Ελλάδα

Ποιο F-35; Τα μαχητικά του μέλλοντος θα έχουν τεχνητή νοημοσύνη

Ποιο F-35; Τα μαχητικά του μέλλοντος θα έχουν τεχνητή νοημοσύνη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Μέχρι στιγμής, τα αεροσκάφη 5ης γενιάς μάλλον δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του μέλλοντος και χαρακτηρίζονται ως “over-promise” and “under-deliver”.
Το F-22 είναι πανάκριβο και αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο τεχνικά όσο και πολιτικά. Το F-
35 έχει προκαλέσει διαμάχη στις ΗΠΑ, καθώς από μερίδα ειδικών εκτιμάται ως αποτυχία λόγω του μεγάλου κόστους σχεδίασης και των μη ικανοποιητικών επιδόσεων.
Το ρωσικό PAK-FA ή T-50 έχει ήδη μείνει εκτός χρονικών ορίων προγραμματισμού και η παραγωγή του προβλέπεται για το 2024 ή αργότερα.
Τα κινεζικά J-20 και J-31 βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του πρωτοτύπου και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για την παραγωγή τους. Όσο για το ιρανικό F-313, χαρακτηρίζεται από το Ισραήλ ως «φάρσα» (hoax), καθώς δεν θεωρείται αεροπλάνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες  τόσο το ναυτικό όσο και η αεροπορία των ΗΠΑ επιθυμούν το αεροσκάφος 6ης γενιάς να μην επανδρώνεται από χειριστή αλλά να χρησιμοποιηθεί τεχνητή νοημοσύνη {artificial intelligence (AI)}, προκειμένου να μπορεί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος να προσγειωθεί σε αεροπλανοφόρο.
Μια ακόμη ιδέα που κυκλοφορεί αφορά το self-healing technology, ώστε το αεροσκάφος να «επουλώνει τις πληγές του» με αφρό και να συνεχίζει την αποστολή, έστω και χτυπημένο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X