Πολιτική

Αλλο ένα λάθος (μόνο ή κάτι βαρύτερο;) του Σημίτη με την ΑΟΖ (βίντεο)

Αλλο ένα λάθος (μόνο ή κάτι βαρύτερο;) του Σημίτη με την ΑΟΖ (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενα πολύ αποκαλυπτικό βίντεο για τη στάση της Ελλάδας στην ΑΟΖ. Αποκαλύπτει τη στάση της κυβέρνησης Σημίτη το 2003 και πως τότε αντί να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο, ζητήσαμε από τους Κυπρίους να κάνουν λίγο πίσω για να μην φανεί η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία, όπως επισημαίνει ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης στο βίντεο που θα δείτε.

Η εκπομπή στην κυπριακή τηλεόραση μεταδόθηκε το 2011, αλλά είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο αξίζει να γνωρίζουμε για να εκτιμήσουμε αναλόγως και τη στάση των πρωταγωνιστών της εποχής. Να υπενθυμίσουμε ότι πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Σημίτης και υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στην εκπομπή ο πρώην ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Ρολάνδης  εξηγεί την στάση της Ελλάδας όταν η Κύπρος το 2003, οριοθέτησε τις θαλάσσιες ζώνες επιτυγχάνοντας πλήρη εφαρμογή των προνοιών του διεθνούς δικαίου. Η Αθήνα πληροφόρησε την Λευκωσία «εάν τραβήξετε μέχρι το τελευταίο σημείο θα φανεί η διαφορά με την Τουρκία». Δηλαδή η Κύπρος να μείνει πίσω 15 χιλιόμετρα «εάν δεχθούμε την πλήρη επήρεια του Καστελόριζο» «… για αποφυγή προβλημάτων … να οριοθετήσετε 15 χιλ πιο πίσω για μα μην έχουμε προβλήματα (με την Τουρκία)». Τις ίδιες αποκαλύψεις ο κ. Ρολάνδης έκανε και σχετικά πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2019 στο SigmaLive.com μιλώντας για παρασκήνιο της παρέμβασης Αθήνας για ΑΟΖ Κύπρου–Αιγύπτου…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X