Πολιτική

‘Αγρια κόντρα στη Βουλή Θεοδωρικάκου- Ραγκούση για τη Χρυσή Αυγή

‘Αγρια κόντρα στη Βουλή Θεοδωρικάκου- Ραγκούση για τη Χρυσή Αυγή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αφορμή για την ένταση Θεοδωρικάκου- Ραγκούση ήταν, όπως καταγγέλλεται, η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα έτσι ώστε να μη στερούνται τα πολιτικά δικαιώματα από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες.

Τη συγκεκριμένη κατηγορία αρνείται η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με εκτενή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επιρρίπτει τις ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση.

Για τουλάχιστον δύο ώρες αντάλλαζαν αιχμές και διαφωνούσαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Τελικά ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος ξεκαθάρισε πως όταν έρθει η ώρα θα υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στη νομοθεσία προκειμένου οι καταδικασμένοι να μην μπορέσουν να είναι ξανά υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Αρχικά το θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει τροπολογία για λύσει το θεσμικό πρόβλημα που έχει προκύψει.

Στο θέμα παρενέβη άμεσα και φανερά ενοχλημένος ο Μ. Συντιχάκης του ΚΚΕ:

“Είναι υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που τον Ιούνιο του 2019 έφτιαξε νέο Ποινικό Κώδικα και άλλαξε τις ποινές διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να πέσουν στα μαλακά οι χρυσαυγίτες”, ενώ σε αναφορά προέβη και ο Γ. Καμίνης του ΚΙΝΑΛ:

«Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας, είναι ανεπίτρεπτα αυτά».

Θεοδωρικάκος σε Ραγκούση: Αντί να κάνετε αυτοκριτική, ζητάτε και τα ρέστα

«Ο κ. Ραγκούσης θέλησε, προτού καν ολοκληρωθεί από το δικαστήριο η πλήρης εικόνα απονομής των ποινών, να κάνει συνδικαλισμό, πολύ κακού επιπέδου με πολύ πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο, έχοντας προφανώς ανάγκη πρόκλησης εντυπώσεων», απάντησε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, για να προσθέσει:

“Να θυμίσουμε στους ‘Ελληνες ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μετέτρεψε τις ποινές. Και αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας, ζητάτε τα ρέστα σήμερα; Πόσο θράσος;”.

Ανταπάντηση από τον Γιάννη Ραγκούση

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε και πάλι ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος απαντώντας κατηγόρησε την παρούσα κυβέρνηση πως δεν έκανε την επίμαχη αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα που η ίδια έφερε στη Βουλή, ενώ σημείωσε:

Η επιστημονική επιτροπή που επεξεργάστηκε το ζήτημα θεώρησε ότι είναι θέμα εκλογικής διαδικασίας! Σήμερα υπάρχει δυνατότητα ομόφωνα να διατρανώσουμε και να επιβεβαιώσουμε την ενότητά μας απέναντι στο εγκληματικό αυτό φαινόμενο. Αν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση, θα μείνει το ερώτημα γιατί σήμερα το Κοινοβούλιο δεν συμπεριέλαβε διάταξη για στέρηση δικαιωμάτων των εγκληματιών”.

Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν έντασης με τον κ. Θεοδωρικάκο να παίρνει εκ νέου τον λόγο και να διαβάζει το άρθρο 51 του Συντάγματος που κάνει λόγο για ανάγκη αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για σειρά εγκλημάτων, ενώ παρενέβη και ο κ. Μπούγας.

«Μαζέψτε τις συνδικαλιστικές σας απόψεις έχετε μείνει μόνοι σας», σημείωσε με νόημα, με τον Γ. Μπούγα της ΝΔ να προσθέτει: “Είστε αποκλειστικά και πλήρως υπεύθυνοι για αυτή την εξέλιξη. Στο ποινικό μας σύστημα η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων προβλεπόταν ως παρεπόμενη ποινή”.

«Ο κ.Θεοδωρικάκος, ζητήστε να σας ενημερώσουν ότι όταν πρόκειται για ρύθμιση του Συντάγματος, βάσει ειδικής διάταξης η εκλογική νομοθεσία μπορεί και να ισχύσει αναδρομικά! Θέλετε λοιπόν ή όχι σήμερα να στείλει το Κοινοβούλιο μήνυμα;», είπε ο Ραγκούσης.

Λιβάνιος: «Θα γίνουν τροποποιήσεις για να μην κατέβουν στις εκλογές»

Τελικά τη λύση έδωσε ο κ. Λιβάνιος.

«Βρισκόμαστε σε γκρίζα ζώνη και πρέπει να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Αν μπορούν σε 3 ώρες να το κάνουν, ας το κάνουν! Αυτό που λέμε είναι ότι αυτή η απαράδεκτη αφαίρεση της ποινής πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αναδρομικά!», είπε ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος στη συνέχεια ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την επίμαχη καταγραφή και “όταν έρθει η ώρα”, καθώς “δεν θα γίνουν σύντομα εκλογές”, θα υπάρξει και τροποποίηση στο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής να μην έχουν δυνατότητα να κατέβουν στις εκλογές.

Στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ο οποίος έριξε βέλη τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρέπει να επανέλθει η δυνατότητα της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων στους ναζί με όποιο άμεσο και πρόσφορο τρόπο, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα και της ΝΔ που δεν επανέφερε την προηγούμενη διάταξη.

Πείτε ότι κάνατε λάθος, σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ και τους κάλεσε να σταματήσουν να παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες τους.

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους χρυσαυγίτες

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X