Χωρίς Κατηγορία

Προειδοποίηση Μαγιορκίνη: Η Όμικρον δεν είναι αθώα – Πολλαπλάσιος ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

Προειδοποίηση Μαγιορκίνη: Η Όμικρον δεν είναι αθώα – Πολλαπλάσιος ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ηπιότερη από τη Δέλτα, αλλά όχι αθώα χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς και τον κο. Μαγιορκίνη η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 που σήμερα ανιχνεύεται σε ποσοστό 90% σε αρκετές περιοχές της χώρας

Και, όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση στην πανδημία του κορονοϊού, ο κίνδυνος που διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι να νοσηλευθούν και να καταλήξουν από την παραλλαγή ‘Ομικρον είναι πολλαπλάσιος.

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Θεωρητικά ένα μεγάλο ποσοστό διασωληνωμένων και θανάτων είναι με λοίμωξη COVID-19 από την Δέλτα, αλλά σίγουρα και ένα ποσοστό είναι και από την Όμικρον», τόνισε ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο για να αποφύγουμε τη σοβαρή νόσο. Άνθρωποι που διασωληνώνονται και που καταλήγουν, είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και επίσης αυτοί που δεν έχουν κάνει 3η δόση. Τις τελευταίες 15 μέρες το 92,4% των θανάτων συνολικά αφορούσε σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου (οι περισσότεροι) ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική τους δόση.

Σταδιακά η μετάλλαξη Δέλτα εκτοπίζεται από την Όμικρον

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, στην επικράτεια η παραλλαγή Όμικρον έχει ξεπεράσει το 80% και σε κάποιες περιοχές το 90%, εκτοπίζοντας σταδιακά τη Δέλτα, ωστόσο θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να μάθουμε αν η δεύτερη θα παραμείνει στην κοινότητα και σε τι ποσοστό.

Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως η πιθανότητα αναζωπύρωσης της Δέλτα είναι μηδενική. «Στην ουσία δεν θα έχουμε κύμα από Δέλτα, εκτός και αν προκύψει κάποιο άλλο στέλεχος μέσα από την Δέλτα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, άγνωστο παραμένει αν στην πορεία θα εμφανιστεί κάποιο άλλο διαφορετικό στέλεχος του ιού.

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε πρόσφατα και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ συνεργάτες του ξεκαθάρισαν ότι η μεγάλη διασπορά του ιού στην παρούσα φάση σαφώς δίνει ευκαιρία στον ιό να αναπτύξει και νέες παραλλαγές.

«Αυτή τη στιγμή το Α και το Ω είναι ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19. Σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, πάνω από 95-98% στους άνω των 60 ετών, το σύστημα υγείας δεν πιέζεται. Η Αγγλία δεν χρειάστηκε να λάβει μέτρα, η Πορτογαλία το ίδιο, γενικά χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν ήδη περάσει στο μετα-πανδημικό στάδιο», αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «ο ιός δεν πρόκειται να φύγει ποτέ και διατρέχουν κίνδυνο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί». Και επειδή ακριβώς ο ιός δεν θα φύγει ποτέ, το ζήτημα πλέον είναι η κατάσταση μετά την πανδημίας, όταν ο ιός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι όμως στα σημερινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εμβολιασμένοι που θα «συναντηθούν» μαζί του θα περάσουν τη λοίμωξη ήπια, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθούν σε νοσοκομείο.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην υποπαραλλαγή του στελέχους ‘Ομικρον (ΒΑ.2 ή 21L), όπου έχουν ταυτοποιηθεί δύο περιστατικά στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΒΑ.1.

Το αισιόδοξο είναι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη. «Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπως το περσινό Πάσχα», τονίζει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X