Χωρίς Κατηγορία

Το ρέκβιεμ των αρίστων των καλών σχολείων της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Το ρέκβιεμ των αρίστων των καλών σχολείων της κυβέρνησης Μητσοτάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Γιώργου Παππά*

Εδώ και ενάμιση χρόνο προτεραιοποιούνται, αναμοχλεύονται και ανακατατάσσονται μέσα μας -δυναμικά- οι υγειονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές, δημοκρατικές, πολιτικές, εργασιακές και οικονομικές επιπτώσεις, τόσο αυτής καθ’ αυτής της πανδημίας, όσο και της διαχείρισής της απ’ την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πολύ επιβαρυμένοι μήνες. Πέρα από το αντικειμενικό πρόβλημα που προκαλεί στη δημόσια υγεία και στις λειτουργίες της παγκόσμιας κοινότητας η νόσος, πέρα από την αγωνία, την ανασφάλεια και το σοκ που πρέπει να αντιπαρέλθουμε, μια σειρά από αντιλήψεις, απόψεις, αποφάσεις, μέτρα και χειρισμούς, αποκαλύπτει πεντακάθαρα και σε ποιους δώσαμε το δικαίωμα να κρατάνε το μέλλον μας στα χέρια τους.
Τι μυαλά κουβαλάνε, τι σόι καπνό φουμάρουν, από τι ύφασμα είναι καμωμένοι και τι κούτσουρο ματιάζουν.

Αξίζει κάποιος να ασχοληθεί να συμπυκνώσει σε ένα βιβλίο το ρέκβιεμ των προστατευμένων βιογραφικών, των “αρίστων” συμμαθητών των “καλών σχολείων”, εκείνων που πίστευαν πραγματικά μέχρι σήμερα πως ήταν κάτι το ξεχωριστό και πως το ταβάνι του προορισμού τους στη ζωή είναι ο ουρανός.
Μέχρι που τους έκατσε η στραβή στη βάρδια τους, η στιγμή που είχαν την υποχρέωση να μας αποδείξουν εν τοις πράγμασι τις ικανότητες και τα προσόντα τους, συνδράμοντας -έτσι- στο να αποτινάξει από πάνω της η κοινωνία τα πολυεπίπεδα βάρη της πανδημίας.
Ωραίο βιβλίο νομίζω πως θα είναι. Διδακτικό και ταυτόχρονα αποτρεπτικό για τους επόμενους κομπορρήμονες:
“Άριστοι, θύματα και θύτες, ένα βαθιά άρρωστο φαντασιακό, μια καταστροφική παραίσθηση.”

Κι από υλικό …ατελείωτο, να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Από τις ανοησίες/παλινωδίες για τη μη χρησιμότητα των μασκών (έως ότου διασφαλίσθηκε και οργανώθηκε -από Μαξίμου πλευρά κατά πώς λένε- η δυνατότητα παραγωγής τους, η επάρκεια και η εμπορευτικότητά τους αντίστοιχα), από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα και του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη -για το άσκοπο του ανοίγματος νέων ΜΕΘ και για την ευθεία αναλογία ΜΕΘ και θανάτων- να συναγωνίζονται μεταξύ τους σε επίπεδα ανοησίας, υποτίμησης του νου μας, αντιΣΥΡΙΖΑ φανατισμού, αλαζονείας και μικροπολιτικής κουτοπονηριάς, από τα “παιδαγωγικού χαρακτήρα” (εντελώς άσκοπα για υγειονομικούς λόγους) sms δήλωσης προορισμού και εξόδου, από τους μπακαλίστικους μέσους όρους μαθητών ανά αίθουσα και την εντυπωσιακή (στα όρια του case study) ανοσία των χρηστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς -όπου με τίποτε δεν μεταδίδονταν ο ιός-, μέχρι την διαρκή μετάθεση ευθύνης στους πολίτες, με την κατά περίπτωση απαραίτητη στοχοποίησή τους από τα κυβερνητικά αντηχεία (που κάποτε λέγονταν μέσα ενημέρωσης) και μέχρι το αμοραλιστικό success story της κυβέρνησης της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη (μέσω της απάνθρωπης σύγκρισης νεκρών και διασωληνωμένων ανάμεσα στη χώρα μας και τις άλλες χώρες).

Κι αυτά είναι όσα πρόχειρα μου ήρθαν στο μυαλό, είναι πολύ μεγάλη η δεξαμενή. Χωρίς πολύ κόπο, μνημείο αποκάλυψης της θρασύτητας κι ανικανότητας της μεταδεξιάς του Κυρ-Μητσοτάκη θα βγει το βιβλιαράκι.

