Fragilemag

Ναν Γκόλντιν | “All the Beauty and the Bloodshed” ένα ντοκιμαντέρ για Όσκαρ

Ναν Γκόλντιν | “All the Beauty and the Bloodshed” ένα ντοκιμαντέρ για Όσκαρ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ναν Γκόλντιν είναι η σύγχρονη Αμερικανίδα φωτογράφος που έγινε διάσημη τη δεκαετία του 1980 για τις ρεαλιστικές, πολύ προσωπικές, συχνά χαοτικές εικόνες φίλων, εραστών, αλλά και της ίδιας, στη σκηνή των πάρτι και την queer σκηνή της Βοστώνης.

Η πιο διάσημη δουλειά της The Ballad of Sexual Dependency αποτελεί μια ανεκτίμητης αξίας μαρτυρία μιας δημιουργικής κοινότητας ανθρώπων, που χτυπήθηκε από την κρίση του AIDS – με πολλές από τις φωτογραφίες της καλλιτέχνιδας να μετατρέπονται σε συγκλονιστικά μνημεία φίλων και εραστών που χάθηκαν από την ασθένεια.

Το ντοκιμαντέρ “All the Beauty and the Bloodshed” αφιερωμένο στη ζωή και το έργο της φωτογράφου, ακτιβίστριας Ναν Γκόλντιν βραβεύτηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο 79o Φεστιβάλ της Βενετίας. Το συγκεκριμένο βραβείο ήταν πρώτο από το χορό των βραβεύσεων που ακολούθησαν σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά την υφήλιο. Άραγε σταθμός του θα είναι και τα φετινά Όσκαρ;

© Nan Goldin. Courtesy the artist and Marian Goodman Gallery New York, Paris and London

Από τη δεκαετία του 1980 και μετά η Ναν Γκόλντιν άλλαξε τη φύση της τέχνης της φωτογραφίας. Παίρνοντας την κάμερα της παντού και φωτογραφίζοντας προσωπικές στιγμές, μετέτρεψε τη φωτογραφία των καθημερινών ανθρώπων, των πάρτι, των σεξουαλικών συνευρέσεων και των ιδιωτικών εκδηλώσεων σε κάτι σημαντικό και άξιο προσοχής – εκθέτοντας σε μεγάλες γκαλερί σε όλο τον κόσμο.

Φωτογραφίες της Γκόλντιν έχουν τοποθετηθεί δίπλα σε εικόνες διάσημων έργων μεγάλων καλλιτεχνών στο Λούβρο. Η ίδια επέκτεινε το ενδιαφέρον της για την επιθυμία, τη βία, και θέλησε να συμπεριλάβει τη δυτική ιστορία της τέχνης και της δημιουργίας εικόνας, και να δείξει στους θεατές ότι αυτά τα ενδιαφέροντα ήταν πάντα σημαντικά. Ταυτόχρονα προκάλεσε με τις εικόνες της έναν διάλογο για την επιθυμία, όπως εκείνη αποτυπώνεται σε πίνακες από άνδρες καλλιτέχνες μέσω των δικών της σύνθετων οραμάτων της σεξουαλικότητας, του φύλου και της οικειότητας…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X