Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Τελειωμένος ο Μητσοτάκης, είναι ήδη απερχόμενος πρωθυπουργός

Αλέξης Τσίπρας: Τελειωμένος ο Μητσοτάκης, είναι ήδη απερχόμενος πρωθυπουργός
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει, παρά μόνο πόνο. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ξανά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να φύγουν και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όπως κι αν αυτές γίνουν. Αλλά ζήτησε να γίνουν το συντομότερο δυνατό.

Η Κομοτηνή ήταν ο νέος σταθμός στις περιοδείες που έχει ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Για άλλη μια φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας, τη διαφθορά, την οικονομία και το κύμα ανατιμήσεων. Και διεμήνυσε ότι ο «κόμπος έφτασε στο χτένι» και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη επί 1,5 χρόνο, τώρα είναι ώρα να σταματήσει την πορεία που έχει πάρει η χώρα.

Αντί να δίνει λύσεις και να αναμετρηθεί με την αλήθεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν οχυρώνει το ΕΣΥ, αλλά αποφασίζει μόνος, με αποτυχημένους κόλακες, αντί να δώσει χώρο στους ειδικούς. Σπέρνει διχασμό και ανασφάλεια, αντί να επιδιώξει ενότητα του λαού, που αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να είναι ενωμένος σαν γροθιά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσθεσε, έχει χάσει κάθε αξιοπιστία. «Η τραγωδία που ζει η πατρίδα έχει ονοματεπώνυμο και υπογραφή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό «να μην κρύβεται». Τον κατηγόρησε πως έχει καταφέρει η κατάσταση φέτος τον Νοέμβριο να είναι χειρότερη από πέρυσι, όταν δεν υπήρχαν τα εμβόλια.

«Είπε στους πολίτες “εμβολιαστείτε, σκουπίστε, τελειώστε“», λέγοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κόντρα σε όλους τους ειδικούς, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όταν τίποτα σχετικά με την πανδημία δεν είχε τελειώσει. Είναι αυτός, είπε, που «ενώ όλοι μετράμε κρούσματα και νεκρούς αυτός μετράει ψήφους».

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. 1,5 χρόνο δείξαμε μέγιστη ανοχή. Σήμερα είναι υποχρέωση να σταματήσει αυτή η πορεία, να μπει τέλος στην τραγωδία, να σωθούν ζωές. Θέλω να πω ξεκάθαρα: αν αυτή η κυβέρνηση, δεν μπορεί να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, να δημιουργήσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία, αν δεν θέλει να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος για να αποφύγουμε ένα νέο καταστροφικό lockdown, αν ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προστατεύσει την πλειοψηφία, τότε να φύγει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως όσο το συντομότερο γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο.

Γιατί «δεν έχει τίποτα άλλο να δώσει πέρα από πόνο». Χαρακτήρισε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «τελειωμένο».

«Είναι ήδη ο απερχόμενος πρωθυπουργός», σημείωσε και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν».

«Στη Δημοκρατία αυτός που δεν θέλει ή δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά, φεύγει. Του δείχνει την πόρτα το πραγματικό αφεντικό, ο κυρίαρχος λαός», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σκληρός χειμώνας

«Μας κυβερνά μία κυβέρνηση που έχει μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για να στήσει το δικό της καθεστώς. Έχει ξοδέψει εκατ. όχι για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά να επιβάλει στα ΜΜΕ να κρύψουν την αλήθεια και να λιβανίζουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δυο δισ. σε 18 μήνες με απευθείας αναθέσεις σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Και αξιοποιεί αυτό το καθεστώς για δημιουργεί μια πλαστή πραγματικότητα» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η χώρα είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη, άνθρωποι καθημερινά πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, αλλά ο πρωθυπουργός λέει ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Φανταστείτε να μην ήταν υπό έλεγχο η πανδημία.

