Σε εμφύλιο εξελίσσεται η κατάσταση στη Βενεζουέλα, μετά την κίνηση των ΗΠΑ και άλλων χωρών να αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως πρόεδρο.

Να σημειώσουμε, ότι ο Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας, κάνοντας χρήση της απόφασης που είχε λάβει η Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε χαρακτηρίσει «σφετεριστή της προεδρίας» τον Νικολάς Μαδούρο, παρά τη νίκη του στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν.

Στο Καράκας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστή προέδρου.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.

Ενώ οργή ξεχειλίζει από τους πολίτες που στερούνται είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα …

Να θυμίσουμε ότι μια μέρα μετά την επανεκλογή Μαδούρο(21 Μαΐ 2018 με 70%, ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552), στην προεδρία της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Λατινοαμερικάνικης χώρας.

Η Αμερικάνικη ιμπεριαλιστική πολιτική, επιδιώκει για πολλοστή φορά να «στραγγαλίσει» οικονομικά το λαό της Βενεζουέλας.

Στις 21η Μάη, ο Αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται νέες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Στις κυρώσεις αυτές συμπεριλαμβάνεται η επιβολή απαγόρευσης σε όλους τους Αμερικανούς και τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα, ιδίως όσον αφορά την αγορά πετρελαίου και διαφόρων άλλων προϊόντων.

Επίσης με τα νέα μέτρα περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι δυνατότητες του Καράκας να εκδίδει κρατικό χρέος, να ρευστοποιεί πόρους ή να πουλάει πετρέλαιο στη διεθνή αγορά.

Οι ΗΠΑ, αντιδρώντας στην επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο, επιδιώκουν με κάθε τρόπο να κόψουν την χρηματοδότηση της κυβέρνησης της λατινοαμερικάνικης χώρας, η οποία ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά οικονομική κρίση, εξαιτίας και του πεντάχρονου εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Αμερικανικές κυβερνήσεις αλλά και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.

  • Τα αγαθά πρώτης ανάγκης, βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών

Να σημειώσουμε ότι με εξαίρεση τον πετρελαϊκό τομέα, οι τομείς κυρίως της εισαγωγής και της διανομής τροφίμων καθώς και των φαρμάκων και των αγαθών πρώτης ανάγκης, βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών και μεγάλων κονσόρτιουμ.

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, με την στήριξη των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ, κατήγγειλαν νοθεία και κλίμα τρομοκρατίας στο εκλογικό σώμα.

Ωστόσο η επικράτηση Μαδούρο ήταν συντριπτική, παρά τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις εκλογές.

  • Πώς, όμως, έφτασαν οι πολίτες της Βενεζουέλας, μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, να στερούνται τα πάντα, κατά τις ΗΠΑ…

Σύμφωνα με το CNN Money, τέσσερις είναι οι αιτίες που οδήγησαν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής μεταξύ των χειρότερων οικονομικών του πλανήτη –ίσως μάλιστα να είναι η χειρότερη.

1. Οικονομική κρίση: χρόνια ύφεσης

Η χώρα διανύει χρόνια ύφεση, όπως προβλέπει, μάλιστα, η Βενεζουέλα θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον και το 2019.

Καθώς η οικονομία βουλιάζει, οι τιμές των αγαθών εκτοξεύονται.

Η οικονομία της Βενεζουέλας έφτασε στη σημερινή δεινή κατάσταση λένε εξαιτίας της τοποθέτησις του δημόσιου χρήματος σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, κακοδιαχείρισης των εθνικών υποδομών και των δημόσιων πόρων.

2. Το πετρέλαιο «λύγισε»

Το πετρέλαιο, το βασικό στήριγμα της Βενεζουέλας, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα –για εντελώς ανεξάρτητους λόγους. Η υπερπροσφορά πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε μία διετία η τιμή του μαύρου χρυσού να υποχωρήσει από τα 100 δολάρια στα 30, για να επανέλθει σήμερα στα επίπεδα των 50 δολαρίων/βαρέλι.

