Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Αψήφισε τον ισλαμικό νόμο της σαρία (pic&vid)

Σαουδική Αραβία: Αψήφισε τον ισλαμικό νόμο της σαρία (pic&vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τόλμησε, η Khulood να κάνει τη βόλτα της στο ιστορικό φρούριο που θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην επαρχία Najd, η οποία θεωρείται από τις πλέον συντηρητικές ως γενέτειρα του «ουαχαμπισμού», του σουνιτικού ισλάμ.

Η Khulood είναι μοντέλο και το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέβασε στο Snapchat βίντεο, γεγονός αδιανόητο για την οπισθοδρομική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας όπου ισχύει ο ισλαμικός νόμος της σαρία.

Οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Πέρα από εκείνους που απαιτούν να συλληφθεί και να τιμωρηθεί παραδειγματικά για παραβίαση του αυστηρότατου ενδυματολογικού κώδικα που αφορά τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, δεν λείπουν και εκείνοι που επαινούν το κορίτσι για τη γενναιότητά του.

«Η επιστροφή της mutaween, της θρησκευτικής αστυνομίας, είναι επιβεβλημένη», έγραψε ο δημοσιογράφος Χαλίντ Ζιντάν στο Twitter. «Με τρομάζει ο θυμός και το απειλητικό ύφος των tweets», σχολίασε ο συγγραφέας και φιλόσοφος, Ουαέλ αλ-Γκασίμ.

Η Μουταβίν –mutaween –στη Σαουδική Αραβία είναι επιφορτισμένη με την επιβολή της Σαρία, όπως ορίζεται από την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα από την Επιτροπή για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Ανηθικότητας… Συχνά συνοδεύεται από αστυνομικούς. Έχει την εξουσία να συλλαμβάνει άνδρες και γυναίκες .

Μεταξύ των υποθέσεων για τις οποίες έχει κατακριθεί η Μουταβίν, περιλαμβάνεται η μαστίγωση για την τιμωρία των παραβατών…
Ίσως το πλέον σοβαρό περιστατικό που τους αποδίδεται είναι αυτό που συνέβη το 2002, όταν εμπόδισαν μαθήτριες να βγουν από ένα σχολικό κτίριο που καιγόταν, επειδή τα κορίτσια δεν είχαν την κατάλληλη ενδυμασία και δεν συνοδεύονταν από άνδρα. Τότε κάηκαν δεκαπέντε κορίτσια και 50 έπαθαν εγκαύματα…

Πηγή: BBC, Daily Mail, Evening Standard

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X