Η χώρα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των νοικοκυριών δε βγάζει το μήνα, και μας λέει μη στεναχωριέστε είναι παροδικό φαινόμενο. Μπαίνουμε έτσι στον πιο δύσκολο, τον πιο σκληρό χειμώνα των τελευταίων χρόνων. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία ή στήριξη από αυτούς που έχουν μεγάλη ευθύνη. Κανείς δεν μπορεί να περιμένει σωτηρία ή στήριξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί η χώρα δε βρίσκεται μόνο σε κλοιό πανδημίας και ακρίβειας. Βρίσκεται και σε κλοιό Μητσοτάκη».

Να φύγει τώρα, είναι η ώρα…

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλαμε σε δεύτερο πλάνο την πολιτική σύγκρουση και προτάξαμε την ανθρώπινη ζωή. Δείξαμε ανοχή, αποφύγαμε την πάγια πρακτική της Δεξιάς που ως αντιπολίτευση, πάντα στα δύσκολα επενδύει στην καταστροφή και υπονομεύει κάθε εθνική προσπάθεια. Προτείναμε διαρκώς λύσεις, καταθέταμε προτάσεις, προτείναμε ακόμα και υπουργό Υγείας. Πρωτοφανές να μοιραστούμε την ευθύνη. Δύο χρόνια κάναμε παραπάνω απ’ ό,τι μας αναλογεί. Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι.

Και όπως ήταν ηθική μας υποχρέωση στην αρχή της πανδημίας να δείξουμε ανοχή, σήμερα είναι υποχρέωσή μας να απαιτήσουμε, να παλέψουμε, να αγωνιστούμε να σταματήσει αυτή η κυβέρνηση το καταστροφικό της έργο. Να μπεί ένα τέλος σε αυτή τη τραγωδία. Να σωθούν όσες περισσότερες ζωές μπορούνε τώρα να σωθούνε.

Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα:

Αν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία.

Αν δεν μπορεί να δημιουργήσει ξανά κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία για να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Αν δε θέλει να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος ώστε να αποφύγουμε ένα ακόμη καταστροφικό lockdown.

Αν δεν μπορεί να προστατέψει τους αδύναμους γιατί δε θέλει να συγκρουστεί με τους λίγους ισχυρούς.

Αν ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει τη κοινωνική πλειοψηφία

Τότε ήρθε η ώρα να φύγει. Το συντομότερο. Τόσο γρηγογόρτερα τόσο το καλύτερο για τη χώρα και το λαό. Γιατί δεν έχει πια τίποτα να δώσει πέρα από πόνο και ανασφάλεια».

«Ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε σχεδόν σε όλα όσα υποσχέθηκε και απέτυχε παταγωδώς. Δεν υπάρχει πια αμφιβολία ότι όσο και να τα στηρίξουν τα media ή η διαπλοκή είναι ήδη ένας απερχόμενος πρωθυπουργός, το ξέρει και ο ίδιος το ξέρει και η διαπλοκή», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Και δήλωσε βέβαιος πως «αυτό που ενδεχομένως δεν θέλουν για άλλη μία φορά να αποδεχτούν είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση του τόπου θα είναι κυβέρνηση προοδευτική. Είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Όποτε και αν αυτές διεξαχθούν. Κι αυτό δεν είναι επιδίωξη του κομματικού στόχου, είναι για άλλη μία φορά κοινωνική αναγκαιότητα για αυτό και θα εκπληρωθεί θέλουν δεν θέλουν τα κάθε λογής συμφέροντα».