Υ.Γ. : Κι επειδή η μόνιμη επωδός φίλων, οπαδών, άδολων υποστηρικτών αλλά και έμμισθων εντολοδόχων προπαγανδιστών της κυβερνητικής πολιτικής, είναι το γενικόλογο, προβοκατόρικο, ευφυές για ατάκα και χρήση καφενείου -καθώς είναι πλήρως αναπόδεικτο-: “πόσο τυχεροί είμαστε, ευτυχώς που μας κυβερνά η ΝΔ κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί αυτών του ΣΥΡΙΖΑ” … να βοηθήσω λίγο.
Όχι την άποψη. Αλλά την κοινή λογική. Την ορθή διαλεκτική. Τα πράγματα, να μπουν στη θέση τους. Κι όχι όπου τα βολεύει αυτά, με βάση το alt-right αφήγημα περί πεφωτισμένων αρίστων, με βάση την γκεμπελική συντήρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένους και την οπαδική λογική του: και α και ου και ΔΑΠ νου δου φου κου και είμαστε πολλοί, βουρ να τους φάμε.
Πανδημία επί ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστόν, δεν υπήρχε. Έτσι, δυστυχώς για τη ΝΔ, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον εαυτό της στη διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος. Διαφυγή διαμέσου παρελθοντολογίας, fake news, βολικής στρέβλωσης κι απόκρυψης δεδομένων, διαφυγή διαμέσου αλαλαγμών του τύπου: ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει, καθώς και λοιπά τέτοια (αποτελεσματικότατα όπως αποδείχθηκε από το ‘ 15 έως τις εκλογές του ’19) εδώ δεν έχει.
Το πώς τα πήγε λοιπόν η δεξιά Κυβέρνηση Μητσοτάκη έως τώρα, αν οι προβλέψεις, η οργάνωση κι ο προγραμματισμός της ήταν εύστοχα κι αποτελεσματικά, αν τα στατιστικά υγειονομικά δεδομένα εδώ και ενάμιση χρόνο αποτυπώνουν επιτυχή ή αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα κ.ο.κ. έχει να κάνει μόνο με στοιχεία. Πραγματικά στοιχεία, ανακοινωμένα, μετρήσιμα.
Φεύ κι αλί και τρισαλί για την Κυβέρνηση. Η αμοντάριστη πραγματικότητα δεν είναι και “η καλύτερη της”.
Και στις φωτιές φάνηκε πεντακάθαρα αυτό, μέσα από το “άνοιγμα των μικροφώνων των τηλεοπτικών σταθμών στον κόσμο”. Και στο διαδίκτυο είναι φανερό, προεξάρχοντος του twitter. Και όπου δεν υπάρχει ελεγχόμενη πληροφορία, αλλά πρόσβαση σε πραγματικά στοιχεία, δεν αποκρύβεται η αναποτελεσματικότητα κι η εντυπωσιακή ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Έτσι: Στις 22 Αυγούστου του 2020 ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 264 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 8.381, 31 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, είχαν καταγραφεί εκείνη την ημέρα 2 ακόμη απώλειες, με τους θανάτους από covid συνολικά στη χώρα να είχαν τους 240.

Τα αντίστοιχα δεδομένα χθες -22 Αυγούστου 2021- ένα χρόνο μετά την επιτελική διαχείριση της πανδημίας είναι … 1.948 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να φτάνει στα 559.186, διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 318 συμπολίτες μας, 33 ακόμη νεκροί έχουν καταγραφεί και συνολικά έχουν καταγραφεί 13.384 θάνατοι στη χώρα.

Κι αυτοί αλληλοσυγχαίρονται, πουλάνε επιτελικότητα, αριστεία κι αυθεντία με περίσσεια στόμφου, ειρωνείας κι αλαζονείας. Πομφόλυγες και φληναφήματα.
Ο άριστος Άλφα θα επιθυμούσε να εκφράσει δια ζώσης την ικανοποίηση και τον θαυμασμό του προς τον άριστον Βήτα δια την εξαίρετον αντιστροφήν της πραγματικότητος, την οποίαν εντέχνως εκατάφερε εν μέσω έξι ιδιαιτέρως σοβαροφανών δημοσιολογούντων, αφανών συνεργατών του -ως και του σταθμού εις τον οποίον ενεφανίσθη- εις εκπομπήν ήντινα εις έτη λεγόμενα και “έτη δημοκρατίας και ελευθεροτυπίας” απεκαλείτο ενημερωτικό δελτίο ειδήσεων.

*Ο Γιώργος Παππάς είναι χημικός μηχανικός, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X