Πολιτική

Η διακομματική αποφάσισε debate των 5 πολιτικών αρχηγών

Η διακομματική αποφάσισε debate των 5 πολιτικών αρχηγών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Debate μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα γίνει. Ο πρώην πρωθυπουργός παρά τη δέσμευσή του για άλλη μία φορά το βάζει στα πόδια. Ετσι στη διακομματική αποφασίστηκε η διεξαγωγή ενός debate με πέντε πολιτικούς αρχηγούς στις 15 Ιουνίου 2023 και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ.

Διαφορετικές είναι η προτάσεις των κομμάτων για το πώς θα γίνει η συζήτηση με την ΝΔ να προτείνει 6+1 θεματικές και διεξαγωγή ελεύθερης ερώτησης (αντί για την θεματική της Κλιματικής Αλλαγής) και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 7+1 θεματικές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ωστόσο γενικά θετικό κλίμα για διεξαγωγή ελεύθερης ερώτησης, ενώ υπέρ του ενδεχομένου αυτού τάσσεται και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ προέβαλλε κάποιες ενστάσεις σε ότι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής του debate καθώς έχουν προγραμματισμένη συγκέντρωση και αντιπρότειναν ως ημερομηνία την 18η Ιουνίου.

Νωρίτερα, κόντρα στη δέσμευση Μητσοτάκη, όπως προαναφέρθηκε,  για τηλεμαχία μεταξύ μόνο του προέδρου της ΝΔ και του Αλέξη Τσίπρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλάζιας παράταξης, Άκης Σκέρτσος δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ Alpha 98,9 ότι η ΝΔ προτείνει ένα debate με πέντε πολιτικούς αρχηγούς.

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι τηλεμαχίες, οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, είναι οξυγόνο για τη Δημοκρατία», επεσήμανε ο Άκης Σκέρτσος προσθέτοντας ότι «σήμερα που έχουμε τη διακομματική συνεδρίαση για το θέμα της τηλεμαχίας, εμείς προσερχόμαστε με θέση να γίνει η τηλεμαχία για όλα τα κόμματα που έχουν εκλεγεί από την τελευταία κάλπη».

Με λίγα λόγια, ο εκπρόσωπος Τύπου της παραδέχεται ότι δεν θα εφαρμοστεί η δέσμευση Μητσοτάκη για debate των δύο ενώ παράλληλα βγάζει έξω από την τηλεμαχία τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκη, το κόμμα του οποίου στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν μπήκε στη Βουλή.

«Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε ξανά το πρόγραμμα μας για το μέλλον, για την Ελλάδα του 2027 και του 2030, για τα άλματα που πρέπει να κάνουμε ώστε η Ελλάδα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα» σημείωσε ο Άκης Σκέρτσος και συμπλήρωσε πως «μόνο το πρόγραμμα της ΝΔ είναι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες να προχωρήσουν μπροστά».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, συνεδριάζει η διακομματική Επιτροπή με επίκεντρο τη διεξαγωγή debate μεταξύ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα προτείνει, μία τηλεμαχία μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών, όπως ζητούν και τα άλλα κόμματα, και άλλη μία μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ.  Μητσοτάκης πάντως στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όταν ρωτήθηκε αν θα πραγματοποιήσει τηλεμαχία με τον Αλ. Τσίπρα, όπως είχε συμφωνήσει προεκλογικά δήλωσε: «Νομίζω ότι το debate δεν έχει νόημα να γίνει», καθώς «έχει κριθεί το ποιος θα είναι πρώτος».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X