PET

Έρευνα: Μιλήστε στο κατοικίδιο δείχνει ευφυΐα

Έρευνα: Μιλήστε στο κατοικίδιο δείχνει ευφυΐα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Το να μιλήστε στο κατοικίδιο δείχνει ευφυΐα. Το αποδεικνύει πρόσφατη επιστημονική έρευνα. Η συνήθεια να μιλάμε στο σκύλο ή στη γάτα μας, στα φυτά μας ή ακόμα και στα παιχνίδια μας είναι δείγμα ευφυίας και όχι βλακείας.

Οι περισσότεροι από μας πιστεύω, έχουμε τη συνήθεια να κάνουμε συζητήσεις με τα κατοικίδια μας, σαν να ήταν ανθρώπινα όντα. Τους ρωτάμε αν πεινάνε, αν θέλουν να βγουν βόλτα και συνήθως περιμένουμε απάντηση….

Σύμφωνα με τον Nicholas Epley, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, «ιστορικά, ο ανθρωπομορφισμός έχει αντιμετωπιστεί ως ένα σημάδι παιδικότητας, ή βλακείας. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα φυσικό επακόλουθο της τάσης που κάνει τους ανθρώπους μοναδικά έξυπνους σε αυτόν τον πλανήτη».

Πολλές φορές καταπιέζουμε αυτή τη συνήθεια μπροστά σε τρίτους, ώστε να αποφύγουμε τα ειρωνικά σχόλια, για να μην μας χαρακτηρίσουν ως παράξενους ή ότι παιδιαρίζουμε.
Είναι κρίμα να φοβάστε την κρίση των άλλων. Οι ανθρωπολόγοι, άλλωστε, θεωρούν ότι η ικανότητα να βλέπουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά σε ένα μη ανθρώπινο πράγμα ή ένα αντικείμενο, είναι στην πραγματικότητα σημάδι νοημοσύνης, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Όσο περισσότερο μιλάμε στο σκύλο ή στη γάτα μας, τόσο καλύτερα μαθαίνει να αναγνωρίζει τις λέξεις και τις χειρονομίες μας και να συνεννοείται μαζί μας. Σκύλοι και γάτες έχουν άλλωστε συντροφεύσει τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια και έχουν εξελιχθεί ζώντας δίπλα μας.

Μια άλλη  συνήθεια που έχουμε όλοι είναι να τους δίνουμε χαρακτηρισμούς όπως μωράκι μου, γκρινιάρη μου,ναζιάρα μου ακόμα και κουτσομπόλη μου…. Τέτοιες συνήθειες, ευτυχώς, χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως ευφυείς.

Όταν μιλάμε στο σκύλο μας, μπορεί να καταλάβει τα λόγια μας, τα συναισθήματα μας και από τον τόνο της φωνής μας καταλαβαίνει τι ζητάμε από αυτά. Οι γάτες δεν καταλαβαίνουν τις λέξεις αλλά από την χροιά της φωνής ξέρουν τι να κάνουν και τι όχι. Οι γάτες συνδυάζουν δεκάδες διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας. Γενικά, ξέρουν πολύ καλά τι εννοούμε, απλά συχνά επιλέγουν να μας… γράφουν.

Ευτυχώς, μετά τις πρόσφατες επιστημονικές έρευνες  τελικά αυτό είναι δείγμα ευφυίας και όχι βλακείας.  Εκφραστείτε, μιλήστε ελεύθερα, παίξτε γίνετε παιδί με τα κατοικίδια σας είναι ψυχοθεραπεία και ευφυΐα.

Τροφή και λίγη ανθρωπιά χρειάζονται τα αδέσποτα στον παγετό

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X