Επιλογές

Βρυξέλλες: Έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου για την Ελλάδα

Βρυξέλλες: Έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου για την Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από τις Βρυξέλλες, ο Μάριο Σεντένο, ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλιγκ επεσήμαναν, το αν και κατά πόσο υπάρχει χώρος για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων στην Ελλάδα και την εφαρμογή των εξαγγελιών των υπολοίπων κοινωνικών μέτρων «είναι υπό συζήτηση» είπαν χαρακτηριστικά.

Αλλά και στην κοινή παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κατέληξαν οι επικεφαλής του Eurogroup.

«Δεν συζητήσαμε την Ελλάδα σήμερα»,ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Ενώ διευκρίνισε, ότι προϋπόθεση είναι «το πάνω από το 3,5% του στόχου για το 2019», τονίζοντας ότι «ο στόχος δεν είναι υπό συζήτηση».

Σημείωσε όμως ότι «αυτό που πρέπει να μπει στην τελική μορφή του προϋπολογισμού είναι το τι θα γίνει με το χώρο αυτό» και «αυτό είναι ακόμα υπό συζήτηση».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι η Κομισιόν, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου έστειλε επιστολή με παρατηρήσεις «σε 6 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι «δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη παρατήρηση για τον προϋπολογισμό και αυτό είναι θετικό».

Επανέλαβε δε ότι «προϋπόθεση για όλα είναι να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» και όπως είπε «το μέγεθος αυτού του χώρου ακριβώς τώρα συζητάμε».

Τέλος ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ επεσήμανε ότι είναι «εξαιρετικά θετικό ότι η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά σύμφωνη με τους όρους του συμφώνου σταθερότητας» και τόνισε ότι «ουδείς στην ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί τον στόχο του 3,5%» ενώ ξεκαθάρισε «ό,τι αφορά τις πρότερες δεσμεύσεις, αυτές ή πρέπει να εκτελούνται, ή να τίθενται σε συζήτηση με τους θεσμούς – σε αυτή τη διαδικασία είμαστε τώρα».

Οι τρεις δεν διευκρίνισαν πότε θα υπάρξει απόφαση για το ελληνικό προσχέδιο προϋπολογισμού.

Πάντως, ο Πρόεδρος Σεντένο ανακοίνωσε το έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X