Παρασκήνιο

Ανελέητα «χτυπά» Μητσοτάκη ο Κύρτσος! «Δίνει τη χαριστική βολή στην οικονομία μας»

Ανελέητα «χτυπά» Μητσοτάκη ο Κύρτσος! «Δίνει τη χαριστική βολή στην οικονομία μας»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Οι μη προνομιούχοι συμπολίτες μας υφίστανται αναμφίβολα μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση μ’ αυτές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κύρτσος. Ακόμα, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, αναφερόμενος στα έργα ΣΔΙΤ και τις απευθείας αναθέσεις.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis, κατηγορεί ακόμα μία φορά την κυβέρνηση ότι δεν κινήθηκε νομικά κατά της φαρμακευτικής εταιρείας, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Πώς αξιολογείτε την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιάζουσα. Έχουμε πίσω μας μια δεκαετία λιτότητας, γεγονός που σημαίνει ότι το εισόδημα των πολιτών έχει ήδη συρρικνωθεί κατά πολύ. Ο πληθωρισμός είχε ήδη ανέλθει στο 7,2% πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό το ποσοστό ανέρχεται κοντά στο 20% για τους συμπολίτες μας που καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για στέγαση, τρόφιμα, θέρμανση. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι προφανώς ανεπαρκή, αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν έκανε σωστή οικονομική διαχείριση στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αυξήθηκε το δημόσιο χρέος και επανήλθαμε στα ελλείμματα του 2008. Παρά το γεγονός ότι, κατά την εκτίμησή μου, θα έχουμε δημοσιονομική χαλαρότητα και το 2023, συσσωρεύονται χρέη που κανείς δεν ξέρει πώς θα εξυπηρετήσουμε.

Επομένως είμαστε σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με το 2010;

Οι μη προνομιούχοι και πιο φτωχοί συμπολίτες μας, δηλαδή 2 στους 3, υφίστανται αναμφίβολα μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση μ’ αυτές που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Τα μνημόνια «χτυπούσαν» κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, ενώ τώρα πλήττονται όσοι έχουν εισόδημα 600 ευρώ και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε μια βίαιη ισοπέδωση εισοδημάτων χωρίς να εφαρμόζουμε κάποιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επομένως, η κοινωνική πραγματικότητα είναι πιο σκληρή σε σύγκριση με την περίοδο των μνημονίων.

Κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι το φαινόμενο της ακρίβειας είναι παγκόσμιο και οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Σίγουρα είναι παγκόσμιο φαινόμενο και τις χειρότερες συνέπειες του πολέμου δεν τις έχουμε δει ακόμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια βιαστική και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση. Έτσι αποκτήσαμε μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο γεγονός που ενίσχυσε ένα συγκεκριμένο λόμπι που έχει τεράστιο κέρδος απ’ αυτήν την υπόθεση. Επίσης, έχουμε ένα χρηματιστήριο ενέργειας που καθορίζει την τιμή της ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο, το οποίο είναι πανάκριβο, με αποτέλεσμα να έχουμε τις υψηλότερες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη. Αυτό είναι εξωφρενικό διότι έχουμε από τα πιο χαμηλά εισοδήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οπότε η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στην οικονομία μας.

Βλέπετε εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων πίσω από την πολιτική της κυβέρνησης;

Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Βλέπουμε τους ίδιους ανθρώπους να πρωταγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στα δημόσια έργα ή στα έργα ΣΔΙΤ και έχουμε μάλιστα ρεκόρ απευθείας αναθέσεων. Αυτό είναι παιχνίδι συμφερόντων. Δεν έχω τίποτα εναντίον των συμφερόντων γιατί είμαι φιλελεύθερος στις οικονομικές μου αντιλήψεις. Ωστόσο, τα συμφέροντα πρέπει να εξυπηρετούν και το όφελος της κοινωνίας και τις οικονομίας. Ας πάρει ο κ. Μητσοτάκης παράδειγμα το Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προχωράει σε μία έκτακτη φορολογία των υπερκερδών στον τομέα της ενέργειας για να εισπράξει 4.5 δισεκατομμύρια και να τα μοιράσει σ’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Και ο Ντάγκι δεν είναι κανένας αριστερός, είναι ένας κεντρώος τεχνοκράτης, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι κοινωνικά ανεύθυνος. Κοινωνικά ανεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.

Διεθνές ρεζιλίκι! Ο Άδωνις διακίνησε ξανά fake news στο Twitter – Ο Πούτιν, το ναζιστικό site και το «ξεβράκωμα» από δημοσιογράφο

Το προηγούμενο διάστημα κατηγορήσατε ευθέως τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis. Δεν είναι βαριά κατηγορία αυτή;

Τον Ιούνιο του 2020, όταν η Novartis κατέβαλε 345 εκατομμύρια δολάρια στα πλαίσια ενός συμβιβασμού με το αμερικανικό Δημόσιο, ο κ. Πέτσας είχε δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στρεφόταν κατά της Novartis, αλλά αυτό δε συνέβη ποτέ. Η ευθύνη της κυβέρνησης να κινηθεί κατά της φαρμακευτικής εταιρείας ήταν μεγάλη, αν σκεφτείτε ότι η εταιρεία είχε παραδεχτεί την ενοχή της στις αμερικανικές Αρχές. Οπότε, αντί να δούμε το ελληνικό Δημόσιο να στρέφεται κατά της Novartis, όπως έγινε στις ΗΠΑ, είδαμε διώξεις δημοσιογράφων. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;

Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού είναι πάντα ανοιχτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει, βέβαια, την «θεραπεία της αντιπολίτευσης», έχει ανηφόρα να ανέβει. Γι αυτό δεν θα έλεγα ότι είναι τελειωμένος εκλογικά ο Μητσοτάκης, αλλά πολιτικά είναι τελειωμένος. Δηλαδή, αν περιμένετε από την Μητσοτάκη να σας λύσει προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και να κάνει επενδύσεις, θα περιμένετε πολύ ακόμα.

Είστε ικανοποιημένος από τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια;

Από το 2014 και μετά, όλα πήγαν στραβά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε υπερβολικές φιλοδοξίες στην Ουκρανία, ωστόσο δεν στάθηκε στο πλευρό της οικονομικά. Επίσης, η καγκελάριος Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της θητείας της, είχε τη λογική του «να τα πηγαίνουμε καλά με όλους». Διευκόλυνε με τις πολιτικές της αποφάσεις τόσο τον Πούτιν όσο και τον Ερντογάν. Αυτή η πολιτική κατέρρευσε. Ο Πούτιν αξιοποίησε τις ευκαιρίες και ανέπτυξε εν τέλει μια επιθετική στρατηγική. Το ίδιο, ενδεχομένως, να κάνει και ο Ερντογάν. Επομένως, τόσο σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης όσο και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τα πήγε καλά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X