Αν αναλογιστεί, όμως, ότι το 95% των δημόσιων εσόδων της χώρας προέρχονται από το εμπόριο του πετρελαίου, εύκολα αντιλαμβάνεται τι σημαίνει η μείωση της τιμής του στο μισό.

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν φρόντισε να επενδύσει στις εξορυκτικές υποδομές όταν τα πράγματα ήταν ακόμη ανθηρά στον χώρο.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην συντηρούνται οι πλατφόρμες εξόρυξης και η παραγωγή να υποχωρήσει.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA δεν έχει πληρώσει τις εταιρείες που αναλαμβάνουν την εξόρυξη, όπως είναι η Schlumberger .

Το αποτέλεσμα ήταν οι εν λόγω εταιρείες να κόψουν δραματικά την παραγωγή , επικαλούμενες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές…

3. Χωρίς τρόφιμα και χωρίς υποδομές Υγείας

Οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής έγιναν ιδιαίτερα αισθητές τους περασμένους μήνες με τους πολίτες της Βενεζουέλας να περνούν ολόκληρες εβδομάδες ή ακόμη και μήνες χωρίς βασικά αγαθά όπως γάλα, αυγά, σαπούνι και χαρτί τουαλέτας.

Παρά την κατάρρευση του νομίσματος και τη συρρίκνωση των δημόσιων εσόδων, η κυβέρνηση συνέχισε να επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στις τιμές των προϊόντων που πωλούνται στα σουπερμάρκετ.

Ανάγκασε τους εισαγωγείς τροφίμων να εισάγουν οτιδήποτε σχεδόν, αφού αυτό θα σήμαινε τεράστιες ζημιές για τους ίδιους.

Η κυβέρνηση Maduro αποφάσισε να αίρει τα πλαφόν στις τιμές των τροφίμων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξαναγεμίσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ. Οι τιμές, βέβαια, είναι τόσο υψηλές για τα περισσότερα είδη που καθιστούν τα προϊόντα απαγορευτικά για τους πολίτες της χώρας.

Ένας άλλος βασικός τομέας που παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις είναι τα φάρμακα. Οι Βενεζουελανοί ψάχνουν μανιωδώς για πενικιλίνη και άλλες ουσίες οπουδήποτε μπορούν να έχουν πρόσβαση –συχνά σε γειτονικές χώρες. Τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα στη χώρα να έχει χτυπήσει «κόκκινο» -ιδίως μεταξύ των παιδιών.

4. Στερεύουν τα ταμεία και τα αποθέματα χρυσού

Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, αφού τα διαθέσιμά της δεν επαρκούν για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών του κράτους είναι σε μορφή χρυσού, το οποίο σημαίνει ότι για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του έτους θα πρέπει η κυβέρνηση Maduro να στείλει ράβδους χρυσού στην Ελβετία.

Η Βενεζουέλα είχε τη στήριξη της Κίνας που την είχε σώσει επανειλημμένα από τον «γκρεμό» χορηγώντας της δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη και το Πεκίνο, όμως, έκοψε τη γραμμή χρηματοδότησης προς τον ιστορικό της σύμμαχο.

Οι πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις είναι μια επώδυνη υπενθύμιση ότι η Βενεζουέλα ξεμένει από χρόνο, χρήμα και ευκαιρίες.

Και στο τούνελ δεν διαφαίνεται προς το παρόν φως.

  • Η «χρεοκοπία» της Βενεζουέλας

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η στρατηγική της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών και της Μαδρίτης (καθώς το ισπανικό κράτος, ως πρώην αποικιακή δύναμη, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή της «δικτατορίας του Μαδούρο») είναι να αναζωπυρώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια προκαλώντας πλήρη ασφυξία στη βενεζουελάνικη οικονομία.

Έτσι, τη στιγμή που οι ξένοι πιστωτές υποχρεώνονταν από την κυβέρνηση Τραμπ να αγνοήσουν την πρόσκληση της Βενεζουέλας για διαπραγματεύσεις

Η απάντηση των ΗΠΑ ήρθε μέσω των «οίκων αξιολόγησης» S&P Global Ratings και Fitch, που κηρύξουν επίσημα τη Βενεζουέλα(2017) σε καθεστώς «μερικής χρεοκοπίας».

