Επιλογές

Υδρογονάνθρακες: Στο κυνήγι του θησαυρού των 300 δισ. η κυβέρνηση

Υδρογονάνθρακες: Στο κυνήγι του θησαυρού των 300 δισ. η κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο κυνήγι του μεγάλου θησαυρού, του εκτιμώμενου ελληνικού μαύρου χρυσού των 1 δισ. βαρελιών της Δυτικής Ελλάδας και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αξίας 300 δισ. ευρώ νότια της Κρήτης, βγαίνει η κυβέρνηση.

Μόνο από τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας, όπως έχει υποστηρίξει ο πρώην υπουργός αρμόδιος για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες Γιάννης Μανιάτης, θα μπορούσαν να εισρέουν κάθε χρόνο και για  τα επόμενα 25 χρόνια, 2,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και να λυθεί έτσι το πρόβλημα του ασφαλιστικού.

Με τις προβλέψεις  ερευνητών που βρίσκονται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος του Ζορ στην Αίγυπτο αλλά και το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της Total, της ExxonMobil και της Repsol για έρευνες στη χώρα μας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά σε θεσμικές και άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις με δύο στόχους:

  1. Την επιτάχυνση των διαδικασιών παραχώρησης περιοχών προς έρευνα κι εκμετάλλευση καθώς και της υιοθέτησης των σύγχρονων μεθόδων της Κύπρου και της Νορβηγίας ως προς τη σύναψη συμβάσεων με τις αναδόχους εταιρίες.
  2. Τη χρηματοδότηση με περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως του ασφαλιστικού συστήματος από έσοδα που θα εισπράττει το δημόσιο όταν θα ξεκινήσει η παραγωγή του πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόκειται για τον Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που θέσπισε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Αύριο, λοιπόν, Πέμπτη 3 Αυγούστου συνεδριάζει το ΚΥΣΟΙΠ όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, θα περιγράψει τη στρατηγική για τον κλάδο, η οποία αναπτύσσεται σε τρεις κεντρικούς άξονες:

  • Τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.
  • Την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΔΕΥ Α.Ε.
  • Την έναρξη της συζήτησης για το είδος της σύμβασης παραχώρησης, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γενεών (ΕΛΚΑΓ)
  1. Προωθείται άμεσα η αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου στην κατεύθυνση της βελτίωσης και συμπλήρωσης του, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που υπαγορεύονται από το διεθνές ενδιαφέρον, το οποίο αναμένεται να ενταθεί στο επόμενο διάστημα, μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος ΖΟΡ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Για το σκοπό αυτό αξιοποιούνται βέλτιστες πρακτικές χωρών με εμπειρία στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, όπως η Κύπρος και η Νορβηγία, με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας τεχνογνωσίας.

Στους βασικούς στόχους του ΥΠΕΝ είναι να αλλάξει η προκήρυξη-πρόσκληση, να βελτιωθεί το model agreement και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιλογής του Αναδόχου. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι το νέο νομικό πλαίσιο να είναι έτοιμο ως τα τέλη του έτους.

  1. Για την ΕΔΕΥ, που έχει αρχίσει να ενισχύεται με εξειδικευμένο προσωπικό, το ΥΠΕΝ επιδιώκει να λειτουργεί με την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα, με την εποπτεία του φορέα να παραμένει στο εποπτεύον Υπουργείο και τον Υπουργό.
  2. Το ΥΠΕΝ προτίθεται να ανοίξει τη συζήτηση για το είδος της σύμβασης, βάσει της οποίας θα παραχωρούνται οι προς έρευνα περιοχές. Σήμερα, στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπονται δύο είδη συμβάσεων. Η σύμβαση μίσθωσης (Lease agreement), με την οποία το δημόσιο δεν έχει οφέλη από την παραγωγή υδρογονανθράκων. Και η σύμβαση διάθεσης της παραγωγής (Production Share Agreement), η οποία εφαρμόζεται σε χώρες με μεγάλη εμπειρία στην εξόρυξη πετρελαίου. Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχει υιοθετηθεί το πρώτο μοντέλο σύμβασης.

Για το ΕΛΚΑΓ έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και υπάγεται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, που εποπτεύεται από τα υπουργεία, Οικονομικών, Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης-Πρόνοιας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σκοπός του ΕΛΚΑΓ είναι η δημιουργία αποθεματικού για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης του ΕΦΚΑ και κυρίως για τη διασφάλιση των συντάξεων των νέων γενιών. Επιπλέον, μπορούν μέσω του Ταμείου αυτού μεταπτυχιακά προγράμματα ή ερευνητικά έργα από τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας, σχετικά με την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου και κυρίως των υδρογονανθράκων. Για την ενεργοποίηση του ΕΛΚΑΓ απαιτείται η έκδοση δύο ΚΥΑ που θα συνυπογράφονται από τα συναρμόδια Υπουργεία. Στην πρώτη θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης καταβολής των πόρων του ΕΛΚΑΓ, καθώς και ο χρόνος διάθεσης αυτών των πόρων στον ΕΦΚΑ. Με τη δεύτερη ΚΥΑ θα καθοριστεί το ποσοστό ανά έτος από τα έσοδα του δημοσίου που θα χρηματοδοτεί το ΕΛΚΑΓ.

Όλοι οι προαναφερόμενοι στόχοι θα προωθηθούν από ολιγομελή Ομάδα Εργασίας που συστήνεται άμεσα από το ΥΠΕΝ και στην οποία θα συμμετέχουν, ο Γενικός Γραμματέας Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, εκπρόσωποι της ΕΔΕΥ, συνεργάτες του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πανεπιστημιακούς και οικονομολόγο εξειδικευμένο στα Οικονομικά της Ενέργειας.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X