Πολιτική

Ελλάδα-Τουρκία: Να τηρηθούν οι “κόκκινες” γραμμές ζητούν τα ελληνικά κόμματα

Ελλάδα-Τουρκία: Να τηρηθούν οι “κόκκινες”  γραμμές ζητούν τα ελληνικά κόμματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με πνεύμα καζάν-καζάν (win-win) έρχεται στην Αθήνα ο Ερντογάν, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Τουρκία. Ωστόσο το καζάν-καζάν δεν το αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, η Τουρκία αναζητά θαλάσσιες ζώνες, τις οποίες όπως είπε στο MEGA, «δεν είχε αποκτήσει με τη συνθήκη της Λωζάνης. Οπότε η λογική της είναι πως το Αιγαίο βρέχει και τος δύο χώρες οπότε ελάτε να το μοιράσουμε στη μέση. Το ‘’καζάν-καζάν’’ έχει αυτή τη λογική, του ‘’ελάτε να τα μοιραστούμε’’.

Και όπως γίνεται αντιληπτό το ελάτε να τα μοιραστούμε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως για τη χώρα μας η διαφορά είναι μία και μόνη, η οριοθέτηση της ΑΟΖ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Γι΄αυτό και τα ελληνικά  κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από την κυβέρνησης να μην παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές.

Ετσι εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας, στις 7 Δεκεμβρίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών επισήμαναν τις παγίδες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις δηλώσεις καλών προθέσεων της Τουρκίας, με προφανή στόχο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει υποχώρηση από τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στ. Κασσελάκης: Διάλογος με 4 προϋποθέσεις

Στη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι είναι «σταθερή η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων».

(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Τόνισε ότι «ο διάλογος αυτός, προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή, πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος». Και έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για επιτυχή διάλογο:

  • Πρώτον, να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση: την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ.
  • Δεύτερον, να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
  • Τρίτον, να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.
  • Τέταρτον, να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση, αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά.

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Δύο όροι για συνεργασία

Ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, που συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χάρη Δημακαρέα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών, επισήμανε ότι ο διάλογος πρέπει να δομείται πάνω σε δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: «τον αμοιβαίο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την οριστική εγκατάλειψη της επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην πάγια εθνική θέση ότι ο διάλογος με την Τουρκία δεν μπορεί να αφορά σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας ή σε αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς. Επίσης, ζητήθηκε ενημέρωση για τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΚΚΕ: Προωθείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

«Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και η προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 του μήνα, κατά τη γνώμη μας είναι “άδειο πουκάμισο” όσον αφορά τα συμφέροντα του λαού μας» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών.

EUROKINISSI

Επισήμανε ότι «η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχει ζητήματα που αφορούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με στόχο να υπογραφούν οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες» και πρόσθεσε:

«Το πιο επικίνδυνο ζήτημα είναι ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αυτά που αποκαλούνται “θετικά μέτρα” χρησιμοποιούνται ως όχημα επιτάχυνσης του λεγόμενου “οδικού χάρτη” που είναι με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. »Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί η τουρκική πλευρά έρχεται στις διαπραγματεύσεις με ένα απαράδεκτο πλαίσιο διεκδικήσεων που αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επαναφέρει τη “Γαλάζια Πατρίδα” και καταλήγει όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν στο ”καζάν-καζάν”, δηλαδή στη μοιρασιά».

Και τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ «θέτει τα ζητήματα αυτά στον λαό μας, τον ενημερώνει και τον καλεί να επαγρυπνεί, γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X