικό Λογιστήριο με υπαλλήλους, άγνωστο πότε και με πόσους. Δήλωσε, επίσης, ότι από τον Ιούνιο του 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ηλεκτρονικά. Στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ και στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν έδωσε καμία απάντηση.

Τέλος, για το μητρώο πραγματικών δικαιούχων δεσμεύθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον Υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί παράταση -πέραν της 1ης Νοεμβρίου- και θα ενημερώσει για αυτό την ΑΔΕΔΥ.

Για τον νόμο Κατρούγκαλου ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι θα γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις -τέλος του έτους, αρχές του νέου- με τις οποίες το υπουργείο θα συμμορφώνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Όσον αφορά στις διατάξεις του εργασιακού νόμου, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του αναπτυξιακού νόμου και δήλωσε πως θα εφαρμοστεί πλήρως, όσον αφορά τα ηλεκτρονικά μητρώα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για την ηλεκτρονική ψηφοφορία δήλωσε ότι δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί επιλογή του σωματείου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X