Διότι η απόφαση αυτή μετέτρεψε σε «σκουπίδια» τα βενεζουελάνικα ομόλογα,και η κυβέρνηση Μαδούρο θα μπορούσε μόνο να εξαγοράσει το χρέος της προς τη Δύση σε εξευτελιστικές τιμές, όπως έκανε και το Εκουαδόρ το 2007.

  • Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Στο 1.300.000% θα φτάσει ο πληθωρισμός μέχρι το τέλος του έτους στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), προβλέπεται μάλιστα ότι οι τιμές καταναλωτή το 2019 θα αυξηθούν κατά 10.000.000%, καθώς η εκτύπωση χρημάτων από την κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει το διαρκώς διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η ύφεση της οικονομίας σε αυτή τη λατινοαμερικάνικη χώρα θα αγγίξει φέτος το 14% ενώ αναμένεται να ανέλθει στο 18% το 2019.

Για το 2020, το ΔΝΤ προβλέπει νέα συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5%, καθώς η παραγωγή πετρελαίου μειώνεται.

Σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και μέσα σε κλίμα πολιτικής αστάθειας, η ανεργία αυξάνεται διαρκώς και εκτιμάται ότι φέτος θα ανέλθει στο 34,3% και το 2019 στο 38%.

  • Η βοήθεια της Μόσχα …

Η Ρωσία χορήγησε στη Βενεζουέλα νέο δάνειο-ανάσα ύψους 3,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων με «αμοιβαία επωφελείς όρους».

Δηλαδή με το αζημίωτο, αφού η Ρωσία (μέσω της κρατικής Rosneft) βάζει χέρι στην παραγωγή και διακίνηση του βενεζουελάνικου πετρελαίου, ενώ ταυτόχρονα αποσπά την παραχώρηση «διευκολύνσεων» (που μπορεί να φτάσουν στη δημιουργία μόνιμης ναυτικής βάσης) για το ρωσικό στόλο.

Μια πολιτική από την πλευρά ενός Πούτιν που έβλεπε μακριά, αφού η Βενεζουέλα είναι πρώτη παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου.

Γι’ αυτό εξάλλου και η Ουάσιγκτον επιχειρεί απελπισμένα να την ξαναβάλει στο μαντρί της, χωρίς να το πετυχαίνει μέχρι στιγμής.

Και μην ξεχνάμε την Κίνα, η οποία έχει ήδη τεράστια συμφέροντα και ισχυρή παρουσία σε όλη τη Λατινική Αμερική, και μπορεί να αποφασίσει να μην αφήσει τους Ρώσους να είναι οι μόνοι ωφελημένοι, μπορεί να γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης των Δυτικών αναλυτών:

Να απαλλαγεί δηλαδή η κυβέρνηση Μαδούρο από το χρέος προς Βορειοαμερικανούς και Ευρωπαίους, το οποίο αποτελεί μέχρι στιγμής ισχυρό μοχλό πίεσης. Θα το αντικαταστήσει βέβαια με χρέος (και «διευκολύνσεις») προς τους Ρώσους, ίσως και τους Κινέζους. Αλλά αυτό θα είναι πρόβλημα των Βενεζουελάνων – και ένα ακόμη εντυπωσιακό στραπάτσο μιας Δύσης που δύει, και μάλιστα σε αυτό που θεωρούνταν «η πίσω αυλή της».

Γι’ αυτό και θα ήταν ψευδαίσθηση να νομίσει κανείς ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αντιδράσει επικίνδυνα …

  • Οι ΗΠΑ απειλούν με στρατιωτική επέβαση

ΗΠΑ και ΕΕ, με τις σύμμαχες κυβερνήσεις τους, κλιμακώνουν την ωμή επέμβασή τους στη Βενεζουέλα, για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε (04/02/2019)με στρατιωτική επέμβαση, λέγοντας χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν θα υπάρξει εισβολή στη Βενεζουέλα:

