Διεθνή

Νιγηρία: Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ σπέρνουν τον τρόμο

Νιγηρία: Τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ σπέρνουν τον τρόμο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σκότωσαν οκτώ ανθρώπους, οι τζιχαντιστές της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ σε σειρά επιθέσεων εναντίον χωριών στη βορειοανατολική Νιγηρία, δήλωσαν χθες Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικοι της περιοχής και μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη από ένοπλους που πήγαν με ημιφορτηγά και μοτοσικλέτες στην περιοχή, λίγο έξω από την πόλη Μαϊντουγκούρι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπόρνο, η οποία αποτελεί προπύργιο των τζιχαντιστών.

Η σύγκρουση του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας με την Μπόκο Χαράμ, που διαρκεί οκτώ χρόνια, έχει αναγκάσει χιλιάδες αγρότες και τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τα χωράφια τους, οδηγώντας σε έλλειψη τροφίμων κι επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Πολλοί από αυτούς ζούσαν στοιβαγμένοι σε καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Μαϊντουγκούρι όπου είχαν καταφύγει για να σωθούν από τη βία, αλλά επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά τις πρόσφατες επιτυχίες του στρατού, έπειτα από τρία χρόνια που οι σοδειές τους πήγαν χαμένες.

Από το 2009 η δράση της Μπόκο Χαράμ και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους—ο αριθμός αυτός θεωρείται βέβαιο ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος—κι έχουν εκτοπίσει πάνω από 2 εκατομμύρια άλλους, κατά εκτιμήσεις.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X