Οικονομία

Υδρογονάνθρακες: Ανεβαίνει επίπεδο η Energean μετά το deal με Edison!

Υδρογονάνθρακες: Ανεβαίνει επίπεδο η Energean μετά το deal με Edison!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην τέταρτη υψηλότερη θέση των ανεξάρτητων ευρωπαϊκών εταιριών έρευνας και παραγωγής για υδρογονάνθρακες στέλνει την ελληνική Energean Oil & Gas η εξαγορά του τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της Edison.

Χαμός με τους υδρογονάνθρακες!

Η πρωτιά της μάλιστα δεν θα αργήσει καθώς σε περίπου δύο με τρία χρόνια και όταν λειτουργήσει στα κοιτάσματα του Καρίς και του Τανίν (Ισραήλ) πλήρως η πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου (Energean Power FPSO) η Energean θα έχει ημερήσια παραγωγή στα 200.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Η εξαγορά της Edison E&P ανεβάζει τα βεβαιωμένα αποθέματα της εισηγμένης στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ στα 639 εκατομμύρια βαρέλια με αποτέλεσμα να τοποθετείται στην τέταρτη θέση ανάμεσα στις ανεξάρτητες εταιρίες του upstream της Ευρώπης. Δεν συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία οι κρατικές και οι κολοσσοί του τομέα της εξόρυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Yδρογονάνθρακες: Η μεγάλη ντροπή των Ελλήνων πολιτικών

Στις τρεις πρώτες θέσεις είναι η ισραηλινή Delek Drilling με 1 δις. αποθέματα, δεύτερη η Aker BP με 917 εκ. η οποία δραστηριοποιείται στη Νορβηγία και τρίτη η νορβηγική Lundin με 745 εκ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Με… άρωμα Ελλάδας

Η ελληνική εταιρία με την παραγωγή του Καρίς, του ενός εκ των δύο κοιτασμάτων της στο Ισραήλ (το δεύτερο είναι το Τανίν), ανεβαίνει στα 140.000 βαρέλια σε ημερήσια παραγωγή και όταν λειτουργήσει το (FPSO) θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή της συνολικά σε 200.000 βαρέλια, καταλαμβάνοντας πια την πρώτη θέση στις ανεξάρτητες εταιρίες του upstream.

Η απόκτηση της Edison εκτοξεύει και τα οικονομικά μεγέθη της Energean προσθέτει στα προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κέρδη της 434 εκ. δολ. και αποκτά ταμειακές ροές 302 εκ. δολ. Πέρυσι η ελληνική εταιρία είχε EBITDA 52 εκ. δολ και ταμειακές ροές 63 εκ. δολ.

Η κίνηση της σύμφωνα με αναλύσεις θεωρείται έξυπνη επένδυση και από άλλο ένα στοιχείο. Το CAPEX της Edison, oι επενδύσεις που έχει μπροστά της η Edison είναι μόλις στα 160 εκ. δολ. Η Energean αντίθετα έχει προγραμματίσει 495 εκ. ευρώ.

Κυριαρχία στην Ελλάδα

Με την εξαγορά επίσης η εταιρία της Καβάλας βρίσκεται σε κυρίαρχη θέση στο ελληνικό upstream και για την ακρίβεια στις παραχωρήσεις της δυτικής Ελλάδας. Αμέσως, αμέσως αποκτά το μερίδιο της Edison στην κοινοπραξία με την Total και τα ΕΛ.ΠΕ στο «μπλοκ 2» δυτικά της Κέρκυρας και στον «Πατραϊκό Κόλπο» με τα ΕΛ.ΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι επίσης διαθέτει δικαιώματα στην παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας μαζί με την ισπανική Repsol (operator) όπως και στα Ιωάννινα.

Απίστευτης αξίας οι υδρoγονάνθρακες στην Ελλάδα

Επίσης το χαρτοφυλάκιο της διευρύνεται καθώς στη διάθεση της θα έχει 90 άδειες σε εννέα χώρες. Πιο συγκεκριμένα είναι στη φάση της παραγωγής κοιτάσματα σε Αίγυπτο, Ιταλία, Αλγερία, Ηνωμένο Βασίλειο (Βόρεια Θάλασσα) και Κροατία, στο στάδιο της ανάπτυξης κοιτάσματα σε Αίγυπτο, Ιταλία και Νορβηγία, ενώ άδειες έρευνας κι εκμετάλλευσης θα έχει όπως προαναφέρθηκε στην Ελλάδα αλλά και στο Ισραήλ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X