Συνεχίζοντας την ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Εδώ και ενάμιση χρόνο ο κύριος Μητσοτάκης διαχειρίζεται την πανδημία με τρόπο που γεννά νέα προβλήματα αντί να δίνει λύσεις. Επιστρατεύει το ψέμα και την προπαγάνδα αντί να αναμετρηθεί με την αλήθεια και την σκληρή πραγματικότητα . Προστατεύει τα συμφέροντα μιας χούφτας ιδιωτικών ομίλων στην υγεία αντί να οχυρώνει το εθνικό σύστημα υγείας. Αποφασίζει μόνος μαζί με τους αποτυχημένους κόλακες που τον περιστοιχίζουν αντί να δώσει χώρο και ρόλο στην επιστήμη και τους ειδικούς. Σπέρνει το διχασμό και την ανασφάλεια αντί να επιδιώκει την ενότητα και την ομοψυχία του λαού. Και πάνω από όλα δεν τον πιστεύει πια κανένας. Ούτε ο πιο φανατικός υποστηρικτής της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά σε αυτό το ατέρμονο γαϊτανάκι προχειρότητας και ανοργανωσιάς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «σαν να ζει σε μία άλλη Ελλάδα» και συμπλήρωσε: «ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του κατάφεραν κάτι σχεδόν ακατόρθωτο: Ο Νοέμβρης το 2021 να είναι χειρότερος από το Νοέμβρη του 2020 όταν δεν είχαμε εμβόλια. Φτάσαμε σήμερα να είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης στους θανάτους και στον πάτο στους εμβολιασμούς».

Δέσμευση για υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφέρθηκε το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί κυβέρνηση λέγοντας ότι περιλαμβάνει την αύξηση των πόρων για το σύστημα υγείας, την ενίσχυση του προσωπικού των νοσοκομείων, την επίταξη χωρίς αποζημίωση των νοσοκομείων του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία των ασθενών με covid, και σοβαρή και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών για τους ακριβείς στόχους του εμβολιασμού.

Απειλή της κοινωνικής περιθωριοποίησης

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα υπάρχει και η απειλή της κοινωνικής περιθωριοποίησης καθώς, όπως τόνισε, πάνω από ένας στους τέσσερις πολίτες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει στρατηγικό στόχο να κυβερνά σε μία χώρα που ευημερούν οι λίγοι και φοβούνται οι πολλοί. Και θα συνεχίσει να βάζει το χέρι στην τσέπη της μεσαίας τάξης επιστρέφοντάς της ψέματα και φόβο από τις οθόνες της κρατικοδίαιτης προπαγάνδας», επισήμανε.

Αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας και στις προτάσεις για την αντιμετώπισή του που κατέθεσε ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι δεσμεύεται πως τις προτάσεις αυτές θα τις εφαρμόσει αύριο αν εκλεγεί κυβέρνηση. «Στη Δημοκρατία αυτός που δεν κάνει τη δουλειά, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί, φεύγει. Του δείχνει την πόρτα το πραγματικό αφεντικό, ο κυρίαρχος λαός», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Θράκη

Για τη σημερινή περιοδεία του στη Θράκη είπε ότι άκουσε «την αγωνία των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας για τη διετή εγκατάλειψη τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και την αγωνία της νέας γενιάς για το σήμερα και το αύριο».

«Προτεραιότητα ήταν και θα είναι η προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας θωρακίζοντας την ισονομία, την ισοπολιτεία και την κοινωνική συνοχή στη Θράκη. Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα διορθώνουν τα πολύ σοβαρά λάθη του παρελθόντος ακυρώνοντας την ίδια στιγμή τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ακόμα ότι οι επόμενοι μουφτήδες πρέπει να αναδειχθούν με διαδικασίες που θα αποφασιστούν σε διαβούλευση με τη μουσουλμανική μειονότητα και θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή από αυτή.

Η Τουρκία έχει μόνο να χάσει από την κλιμάκωση της έντασης

Σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση είπε ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μόνο σε συνεργασία και όχι σε σύγκρουση με τους γείτονές μας και για αυτό έχει σημασία η ηγεσία της Τουρκίας να συνειδητοποιήσει ότι είναι ανώφελο να ποντάρει στην κλιμάκωση της έντασης. «Δεν έχει κάτι να κερδίσει παρά μόνο να χάσει από την ένταση. Δεν έχει να κερδίσει από την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου που είδαμε από την κυβέρνηση Ερντογάν τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X