Πολιτική

Το “Βατερλώ” της κυβέρνησης σε 40 μέρες

Το “Βατερλώ” της κυβέρνησης σε 40 μέρες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπήκε με φόρα στο Μαξίμου. Κατάφερε να πείσει ότι ήταν απόλυτα προετοιμασμένος να αναλάβει την εξουσία κι έδωσε με το «καλημέρα» το στίγμα της διακυβέρνησής του. Οι επιλογές των υπουργών έγιναν προσεκτικά, με στόχο να μείνουν για καιρό στις καρέκλες τους, οι μπλε φάκελοι ήταν γεμάτοι με εντολές και είχαν ήδη ετοιμαστεί τα νομοσχέδια προς άμεση ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο, πριν καν κλείσει η Βουλή για Αύγουστο.

Τέσσερα χρόνια μετά, το «εγχειρίδιο διακυβέρνησης» μοιάζει πια ταλαιπωρημένο, σαν να λείπουν σελίδες κι ολόκληρα κεφάλαια. Ο αέρας φρεσκάδας του 2019 έχει φτιασιδωθεί τώρα με φτηνά επικοινωνιακά μπότοξ. Και η πολιτική καθημερινότητα πνίγεται από τραγωδίες και φάρσες.

Συμπληρώνονται οι πρώτες 40 ημέρες από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, στις 27 Ιουνίου. Ο πρώτος απολογισμός είναι ένα Βατερλό. Είναι απορίας άξιο πώς ο Μητσοτάκης και τα στελέχη του «κατάφεραν» να προκαλέσουν τόσο χάος σε τόσο λίγο χρόνο.

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΦΙΛΜ ΤΩΝ 40 ΠΡΩΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

  • 29 ΙΟΥΝΙΟΥ: Τρένο μένει επί 1,5 ώρα μέσα σε τούνελ σε σήραγγα ανάμεσα σε Λαμία και Βόλο. Εγκλωβίζονται 325 επιβάτες και αποκαλύπτονται τα ψέματα Γεραπετρίτη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων μετά τα Τέμπη.
  • 12 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Μηταράκης ανακοινώνει την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ίδρυση… έφιππης. Ακολουθεί μπάχαλο με κυβερνητικά «ήξεις αφήξεις».
  • 13 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Μητσοτάκης δηλώνει ευθαρσώς, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά τις εκλογές, τη διάθεσή του για υποχωρήσεις από πάγιες ελληνικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
  • 17 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ξεσπούν οι πρώτες μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές σε Νέο Κουβαρά Αττικής, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο, Λουτράκι και Δερβενοχώρια. Τις επόμενες μέρες ακολουθούν κι άλλες, σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο κ.α.
  • 27 ΙΟΥΛΙΟΥ: Οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου πανικοβάλλονται από εκρήξεις πυρομαχικών της -απροστάτευτης από την πυρκαγιά- 111 Πτέρυγας Μάχης. Ο Δένδιας διατάζει ΕΔΕ, ενώ «ξηλώνεται» ο διοικητής.
  • 28 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ερχεται στο φως βίντεο που δείχνει τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη να χορεύει ζεϊμπέκικο σε εκδήλωση τη μέρα που τη χώρα κατέκαιγαν πυρκαγιές. Υποχρεώνεται σε απόσυρση από τις εκλογές.
  • 29 ΙΟΥΛΙΟΥ: Δημοσίευμα εφημερίδας «καρφώνει» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη ότι έκανε διακοπές σε νησί την ώρα που φλεγόταν όλη η χώρα. Αναγκάζεται να υποβάλει την παραίτησή του.
  • 30 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Μητσοτάκης «ζήλεψε» την παραλιακή δόξα του Μηταράκη κι έτσι αποφάσισε κι αυτός να κάνει τα μπάνια του, εν μέσω πυρκαγιών. Επέλεξε το Μαράθι για τις βουτιές του, δίχως κίνδυνο να τον διώξουν από την κυβέρνηση.
  • 31 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Χαρδαλιάς βγάζει στη δημοσιότητα φωτογραφία του να… στέκει αγέρωχος μπροστά σε χαρακτηρισμένους ως απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες σε κοινή θέα.
  • 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Το Copernicus ανακοινώνει ότι οι πυρκαγιές έκαψαν 527.000 στρέμματα. Η Ελλάδα είναι 1η σε καμένες εκτάσεις το 2023 στην Ε.Ε., τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε. και τις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.
  • 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Η κοινή γνώμη και το πολιτικό σύστημα της χώρας ενημερώνονται ξαφνικά από μια Αμερικανίδα βουλευτή ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει ελληνικά νησιά για αμερικανικές βάσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X