«Δεν θέλω να το πω αυτό. Αλλά σίγουρα είναι κάτι που αποτελεί επιλογή». Στην πραγματικότητα, ΗΠΑ και ΕΕ, με το πρόσχημα της «υπεράσπισης της δημοκρατίας και της ελευθερίας», επιχειρούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της πλούσιας χώρας της Λατινικής Αμερικής, ώστε να πάρουν το προβάδισμα από ανταγωνιστές όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, μονοπώλια των οποίων διεύρυναν τη δράση τους τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Βενεζουέλα, μέσω της αντιπροέδρου της, Ντέλσι Ροντρίγκες, απέρριψε και καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές και τόνισε ότι «ο λαός της Βενεζουέλας θα περιφρουρήσει τα σύνορα και δεν θα επιτρέψει καμία παρέμβαση από το εξωτερικό, ασχέτως από πού θα προέρχεται».

Επίσης, με τη λήξη την Κυριακή το βράδυ του προκλητικού τελεσίγραφου, που είχαν θέσει στον Πρόεδρο Μαδούρο κυβερνήσεις χωρών – μελών της ΕΕ, όπως των Ισπανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ότι εάν δεν προκηρύξει εκλογές (προεδρικές και βουλευτικές), θα αναγνωρίσουν τη μαριονέτα τους Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βουλής και ηγέτη της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, άρχισαν αυτό να το υλοποιούν.

Εκτός από τις κυβερνήσεις αυτών των τριών χωρών ακολούθησαν αυτές των Ολλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας, Πορτογαλίας.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σημειώνει ότι «απορρίπτει την απόφαση των κυβερνήσεων στην Ευρώπη, που συντάσσονται με τη στρατηγική της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο που ο λαός της Βενεζουέλας εξέλεξε κυρίαρχα, ελεύθερα και δημοκρατικά…»

  • Κυρώσεις αλλά όχι εμπάργκο πετρελαίου εξετάζει η Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (04/02/2019), ωστόσο το σενάριο πετρελαϊκού εμπάργκο βρίσκεται εκτός τραπεζιού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων, η πρόθεσή μας είναι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος ορισμένων προσώπων παρά σε τομείς, που θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις σε βάρος των πολιτών» επισήμανε ο ΥΠΕΞ της Μάλτας Καρμέλο Αμπέλα στο Reuters μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων (σε τομείς) δεν έχει αποκλειστεί, αλλά πρωταρχικά επικεντρωνόμαστε σε ορισμένα πρόσωπα» σημείωσε.

Νωρίτερα, επιστολή στον Πάπα Φραγκίσκο απέστειλε ο Νικολάς Μαδούρο ζητώντας τη μεσολάβησή του «για τη συνέχιση του διαλόγου», τη στιγμή που περισσότερες από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βαδίζοντας στα χνάρια των ΗΠΑ, αναγνώρισαν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Η συντονισμένη αντίδραση της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε αφότου έληξε η διορία των οκτώ ημερών που είχαν δώσει στον Μαδοούρο να προκηρύξει νέες «ελεύθερες» εκλογές, έφερε την αντίδραση του Καράκας που προανήγγειλε αναθεώρηση των διμερών του σχέσεων με τις χώρες αυτές.

  • Ερντογάν: Παράνομη απόφαση της ΕΕ για ανατροπή του Μαδούρο – Ποτέ πια ΔΝΤ

Βολές κατά της ΕΕ εξαπέλυσε την Τρίτη(05/02/2019) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επιλογή της να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Η ΕΕ κατέφυγε σε παράνομους τρόπους για να ανατρέψει μια νόμιμη κυβέρνηση στη Βενεζουέλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε σημαντικές διακρατικές συμφωνίες με τον Νικολάς Μαδούρο κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στο Καράκας.

«Είναι η Βενεζουέλα ένα από τα κράτη σας; Πώς μπορείτε να καλείτε έναν εκλεγμένο ηγέτη να φύγει και να αναγνωρίσετε μετά ένα μη εκλεγμένο άτομο ως πρόεδρο;» διερωτήθηκε.

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι στο συριακό η «υπομονή της Τουρκίας δεν είναι ανεξάντλητη». «Ακόμα περιμένουμε τις ΗΠΑ να κρατήσουν το λόγο τους για την αποχώρηση των ‘’τρομοκρατών του PKK/YPG από το Μανμπίτζ… Αν οι τρομοκράτες δεν φύγουν εντός ολίγων εβδομάδων, τότε θα αναλάβουμε δράση» προειδοποίησε.

Η Τουρκία, σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και το δικαίωμα του Συριακού λαού να καθορίσει το μέλλον του. Δεν δεχόμαστε τον ιμπεριαλισμό» σημείωσε.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι η Τουρκία «έκλεισε για πάντα» το κεφάλαιο που είχε ανοίξει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το τουρκικό λογιστικό βιβλίο με το ΔΝΤ έκλεισε, και δεν θα ανοίξει ξανά» σημείωσε ο Ερντογάν.  Όπως διευκρίνισε, η Τουρκία έκοψε τους δεσμούς της με το ΔΝΤ το 2013 και δεν θα δανειστεί ξανά από το Ταμείο.

Νικολάς Μαδούρο

Ο Μαδούρο πρότεινε εκλογές

  • Αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχει κοινή θέση

Την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχει κοινή θέση στο ζήτημα της Βενεζουέλας δείχνει το «μπλόκο» της Ιταλίας αλλά και οι επιφυλάξεις της Ελλάδας για την έκδοση κοινής δήλωσης για το ζήτημα.

Η Ιταλία μπλόκαρε την υιοθέτηση κοινής θέσης, στην οποία τα κράτη-μέλη αναγνωρίζουν ότι ο επικεφαλής του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό έχει τη νομιμοποίηση να διοργανώσει νέες προεδρικές εκλογές μετά την άρνηση του προέδρου Μαδούρο να προκηρύξει νέες εκλογές.

«Σίγουρα δεν θα υπάρξει κοινή δήλωση της ΕΕ επειδή ορισμένα κράτη μέλη είναι αντίθετα σε αυτή», είπε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει σε μια σύνοδο υπουργών της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Σαρμ ελ-Σέιχ.

«Όχι» της Ιταλίας στο κείμενο του προσχεδίου 

Τέσσερις διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν κατέστη δυνατή η έγκριση της κοινής δήλωσης.

Η Ιταλία αρνήθηκε να εγκρίνει το κείμενο του προσχεδίου, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές. Αιτία της στάσης της είναι η διαφωνία που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Ρώμης, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει ξεκαθαρίσει ότι «ουδέποτε θα αναγνωρίσουν πρόσωπα που αυτοδιορίζονται πρόεδροι», ενώ ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι έχει ταχθεί υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι επιφυλάξεις εξέφρασε και η Ελλάδα.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «όχι απλώς δεν αποκλίνει η θέση μας από τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνδιαμορφώσαμε τις θέσεις αυτές, ακριβώς γιατί θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι παγκόσμιος παίκτης».

Η Ελλάδα εξέφρασε επιφυλάξεις για το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης.

Τον Ιανουάριο, η Αθήνα δεν είχε ένσταση στο να δοθεί συγκεκριμένη προθεσμία στον Νικολάς Μαδούρο, όμως δεν έχει στηρίξει τον Γκουαϊδό. 

Την ίδια ώρα, δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, που κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, που μίλησε σε δημοσιογράφους, η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις θέσεις της ΕΕ.

«Να υπάρχει δημοκρατική και ειρηνική λύση της έντασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. Και με την έννοια δημοκρατία εννοούμε ότι θα πρέπει να αφεθεί μόνος του ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Η Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Κατρούγκ;αλος, επιδιώκει «να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή, διπλωματική πρωτοβουλία, που θα συνίστατο στο ότι μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών -σε συνδυασμό και με άλλα κράτη, όπως το Μεξικό, η Ουρουγουάη, η Βολιβία- θα μεσολαβούσαν για να υπάρξει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος για την εκτόνωση της έντασης και για τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγήσουν το λαό της Βενεζουέλας σε τίμιες και ελεύθερες εκλογές».

Ελένη Νιζάμη